Restaurantul de pe Popa Nan care mi-a alinat dorul de Grecia cu pește bun, calamar umplut și bouyourdi: Taverna La Zavat

susținut de
07 mart. 2025
11050 afișări
Restaurantul de pe Popa Nan care mi-a alinat dorul de Grecia cu pește bun, calamar umplut și bouyourdi: Taverna La Zavat
Restaurantul de pe Popa Nan care mi-a alinat dorul de Grecia cu pește bun, calamar umplu și Bouyourdi. Taverna La Zavat

Pentru unii, Taverna La Zavat este un nume deja cunoscut și patentat ca fiind restaurantul „de pește” unde nu dai greș. Pentru mine, un băiat simplu de la Piatra Neamț și fan Grecia este o descoperire plăcută. Un restaurant pe care l-am auzit menționat de toți bucătarii bucureșteni, dar știi cum e cu ăștia: majoritatea își fac reclamă între ei și adesea recomandările se dovedesc a fi niște țepe ordinare. Așa că am băgat motorină de 20 de lei, am luat-o pe doamna de o aripă și-am purces spre „La Zavat”, căci mi-era poftă de pește, la George’s Fisheries și la Ivan am mai fost, iar la Taverna Cracilor nu calc din principiu. O dată a fost suficient.

Salutare și bine ai venit la „Mănânc pentru tine”. Eu sunt Dragoș, de meserie musafir prin bodegile și restaurantele bucureștene „cu haleu”, cum ar spune vecinul meu de la etajul 9. Principiul e simplu: calc pragul restaurantelor, bag la maț, marc bănuțul, apoi scriu aici pentru ca toată lumea să știe cu ce se mănâncă locul respectiv. Simplu, fără fonfleuri. Articolele mele sunt extrem de subiective așa că poți lua, sau nu, „de bun” ceea ce-ți povestesc.

Recunosc că-mi place Grecia și sunt unul dintre românii pe care ziaristul Radu Banciu nu-i suportă. Conform domniei sale, citez: „În Grecia te duceai acu’ 15 ani. S-a terminat, gata! Sunt destinațiile anilor ’90. Grecia s-a fâsâit în 2004. În Grecia se duce toată zloata pe care o găsim în Ploiești, Călărași și Giurgiu. În Grecia merg ăia care poștesc câte o mașină, merg ca boii, pornesc la 4 dimineața, dar măcar știu c-au ajuns din prima. În Grecia se ducă doar ăia care câștigă 150 de euro pe lună, brut (n.r. săracii). Grecia este victima proximității cu lumea săracă. Te duci în Grecia unde-s toți românii, bă? Vrei să-ți vezi scara de bloc, să te-ntâlnești cu ăștia cu care crăpi semințe în fața blocului?”

Dar orice ar spune domnul consul, al cărui fan sunt, Grecia e mișto, gustoasă și fermecătoare. Și va rămâne așa mult timp de acum înainte. Așadar, La Zavat, boieri dumneavoastră!

Interior – Exterior Taverna La Zavat
Strada Popa Nan nr.16

Un restaurant spațios, cu parter și etaj, curat și simplu. Ar putea binemersi să fie un restaurant cu specific românesc sau o cabana la Bușteni, căci singurul element care aduce aminte de Grecia sunt fețele de masă de hârtie, de unică folosință, cu motive marine și niște albastru ici colo. Pentru un restaurant atât de vechi se menține foarte bine. Dacă alegi să vii cu mașina s-ar putea să te-nvârți puțin până găsești un loc de parcare în zonă.

Meniu Taverna La Zavat

Pe două foi A4 plastifiate stau înșirate toate preparatele grecești la care pofteam de vara trecută: bouyourdi, calamar umplut cu feta, caracatițe, creveți și câte și mai câte. Prețurile sunt mai mult decât decente și cinstite pentru calitatea pe care o oferă. Spre exemplu, un borș de pește pescăresc (ciorbă, așa cum e trecută în meniu) costă 34 de lei, iar varianta cu sturion costă 36 de lei. Decent. Am apreciat și că meniurile nu sunt lipicioase. Am și eu păsăricile mele.

Am mâncat pentru tine La Zavat

Bouyourdi | 30 lei

Brânză, ardei, roșii, oregano

Cu nimic mai prejos de bouyourdiurile devorate anul trecut în Halkidiki. Cremos și savuros, usor de întins pe pita și suficient pentru două persoane aflate la început de drum. Partea cea mai gustoasă, cred eu, e brânza puțin rumenită de pe fundul vasului, care prinde o aromă aparte, ușor afumată. O minunăție cu trei de „DA” de la mine.

Umami de pe fundul oalei

Ciorbă pescărească | 34 lei

Crap, somon, legume, borș

Așa cum știi, cu cât mai multe specii, atât e mai gustos borșu’ de pește. Ultima oară când am comandat borș de pește în Grecia, am primit un fel de tocăniță foarte necomestibilă. Aici avem de-a face cu o ciorbă pescărească de-a noastră, dar cu somon și crap. Am dat degeaba ochii peste cap când am văzut somonul trecut la ingrediente, pentru că ciorba-i gustoasă din cale-afară, și cu puțin pătrunjel proaspăt, plus câțiva ardei iuți, a prins viteză pe șoseaua gâtului, vorba maestrului Gică Petrescu. Voi reveni La Zavat pentru varianta cu sturion.

Calamar umplut cu brânză | 62 lei

Calamar, brânză, roșie, oregano

Am devorat pur și simplu acest calamar cât palma (am palma destul de mare), doldora de brânză și bronzat cu dungi de grătar. Plesnește pe ici pe colo de brânză și dacă crezi că nu poți duce totul până la capăt, folosește mascota Robingo, adică lămâia. Un preparat echilibrat, simplu și gustos, ca la mama Grecia acasa, poate chiar mai gustos. Calamarul nu e gumos, iar brânza nu acoperă aroma calamarului perpelit pe grătar. Trei de DA. Excelent.

Calcan file la plită | 78 lei

Calcanului i-am mai adăugat o garnitură de sparanghel, pentru 24 de lei. Am primit o bucată generoasă de calcan, gătită perfect pe plită, cu puțină crustă, exact așa cum ar trebui să fie. Ce-i drept, i-am mai dat niște sare, după gust. Un pește foarte gustos, pregătit ca la carte, spre deosebire de sparanghelul absolut dezastruos. O cantitate mare de sparanghel prost gătit, suprafiert și plin de apă – fie din necunoștință de cauză, fie din lehamite pur și simplu. Asta nu știrbește din gustul suprem al calcanului. Trei de DA pentru calcan și nota -10 pentru sparanghel.

Portokalopita | 19 lei

Aici cred că avem de-a face cu o altă versiune de portokalopită. Foile de plăcintă lipsesc cu desăvârșire, aroma de portocală vine doar din cojile de portocală confiate presărate pe deasupra, iar nivelul de dulce e peste medie. Mult, mult prea dulce pentru gustul meu. Portokalopita La Zavat este mai mult un chec înecat în sirop de zahăr, un fel de văr primar cu Revani-ul turcesc. Cam pe-acolo. Mai există posibilitatea ca foile de plăcintă să fi fost atât de însiropate încât să-și fi creat această textură super-super densă, care aduce mai mult a pandișpan. E posibil. Caz în care fac mea culpa. Rămâne, totuși, prea dulce pentru papilele mele. N-are finețea unei portokalopite clasice. Părerea mea.

Per total, experiența a fost minunată, cu plusuri și minusuri de trecut cu vederea. În final, doar gustul contează. Borș bun, calamar bun, calcan excelent și o brânză de-nceput așa cum trebuie.

Total La Zavat: 223 de lei. Sumă care poate stăvili pofta de Grecia oricărui cetățean, inclusiv domnului Banciu.

O să mai mănânc pentru tine aici? 100% Da.

Să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine.

Poftim și alte locuri pe unde am mai mâncat pentru tine:

 

Cookies