Aveți 1 minut să vorbim despre Tobiko? Salutare și bun venit la Mănânc pentru tine. Eu sunt Dragoș și cutreier Bucureștiul în căutarea locurilor cu gust din urbea noastră, fie că-i o tarabă cu poveste la colț de stradă, un bistro cu nasul pe sus, dar cu mâncare cinstită sau, cum este în cazul de față, un local japonez micuț cu suflet mare, strunit de un om pe care cred că ar trebui să-l întâlnești și tu.
Puține locuri m-au făcut să cred c-am trăit degeaba, neștiind ce minunății ascund în meniuri. Astfel de experiențe nu doar că ne răsfață simțurile pe moment, ci contribuie din plin la cultivarea gusturilor, îmbogățindu-ne universul culinar.
Carevasăzică, obsesia mea vizavi de brutărie și pâinea cu maia m-a făcut să caut prin București localuri cu Bao Buns. Mi s-a pus pata pe aceste chifle tradițional japoneze cu totul și cu totul speciale, ca niște norișori pufoși umpluți cu diverse: porc, pui, creveți și altele.
Oricât cât de ușor ar suna rețeta aluatului de bao bun, pe atât de greu este de obținut produsul final corect. Crede-mă. Mai mult, totul se gătește la abur, ca să păstreze umiditatea și suculența, rezultând acele bunătăți pufoase care îmbină perfect textura moale a aluatului cu umpluturile și ingredientele bucătăriei asiatice.
O după-amiază liniștită de duminică la Tobiko Sushi Fashion
Mă rog, și din una în alta, mi-a ajuns la urechi Tobiko Sushi Fusion, de pe Intrarea Tudor Ștefan nr. 43.
Nu prea e stilul meu să scotocesc localuri prin Floreasca, mai ales când mai sunt (am numărat pe degete) 10 zile până la salariu, dar fie: asta mi-e crucea de mâncău și tre’ s-o duc.
Am intrat la Tobiko într-o după amiază de duminică liniștită, pe la un 4, cam așa, de nu era mai nimeni la interior. Doar 3 fete cucuiete ocupau una din cele numai 6 mese de care dispune localul. Din spatele jeghelei mă salută un tip tânăr. Aflu că-i bucătarul care conduce toată șandramaua.
Ulterior aveam să aflu că e chef Alexandru Gușă, un adevărat guru al gastronomiei japoneze. Îl salut respectuos și-l întreb dacă are bao buns în meniu, el confirmă, apoi, cică nu vreau să gust un sake făcut de el? Ba bine că nu.
„Japozenii mănâncă supa la final”
Alexandru Gușă: – Te pot servi cu un sake făcut de mine? O să vezi că altfel vei simți toate aromele care vor urma.
Eu: – Sigur. Dar eu am venit după bao buns. Văd aici și o supă cu găluște, așa că aș începe cu o supă. Văd și sushi. Aș cam încerca de toate. Ce-mi recomandați?
Alexandru Gușă:– În cultura japoneză, supa se mănâncă la final. Mai întâi îți recomand bao buns cu porc și bao buns cu pui, apoi sushi la alegerea ta. Ai venit unde trebuie. Crede-mă.
Zic în gând „Să fie de sufletu’ samurailor!” și dau repede peste cap ciocănelul de sake, fin, ușor și parfumat. Închin pentru primele bao buns din viața mea și mă așez cuminte la masă. Între timp, am rămas singurel. Ora 16:00 e o oră destul de „moartă”.
La o scurtă căutare pe Googl,e constat că Tobiko are 5/5 stele din 245 de review-uri. Douăsutepatruzecișicinci de review-uri! Cred că pot număra pe degete restaurantele din București care se pot mândria cu asta.
Poate e pentru că oamenii ăștia au multe ingrediente făcute în casă, de la zero, după exigențele chef-ului: de pildă, sosul de soia, aluatul pentru bao buns și altele. Inclusiv sake. Cine în România mai face sake în casă?
Interior – Exterior Tobiko Sushi Fusion
Un local micuț, curat și simplu în care domină liniștea și zen-ul specific restaurantelor cu sushi. Doar 6 mese: 5 de două persoane și una de 4 persoane, dar cu toate acestea e aerisit, nu-ți dai coate cu vecinul de masă. La loc de cinste stau diplimomele lui Alexandru Gușă.
De remarcat curățenia impecabilă. Mi-a atras atenția îndeosebi un raft pe care tronau în același timp niște icoane, printre care una cu Arsenie Boca și o colecție de cuțite speciale. Speciale și scumpe. Foarte scumpe.
