Dorobanți Doner e noul nume de Non-Stop cu shaorma inaugurat vizavi de liceul I.L Caragiale, chiar lângă stația Petrom. Poziționare excelentă, pe Dorobanți colț cu Intrarea Tudor Ștefan.
Au făcut mare tărăboi pe social media cu deschidere, în stilul Hâț Gionuțule, cu shaorma gratis timp de două ore. Pentru că-s slab de înger și am sufletul obez, am mușcat momeala și-am fost să văd cum e noul doner sau shaorma, că și ei par nehotărâți de produsul finit pe care-l vând.
Băieții stau bine pe branding, curat, clar, cu o cromatică bine aleasă. Cineva chiar și-a dat interesul să arate bine. 3 de DA pentru brandingul curat.
Salutare și bine ai venit la “Mănânc pentru tine”. Eu sunt Dragoș și fac ce știu mai bine. Să mănânc și să-ți povestesc pe bune despre experiențele mele culinare bucureștene. Unii mă halesc, alții nu și nu-i condamn nici pe unii nici pe alții.
Așa cum spuneam mai sus, săptămâna asta am hotărât să-mi bat joc de corpul meu și să scap ca vaca-n trifoi într-o shaorma sau două la ceas de seară. I-am aflat pe nou-veniții Dorobanți Doner și le-am trecut pragul.
De îndată ce le-am trecut pragul m-am și oprit, pentru că locul e micuț, strâmt, fiind mai mult o tejghea cu termopane și câteva mese afară.
Lângă mine, doi băitani trecuți bine de 40, îmbrăcați în negru, de la VagabondMade by Society.
Timpul trece și lumea se adună câtă frunză, câtă iarbă: familii cu copii, o gașcă de Gen Z și vreo 2-3 pensionari.
Meniu Dorobanți Doner
Prețuri foarte decente pentru zona Dorobanți. Nu există lipie mică sau lipie mare, dar ceea ce primești se încadrează lejer la categoria mare. Chiar dacă băieții sunt turci, se vorbește și românește. Sau engleză, după caz. Dacă nu vrei la lipie, găsești varianta de doner în Tombik, un fel de chiflă pufoasă.
Lipia, pe de altă parte, pare în stilul lavaș, un pic mai artizanală decât lipiile de duzină scoase de la rece din pungă. Carnea de pui pare un mix de piept și pulpă (bilă albă).
Nici vita nu se lasă mai prejos: arată sexy și, odată tăiată, se vede că e suculentă. Vegetarienii au și ei loc la masă, cu falafel sau supă de linte.
Trei bile albe la capitolul diversitatea de preparate, ceea ce nu pot spune însă despre sosuri, unde atmosfera e tristă ca Navodariu’ în luna noiembrie: 5 sosuri amărâte, din care 3 maioneze, un ketchup și 1 curry.
La desert, 5 opțiuni. Un orez cu lapte clasic turcesc, niște tiramisu și încă vreo câteva. Pentru lubrifiere, ayranul curge non stop sau poți alege ceva din gama Coca-Cola.
Dacă te nimerești la ceas de seară, poți vedea Petromul la apus, un uriaș cu fruntea-n soare, de pază Dorobanților pus.
Am mâncat pentru tine la Dorobanți Doner
Lipie pui | 33 lei
Trebuie zis: carnea se taie la sabie și se pune din ochi, fără a fi cântărită, dar băieții sunt generoși, așa că primești carne din plin. Mie mi-au pus și cartofi, fără să fiu întrebat dacă-i vreau sau nu. Recomand să deschizi gura și să verbalizezi tot ce-ți dorești de la shaorma ta.
La garnitură, am ales ceapă, varză roșie și pătrunjel, c-așa-mi place mie, plus niște sos de maioneză cu usturoi. Paradoxal, sunt generoși cu carnea și zgârciți cu sosul.
Totul într-o lipie tip lavaș, elastică și proaspătă, net superioară celor de duzină. Rezultatul este 100% o shaorma cât antebrațul, mare cât un bebeluș slab înfășat.
Produsul final n-are nici în clin nici în mânecă cu un doner. Gustul lasă și el de dorit și mă explic: carnea a fost prea coaptă, așadar cam uscată, grosier tăiată, iar lipsa sosurilor a transformat totul într-un bloc destul de compact, slab condimentat, care nu alunecă deloc ușor la vale și nu impresionează prin nimic. Mă uit la vecinii mei trecuți de 40 de ani, băieții îmbrăcați în Vagabond, și îi întreb:
– Cum vi se pare, colegii?
– E ok, răspunde cel mai firav dintre bombardieri, pe când cel mai grăsuț se uită lung la mine și face un semn cu mâna: “Așa și așa. Merge.”
Are dreptate, cumătrul meu. “Merge” este cuvântul cheie. Shaorma de la Dorbanți Doner merge dacă n-ai altă alternativă. „Merge”, dacă e 3 dimineața, ești beat clampă și n-ai unde să-ți potoloști golul din stomac. „Merge”, dacă ești la liceu și poți să faci ce vrei cu corpul tău, pentru că ești tânăr și corpul tău poate duce orice, pentru că arzi repede.
5/10 nota mea. Echivalentul unui DA, din 3.
Lipie vită | 35 lei
Aceeași poveste ca cea de mai sus, și dacă în cazul puiului pot trece peste feliuțele tăiate puțin cam grosier, în cazul vitei este inacceptabil. Mă enervează să mestec până fac febră.
Cu toate astea, carnea pare mai bine condimentată decât cea de pui și, deci, vine la pachet cu mai multă savoare. Poate dacă era tăiată fin, nu la bardă, era altă poveste. Iar dacă ar fi avut și niște berbecuț strecurat printre, 100% ar fi fost ce trebuia.
Și cum balotam eu de zor, trag cu urechea la gașca de Gen Z de la masa alăturată, care dă verdictul: “- E ok. Dar nu e Genin.” A durut comparația cu Geninul, însă ăsta e adevărul.
Oleacă mai la vale e concurența puternică. E greu să trăiești cu presiunea asta. Pe de altă parte, concurența (adică Genin) nu e deschisă non-stop și nici nu e vizavi de liceu.
Să uităm că în zonă există și MG Burger, fix lângă Petrom.
6/10 nota mea.
Apus cu Doner și Petrom
Classic Tiramisu | 24 lei
Nu e nici Classic și nici Tiramisu. Nici nu vreau să deschid subiectul acestui dulce din meniu pe care am avut proasta inspirație de a-l alege. Nota 0/10. A ajuns la gunoi. Un desert apos, călduț (chiar dacă era în vitrina frigo. oare funcționa?) și paralel cu orice înseamnă tiramisu. Nu știu ce-a fost în capul meu, dar cu siguranță nu voi mai face greșeala asta a doua oară. Dacă ajungi în zonă, te sfătuiesc să alegi altceva, poate un orez cu lapte să-ți dea cu nostalgie.
De la Gen Z la bombardieri, sentimentul a fost același: Dorobanți Doner e ok. Ceva îmi spune că turcii sunt aici să stea și vor fi cu noi o lungă perioadă de timp.
Pentru asta e nevoie însă de niște ajustări la capitolul sosuri, garnituri și tehnică de tăiere. Un sfat prietenesc: măriți prețul, creșteți calitate și diversitatea.
Succes și bun venit în București!
Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.
Poftim și alte locuri pe unde am mai mâncat pentru tine: