Choose Cheese e încă o surpriză plăcută din partea culturii gastronomice libaneze și nu face decât să-mi adâncească pasiunea pentru pâine și brutărit. Pâinea și susanul sunt cele două mari iubiri ale mele, iar împreună reprezintă sfânta doime a produselor de panificație.
Sunt un mare fan pâine, pe maiaua mea o cheamă “Ana”, la fel ca pe nevastă-mea (ambele își revin dacă le hrănești), și cred că o felie de pâine caldă cu maia și susan unsă cu unt și un praf de sare deasupra poate schimba total cursul unei zile nefaste.
Scrupuloșii spun că pâinea cu maia nu se taie cât e caldă, dar eu sunt de altă părere, și părerea mea e că decât să ți se umfle o țâță și să mori de poftă, mai bine pui mâna pe cuțit și îi dai bice, că o viață ai și e prea scurtă pentru pâine rece. Iar dacă n-ai maia acasă și vrei să frămânți primul tău aluat, scrie-mi pe Insta și te rezolv cât ai spune “Ana”.
Pentru super pasionații de brutărit acasă, trebuie spus că, inițial, această Kaake/Kaak era dospită cu ajutorul năutului fermentat. Deci, maia din năut fermentat. Apoi, înainte de a fi dat la cuptor, aluatul era scufundat într-un amestec de apă cu miere, ceea ce îi dădea un gust ușor dulceag și ajuta la fixarea susanului. Nu e globalizarea frumoasă?
Scurta mea introducere are legătură cu Choose Cheese, de pe Șoseaua Andronache nr.86, singurul loc din România care vinde, face și drege Kaake libanez și Mankushe, două specialități/varietăți de preparate care au la bază două soiuri de pâine foarte populare în Liban, Palestina, Iordania, Siria, Iran și Egipt. Kaake, spre exemplu, arată ca o lipie groasă acoperită cu susan, în formă de sacoșă de 1 leu. Găurica are și ea o utilitate: este folosită pentru a putea fi atârnată pe băț. Ca de obicei, am nimerit la final de program, după jobul meu real, flămând și însetat de curiozitate.
Proprietarul locului e Tarek, un libanez foarte sociabil. Vorbește românește foarte bine pentru un tip stabilit de puțin timp prin părțile noastre, dar dialogul curge lejer. La fel ca vecinul său de la Grătarul din Allep, Dumnezeu e prezent aproape în fiecare frază. L-am luat pe Tarek la întrebări și, cum nu mă cheamă Dan Alexe, am început cu esențialul:
– Tarek, ce sunt, de fapt, Kaake și Mankushe? Și cum se pronunță? îl întreb curios, ca să nu stâlcesc pronunția.
– Se zice Cache și Manușe. Cum ar fi mănușă pe românește. Simplu. Kaake e un fel de pâine cu susan foarte populară la noi în Liban. E cum e covrigi aici la Romania, ca să zic așa. Dar e mult spus. E plin Libanul de Kaake. Mankushe este o tot pâine, lumea o compară cu blatul de pizza, dar n-are treabă. Mankushe e foarte bună cu za’atar și brânză akkawi. (n.r.: un fel de mozzarella libaneză cu gust ușor sărat)
– Și, merge treaba?
– Mulțumesc la Dumnezeu, merge. Facem 1 an imediat și niciodată n-am fost pe minus. Eu avut în Liban buisness cu Kaake, am avut 28 de angajati, dar după pandemie am închis tot și am venit în București. Cu copii, cu tot, tot, tot. Mulțumesc la Dumnezeu.
– Păi, și care-i faza cu numele ăsta: Choose Cheese?
– În Liban, majoritatea Kaake sunt umplute cu brânză sau brânzeturi de diferite feluri, dar rețeta s-a dezvoltat, acum se umple și cu carne și cu mai multe, depinde. Dar original – original, Kaake e umplut cu brânză.
O brutărie micuță, cu tejghea pe două laturi ca să poți mânca rapid acolo, însă majoritatea preferă la pachet, din câte am observat eu. Pe pereți, tablouri cu poze “de acasă”, din Liban, dar și din Egipt, Palestina, Iordania și România. Un cuptor pe gaz, cu Tarek și ai săi doi angajați la butoane și cam aia e. În vitrină zac ingredientele de umplutură și niște mini mankushe cu za’atar și brânză. Curățenia primează, ceea ce e un lucru foarte bun.
Există zeci de combinații de umpluturi pentru Kaake și Mankushe, inclusiv cu mozzarella și nutella sau cum spune Tarek: “Știu! Sună ciudat, dar crede-mă că e o combinație foarte bună!”. Pe lângă asta, am mâncat pentru tine și cel mai vândut produs Choose Cheese: Mankushe Duplex.
Kaake 3 cheese este pentru cei care trăiesc sub sloganul: mai multă brânză, mai multă bucurie. Totuși, Tarek zice că 3 sunt suficiente, dacă vrei experiența autentic libaneză. Kaake 3 Cheese combină brânza Akawi, cașcaval și mozzarella într-o combinație armonioasă de arome și texturi. Este genul de mâncare care te face să închizi ochii și să te bucuri cu adevărat de moment, iar susanul nu e decât cireșele de pe tort, dacă tortul ar fi un covrig aplatizat.
Carne tocată de vită și oaie combinată cu pătrunjel și ceapă cu condimente orientale, mozzarella, sos, porumb, salată iceberg, roșii și castraveți murați.
O variantă mai kebabistică de Kaake. Kafta este esența gusturilor din Orientul Mijlociu – carne tocată de vită și oaie, combinată cu pătrunjel proaspăt și ceapă, toate împreună într-un mix de condimente orientale care aduc un pic de căldură și aromă. Apoi, mozzarella își face treaba, topindu-se peste carne, iar porumbul dulce, roșiile și castraveții murați aduc un echilibru perfect. Este un sandwich care îți aduce aminte că mâncarea bună nu are nevoie de artificii, ci doar de ingrediente de calitate și de un pic de suflet.
Aluat dublu cu za’atar și brânză orientală akawi.
Când credeai că le-ai încercat pe toate, vine acest Mankushe Duplex, dovada că bucătăria libaneză are calitatea de a te surprinde mereu cu ceva nou. Aluat dublu, moale și ușor crocant, acoperit generos cu za’atar – un mix de ierburi care aduce la viață orice fel de mâncare – și brânză Akkawi, sărată și cremoasă. E o combinație simplă, dar care îți rămâne în minte. E genul de mâncare care te face să-ți amintești de ce lucrurile simple sunt, uneori, cele mai bune.
Pentru iubitorii de brânzeturi. Combinația de brânză Akawi, cașcaval și mozzarella creează un echilibru perfect între texturile cremoase și aromele bogate. Fiecare îmbucătură dezvăluie o profunzime a gustului, care te poartă cu gândul la plajele însorite ale Mediteranei. Dintre toate preparatele, acesta mi-a părut cel mai gustos, grație armoniei dintre brânzeturile utilizate.
Tarek a avut, din nou, dreptate! Știu, pare o combinație ciudată – Nutella și mozzarella – dar aici e frumusețea. Dulcele intens al Nutellei se întâlnește cu textura ușor sărată a mozzarellei, și cumva, împreună, fac magie. Este genul de desert pe care l-ai mânca în liniștea unei după-amieze leneșe, doar pentru că poți. Sau la vreo sărbătoare de 4:20 la 3 dimineața.
Total Choose Cheese: 96 lei. Tarek a uitat să bată-n casă o Coca-Cola, drept urmare mă voi întoarce să-mi plătesc datoria și să mai bag sub nas un Mankushe Duplex, preferatul meu.
Dacă n-ai chef să călătorești până la Choose Cheese, îi găsești pe Bolt Food și Tazz.
Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.
C’est Nepal possible! Aditi’s Kitchen. Bucate de poveste cu frații nepalezi și dumplings de aur
Locul în care ți-a zis maică-ta să nu intri. Maimuca Restaurant. Punk restaurant!
Aloha, Pokeful! Ca să ajungi în Hawaii, te duci în Dorobanți și faci la dreapta înainte de Petrom
CozoFest. Aproape toate locurile de unde comanzi cozonaci de Crăciun în București
Când se mănâncă bine prin cartier în București. Soare și sandwichuri bune, la Fresco Artigianale
Hushimo. Asia din Amzei. Poftă de Tom Yum și vită în sos de stridii
Doar gustul contează. Smith Eatery, o bucătărie fascinantă de 9 metri pătrați
Are balta pește bun. Acasă la Ivan Pescar & Scrumbia Bar. Din apă, în farfurie.
Am mâncat pui de la POPEYES din București. Este zguduitor de la fel ca la ceilalți
Raclette și vin. Amis de la Fête, microfestivalul de brânză din buricul Bucureștiului
Reper de București. Caracatiță infuzată în ceai negru și ecleruri umplute cu pateu
Cei mai buni burgeri din România. Câștigătorii Burger Fest și cum dai de ei în București
„Înainte era mai bine?” Am mâncat pentru tine la Restaurantul Monte Carlo din Cișmigiu
În căutarea unui panino italian adevărat în București. Vizită la Tasteataly
“Casa Tănase”, restaurantul cu specific nepalez din București botezat in memoriam
„Asta îi Cosmos!” Festin la Taverna Georgia, primul restaurant cu specific georgian din București
La bine și la UMAMI Street Food Truck, pe străzile Bucureștiului
Top 3 cei mai buni burgeri din România, conform Burger Fest 2023, îi găsești în București
Gluten free și gustos! Arepas Colombianas, în București feat Pimientos de Padrón la preț cinstit
Cookies and Friends. Cofetăria ascunsă din București pe care trebuie să o încerci
Cu 33 de lei, mănânci în Obor ca la mama acasă, în Sri Lanka, la Mathara Bath Kade6
S-a găsit Kokoreç la Galata Midyeci, în București colț cu Istanbul
Unde găsești cei mai dulci pepeni din București. Studiu de piață în Obor, Moghioroș și Matache
Toscana te cheamă la ea, pe Victoriei, la Bastoni. Cea mai nouă paninărie italiană din București
O nouă tradiție giugiuc în București: Halef, cu baklava pe stil nou și cafeluță de specialitate
Atenție, frige! Bucureștiul are arancini siciliene, la Sfrigola, pe Popa Nan 101
O mică părere despre De Soi, noul restaurant și hub de gusturi din București
Cât costă un mic din carne de vită Wagyu, pe care l-am găsit undeva aproape de București
Într-un București plin de pescobari, fii George’s Fisheries din Prelungirea Ghencea
Turcești de București, la Duman Oriental Cuisine, cu İşkembe çorbası, sultani locali și Ras Asfour
Cu capul în NOR și cu ochii-n farfurie. Mai vinde bine priveliștea în București?
Turist (la) naive în București. Ecler cu cremă de colivă sau cu muștar de Tecuci, ce alegi?
Am mâncat printre fumători la B4 Market, București. Un șnițel ok, la preț psihologic
Am mâncat pentru tine la Guava de iarnă, în “peninsula” Floreasca din București
Am mâncat cât pentru trei, cu 118 lei, la Târgul de Crăciun București din Piața Constituției
Scoate-o pe maică-ta la Sardin, în București, pentru că merită
Am mâncat pentru tine ciorbă de miel la Garlic Pub, în București, după ce am ascultat Coco Jambo
Sentimente amestecate la Capriccio, în București, un restaurant colea în cartier
Cei mai ieftini tacos din București sunt muy deliciosos! La Casa de Tacos, pe la Unirii
Prinde loc la Condesa, dacă poți! Cum e la cel mai nou bar-restaurant latino american din București
Am mâncat la bogați, printre Padroni, la E3 by Entourage, în Bucureștiul cel scumpel
Mâncare aproape ca la nonna acasă. Italienescul Da Giulio, unde româna e a 2-a limbă vorbită
Un grătărel coreean corect, în Centrul Vechi din București, la Jeonjuu Korean BBQ
Dezolant! Am mâncat la filiala din București a restaurantului vienez Salm Bräu
Fericire la Suta de Grame, un loc nou deschis de Dragoș Neacșa în București
De neratat! Să mâncăm „ca localnicii”, în București: la MoMo sunt găluște nepaleze fabuloase
Un surprinzător popas culinar la Sabatini din Domenii, ca orice bucureștean din pătura de mijloc