Judecata de Acum
Meniul de la Tobiko Sushi Fusion e scurt, dar divers. Printre aperitive se remarcă Shrimp Tempura, cu creveți prăjiți în aluat tempura, serviți cu sos tendashi.
La capitolul preparate principale, Bao buns-urile sunt o atracție specială, în special BaoBun Pork, cu ciolan de porc gătit la sous vide. La capitolul sushi mi-a atras atenția Wagyu Nigiri, dar ai zeci de alte variante, iar dacă te știi cu intoleranță la gluten, aici e de tine.
Am mâncat pentru tine de la Tobiko Sushi Fusion
Bao Bun cu porc | 35 lei
Descriere: chiflă gătită la abur, mix de salată, ciolan de porc gatit la sous vide, sos katsu, maioneză japoneză, castraveți în saramură.
Știi sentimentul acela când muști pentru prima oară dintr-un preparat pe care nu l-ai mai încercat niciodată, dar știi instant că e fix ce trebuie?
Bao Bun cu porc de la Tobiko e literalmente o explozie de gusturi, texturi și arome, plecând de la norișorul din aluat și terminând cu gustul incredibil rezultat din toată combinația de ingrediente. E dulce, e sărat, e puțin acrișor, e crocant și moale în același timp. E umami!
Sigur, poți să-ți comanzi și acasă prin Tazz, dar te costă aproape dublu și sigur nu vei avea aceeași experiență ca atunci când ți se pune sub nas, făcut atunci pe loc. Îmi pare rău pentru cei care nu mănâncă carne. Habar n-au ce pierd. Trei de DA, indiscutabil.
Și repetabil oricând, la orice oră. Iar prețul este mult, mult sub calitatea și gustul preparatului.
Bao Bun cu pui | 35 lei
Descriere: chiflă gătită la abur, mix de salată, șnițel de pui, sos teriyaki, maioneză japoneză, ceapă prajită uscată.
Nu-l bate pe cel cu porc, dar e gustos din cale afară. Sosul teriyaki adaugă o notă dulce-sărată, completată de maioneza japoneză cremoasă și de ceapa prăjită uscată, pentru un contrast savuros și texturi bine echilibrate.
În plus, spre deosebire de alte bao buns văzute prin oraș, Tobiko nu se zgârcește la gramaj. Vei constata că e suficientă carne, iar la final vei realiza că nu e doar despre carne, ci despre tot pachetul de arome. „Fabulos, bă!”, vorba lui Banciu.
Ibushi Tempura Maki – 6 bucăți | 45 lei
Rolă pane cu somon, anghilă, avocado, cream cheese, mix de alune, icre tobiko, sos de anghilă
Crocante la exterior și pline de gust la interior. Le-am ras dintr-un foc, după ce le-am înmuiat bine în sosul de soia făcut chiar de cei de la Tobiko. Un sos de soia delciat, mult mai puțin sărat decât cele cu care sunt obișnuit (din comerț), care te ajută să simți tot mixul de arome.
A se consuma cu wasabi-ul casei, așa cum a fost lăsat de sus.
Supă de gyoza | 30 lei
Am lăsat-o la sfârșit, conform instrucțiunilor primite încă de la început. De departe preparatul meu preferat, după Bao cu porc sau în orice caz pe aceeași treaptă, dar la secțiuni diferite.
N-o găsești în meniul de delivery, deci e musai să mergi la fața locului. Mie mi-a dat lumea peste cap acest bol aburind de arome delicate, în care colțunașii gyoza umpluți cu carne de porc și legume plutesc într-un fond de supă puțin sărată în care plutesc semințe de soia.
Supa are adâncime și echilibru datorită unui amestec subtil de dashi, sos de soia și ghimbir, fiecare sorbitură aducând o căldură reconfortantă. Supa are un gust bogat în timp ce colțunașii (gyoza) umpluți cu porc se topesc aproape în gură, dezvăluind o textură moale, apetisantă.
O declar descoperirea lunii octombrie și sper să rămână în meniu până la adâncile bătrâneți ale lui chef Alexandru Gușă. Supa de gyoza este dragoste la prima degustare.
Total Tobiko Sushi Fusion: 156 lei, cu tot cu Coca-Cola. Nu pot să nu apreciez prețurile mai mult decât umane, având în vedere poziționarea Tobiko și calitatea produselor. 10/10. Acum înțeleg de ce are 5 stele din 245 de review-uri.
O să mai mănânc pentru tine aici? R: 100% Da. Am început deja să spun apropiaților despre acest loc minunat și mă aștept ca în curând să fie doar pe bază de rezervare, deci dacă ai ajuns până aici pune mâna pe telefon și sună-i acum!
Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.
Poftim și alte locuri pe unde am mai mâncat pentru tine: