Petra e o nouă experiență din Obor, că restaurant nu pot să-i spun, pe care am încercat-o weekendul trecut. Locul ăsta este deschis doar 3 zile pe săptămână, de vineri până duminică, de la 12:00 la 20:00 (duminica se închide la 18:00). Tematica este anii ‘90, atmosfera este cât se poate de 1993, iar meniul respiră nostalgie: salata boeuf făcută de mătușa care știe cu maioneza, supă de pui cu găluște dolofane ca la bunica, chifteluțe marinate cu pireu (pireu, nu piure, da?), ardei umpluți bine de tot, savarine, orez cu lapte și sucuri din Occident. Chestia asta cu Occidentul nu e doar de dragul terminologiei. Toate sucurile sunt importate din Germania, gustul este puțin mai diferit, mai nostalgic, iar sticlele sunt mai “oldschool”, la fel și etichetele. Adică fix ca prin 1991, când dacă prindeai o sticlă de Coca-Cola credeai că l-ai prins pe Dumnezeu de-un picior. Să purcedem, deci, în acest microunivers pentru trup și suflet numit Petra.
Petra e genul de loc în care fiecare generație, de la decreței, mileniali sau gen z / x găsește ceva familiar, oricât de ciudat ar suna asta. Fie că-i un preparat ca la mama acasă, o piesă de mobilier, atmosfera, romanțele lui Gică Petrescu din boxe sau berea la sticlă, Petra e mai mult decât un restaurant: e despre emoție, gusturi simple făcute cu suflet, de pe vremea când eram fericiți și nu știam. Nu vrei să mergi singur la Petra, crede-mă. Ia cu tine niște prieteni, ia-o pe maică-ta sau pe taică-tu și lăsați-vă duși de val, de arome, de atmosferă. Lăsați-o pe Mirabela Dauer să vă gâdile urechile și supa cu găluște să vă încălzească sufletele. La desert, e perfect acceptabil să bagi botu’ la savarină, pentru că, ghici ce, toată lumea o face. Pe lângă meniul clasic, fiecare săptămână aduce un guilty pleasure nou, a blast from the past care să trezească amintiri din cele mai frumoase.
Cum ajungi la Petra: Varianta 1 (în timpul orelor de funcționare Obor): intri în Hala Obor, urci scările pâna la etajul 1, apoi faci dreapta până pe terasă. Întorci capul spre stânga și dai de Petra. Varianta 2 (în afara orelor de program Obor): Deschide ușa de lângă Casa Pariurilor și urcă scările care te vor duce direct la etajul 1, pe terasă. În stânga ta vei vedea intrarea restaurantului Petra. Cu plăcere.
Judecata de Acum
Trebuie să ai un defect din fabricație să nu încerci salata de beouf de la Petra din Obor, perfect echilibrată, cu gust de Revelion și sărbătoare. Colac peste pupăză, nostalgicii de la Petra s-au încumetat să pună vită adevărată în compoziție, nu carne de pui, ca tot românu. Ne-am ajuns și noi, suntem în rând cu lumea. Secretul este să vii aici nemâncat de câteva ore bune, căci îți va fi extrem de greu, spre imposibil, să reziști acestor delicatese din trecut. Trei de DA de la mine.
Lingură după lingură după lingură. Supa asta încălzește sufletul, mintea și corpul. Clasică, corectă, cu găluște fine de griș și pui fraged, pentru care trebuie să lași 25 de lei, o sumă corectă pentru doza de satifacție pe care o livrează. Doi de DA de la mine.
Noi, la Piatra Neamț, le ziceam pârjoale cu sos. Asta era denumirea. Și mai era ceva: când ai un frate mai mare (sau mai mic) e imposibil să nu te bați (fizic) pentru așa ceva. Un duel al furculițelor era inevitabil. Fiecare număra chifteluțele celuilalt, ca nu cumva să mănânce mai multe decât tine. Din fericire, la Petra din Obor, cele 3 chiftele sunt numai și numai ale tale, ca să te bucuri în liniște deplină de dânsele. Sosul de roșii are o tentă de bulion ceea ce mie mi-a plăcut enorm, iar pireul e fin, poate prea fin. Și bunica se mai plictisea uneori și mai lăsa uneori câte o bucată mică de cartof fiert. Trei de DA de la mine. Excelent.
Savarina asta vine de la o cofetărie din Oltenița, e proaspătă, cu frișcă adevărată și mult sirop. Poate prea mult sirop. E dulce cât trebuie și costă doar 16 lei. Alternativ, poți băga în tine cremă de zahăr ars sau orez cu lapte. Doi de DA de la mine pentru savarină.
Sfatul meu prietenesc e să dai buzna cât mai repede la Petra din Obor.
Să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine!
Total Petra: 115 lei
O să mai mănânc pentru tine la Petra? R: 100%
Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.