Și la Greko imediat, dar mai întâi să mă răcoresc un pic, că ne pedepsește Dumnezeu zilele astea cu temperaturi record cum n-am mai întâlnit în luna iunie. Are și motive să o facă: pe plan local, am depășit orice limită a bunului simț, și e doar vina comercianților de pe Calea Victoriei care cer 60 de lei pentru o pizza sau 55 de lei pentru niște pâine cu parizer italian zis și mortadella. Degeaba urlă hipsterii că mortadella nu e parizer. Dacă arată ca un parizer, miroase a parizer și are gust de parizer: e parizer.
La toate astea de mai sus, vin cu alternativikis mai relaxiatis.
Salutare și bun venit la “Mănânc pentru tine”, acum, cum ziceam, la Greko, un nou fast food grecesc deschis pe colț, la intersecția străzilor George Enescu și Georges Clemenceau. Grecul a mirosit lipsa de etnic grecesc din zonă și a trecut la treabă. E deschis de vreo lună de zile, hai două, cel mult, dar niciodată n-am văzut lume să se îngrămădească.
I-am dat o șansă astăzi cu un gyros (porc vită-oaie) la farfurie, cât și cu o portokalopita, un desert grecesc pe care puțini creatori îl “nimeresc”. Și dacă îți place să ieși în weekend la plimbare pe Calea Victoriei și nu mai știi ce să mănânci sau te-ai săturat de aceleași lucruri iar și iar, poți lua în considerare acest loc nou, fără pretenții, dar care s-ar putea să își facă treaba: adică să te sature fără să stai la coadă.
Mai întâi, Greko e un loc curat, spațios, cu vreo 6-7 mese la interior, fiecare masă putând acomoda 5-6 persoane, cel mult. Apoi, trotuarul îngust nu permite terasă, așa că-i musai să le calci pragul. Mult albastru, 4 monitoare cu meniul destul de diversificat, care cuprinde: gyros de pui, porc sau vită-oaie, souvlaki, coaste zise și paidakia sau cârnat grecesc de porc/miel cu coajă de portocală cu nume de atacant din Belarus – Loukaniko.
Udeala e grecească și rece: bere Mythos sau Alpha la discreție. Ayranul e și el prezent în meniu, la fel ca shaorma. A vrut greko să le bifeze, românește, pe toate.
La ora 18:20, când am ajuns eu, erau 39 de grade, restaurantul gol, iar atmosfera pur grecească, relaxată, nu mișca fir de aer, deși toate cele 5 geamuri erau deschise, iar aparatul de aer condiționat oprit. Vorba aia: de ce să consumi curent, când poți să-l faci.
Eram acolo doar eu, cei doi angajați și un nene voinic, care presupun că era patronul grec. L-am remarcat târziu pentru că nu prea s-a mișcat și l-am confundat cu decorul și i-am dat dreptate. Atunci când nu pornești aparatul de aer condiționat, ca să reziști toropelii intri în stare de estivație, ca batracienii. Îți reduci funcțiile metabolismul la minimum, reușind astfel să te ventilezi și să nu transpiri. Destul de deștept, dacă mă întrebi pe mine.
Deși din motive evidente plecasem pe o variantă exclusiv bazată pe porc, domnu’ bucătar a venit cu ideea mixului porc-vită-oaie, cică să văd cum e. N-am putut refuza oferta, așa că m-am aruncat la tot mixul ăsta, pe lângă care am adăugat niște tzatziki, cremă de brânză, o salată verde simplă doar cu ulei și oțet, castraveți, cartofi tăiați la mână și niște ceapă, pentru că viața fără ceapă chiar n-are sens.
Cu excepția castraveților foarte sărați, toată combinația se încadrează în sfera decentului, balanța gust cantitate înclinând spre cea din urmă. În cazul de față, vita și oaia sunt peste porc, dacă-mi permiți expresia, contribuind cu un plus de gust și de frăgezime. Nu zic că porcu e nasol, Doamne mă fer’, doar că mie mi-a plăcut mai mult carnea de vită-oaie. Pita e cea obișnuită, proaspătă, și merită înmuiată în tzatziki. Gândind retrospecitv, cred că gyrosul la farfurie nu are același farmec cu gyrosul la pită.
La final am stins cu o Coca-Cola, nu cu bere, din motive și sechele persoale, și anume: când ajung acasă la fiu-miu, nu vreau să put a bere. Mă rog. Data viitoare, configurația va fi următoarea: gyros la pită, vită-oaie, ceapă, tzatziki, cremă de brânză, 2 cartofi, 3 funze de salată verde și atât. Asta ar trebui să fie combinația câștigătoare. Ce nu mi-a plăcut deloc: tacâmurile din plastic extrem, extrem de ieftine, dar asta e, așa e la fast food.
În concluzie, chiar dacă nu excelează la nici un capitol, pentru că nu ăsta e scopul, gyrosul de la Greko merită încercat ca alternativă la Shaorma La Băiatu și alte fast food-uri de prin zona Amzei.
Anul era 2021 când m-am îndrăgostit de portokalopita, o minunăție de desert, pe care am descoperit-o la FROG, și despre care am scris aici. Este o alegere naturală pentru mine, așa că n-o puteam sări nici în cazul de față. Din păcate, nu e făcută la Greko, e adusă de la un furnizor, iar gustul nu e cine știe ce: e doar dulce și atât. Nu exagerat de dulce, merge la o cafea. Pe de altă parte, 18 lei nu e mult, dar nici puțin și, între noi fie vorba, cu câțiva leuți în plus mai bine îți cumperi o înghețată senzațională de la Vice Cream, aflați trei metri mai la dreapta. Înghețată foarte bună, iar locul e mai mereu liber, chiar și atunci când vine viitura umană pe Calea Victoriei.
Rămâne de gustat și souvlaki-ul de la Greko, dar pentru data viitoare. Sfatul meu e să încerci Greko, dar să-l iei ca atare, ca ceea ce este, adică un fast food cu accente grecești și nimic mai mult. Va fi greu pentru Greko să răzbată în zona respectivă, mai ales că are concurență puternică. Timpul își va spune cuvântul însă sunt foarte sceptic. Bun venit în cartier, Greko!
Total Greko: 70 de lei, cu tot cu Coca-Cola.
O să mai mânânc la Greko? Probabil că da.
Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.
C’est Nepal possible! Aditi’s Kitchen. Bucate de poveste cu frații nepalezi și dumplings de aur
Locul în care ți-a zis maică-ta să nu intri. Maimuca Restaurant. Punk restaurant!
Aloha, Pokeful! Ca să ajungi în Hawaii, te duci în Dorobanți și faci la dreapta înainte de Petrom
CozoFest. Aproape toate locurile de unde comanzi cozonaci de Crăciun în București
Când se mănâncă bine prin cartier în București. Soare și sandwichuri bune, la Fresco Artigianale
Hushimo. Asia din Amzei. Poftă de Tom Yum și vită în sos de stridii
Doar gustul contează. Smith Eatery, o bucătărie fascinantă de 9 metri pătrați
Are balta pește bun. Acasă la Ivan Pescar & Scrumbia Bar. Din apă, în farfurie.
Am mâncat pui de la POPEYES din București. Este zguduitor de la fel ca la ceilalți
Raclette și vin. Amis de la Fête, microfestivalul de brânză din buricul Bucureștiului
Reper de București. Caracatiță infuzată în ceai negru și ecleruri umplute cu pateu
Cei mai buni burgeri din România. Câștigătorii Burger Fest și cum dai de ei în București
„Înainte era mai bine?” Am mâncat pentru tine la Restaurantul Monte Carlo din Cișmigiu
În căutarea unui panino italian adevărat în București. Vizită la Tasteataly
“Casa Tănase”, restaurantul cu specific nepalez din București botezat in memoriam
„Asta îi Cosmos!” Festin la Taverna Georgia, primul restaurant cu specific georgian din București
La bine și la UMAMI Street Food Truck, pe străzile Bucureștiului
Top 3 cei mai buni burgeri din România, conform Burger Fest 2023, îi găsești în București
Gluten free și gustos! Arepas Colombianas, în București feat Pimientos de Padrón la preț cinstit
Cookies and Friends. Cofetăria ascunsă din București pe care trebuie să o încerci
Cu 33 de lei, mănânci în Obor ca la mama acasă, în Sri Lanka, la Mathara Bath Kade6
S-a găsit Kokoreç la Galata Midyeci, în București colț cu Istanbul
Unde găsești cei mai dulci pepeni din București. Studiu de piață în Obor, Moghioroș și Matache
Toscana te cheamă la ea, pe Victoriei, la Bastoni. Cea mai nouă paninărie italiană din București
O nouă tradiție giugiuc în București: Halef, cu baklava pe stil nou și cafeluță de specialitate
Atenție, frige! Bucureștiul are arancini siciliene, la Sfrigola, pe Popa Nan 101
O mică părere despre De Soi, noul restaurant și hub de gusturi din București
Cât costă un mic din carne de vită Wagyu, pe care l-am găsit undeva aproape de București
Într-un București plin de pescobari, fii George’s Fisheries din Prelungirea Ghencea
Turcești de București, la Duman Oriental Cuisine, cu İşkembe çorbası, sultani locali și Ras Asfour
Cu capul în NOR și cu ochii-n farfurie. Mai vinde bine priveliștea în București?
Turist (la) naive în București. Ecler cu cremă de colivă sau cu muștar de Tecuci, ce alegi?
Am mâncat printre fumători la B4 Market, București. Un șnițel ok, la preț psihologic
Am mâncat pentru tine la Guava de iarnă, în “peninsula” Floreasca din București
Am mâncat cât pentru trei, cu 118 lei, la Târgul de Crăciun București din Piața Constituției
Scoate-o pe maică-ta la Sardin, în București, pentru că merită
Am mâncat pentru tine ciorbă de miel la Garlic Pub, în București, după ce am ascultat Coco Jambo
Sentimente amestecate la Capriccio, în București, un restaurant colea în cartier
Cei mai ieftini tacos din București sunt muy deliciosos! La Casa de Tacos, pe la Unirii
Prinde loc la Condesa, dacă poți! Cum e la cel mai nou bar-restaurant latino american din București
Am mâncat la bogați, printre Padroni, la E3 by Entourage, în Bucureștiul cel scumpel
Mâncare aproape ca la nonna acasă. Italienescul Da Giulio, unde româna e a 2-a limbă vorbită
Un grătărel coreean corect, în Centrul Vechi din București, la Jeonjuu Korean BBQ
Dezolant! Am mâncat la filiala din București a restaurantului vienez Salm Bräu
Fericire la Suta de Grame, un loc nou deschis de Dragoș Neacșa în București
De neratat! Să mâncăm „ca localnicii”, în București: la MoMo sunt găluște nepaleze fabuloase