Legendara pizzerie Interbellico din București trăiește și se numește acum Pizzeria Passione. Da, are aceeași pizza mișto făcută de același om mișto

susținut de
05 iul. 2024
3971 afișări
Legendara pizzerie Interbellico din București trăiește și se numește acum Pizzeria Passione. Da, are aceeași pizza mișto făcută de același om mișto

Che Passione… Dacă ești din București și ai fost vreodată la Pizzeria Interbellico, pe Maria Rosetti, atunci varianta scurtă e următoarea: Nea Nicu sau Niki (depinde cum îi ziceai tu), și-a deschis o pizzerie nouă, micuță, pe nume Pizzeria Passione, un pic mai la deal, pe strada Popa Petre nr.39, vizavi de Boogie.

Pizzeria Interbellico a funcționat zeci de ani, până când și-a dat obștescul sfârșit în 2022. Pentru mine, cât și pentru mulți alți oameni din București, Pizzeria Interbellico era acel loc secret în care intrai doar dacă știai despre el sau dacă erai invitat. Strada Maria Rosetti, mai ales în acel loc, era și ea un spectacol, căci fetele darnice cu domnii generoși erau și ele prezente chiar peste drum. Era, deci, o zonă unde veneai în funcție de ce pofte aveai. Dacă aș fi avut un leu pentru fiecare “- Frumosule, ‘ai la mama să-ți dea ceva bun” pe care le-am auzit de la fetelea alea, oho…

Aceleași mâini dibace

Revenind, Pizzeria Interbellico era locul unde timpul se oprise în loc, cu un mobilier vechi, de pe vremea lu’ nonna din Italia, vitrină cu bibelouri, lumină difuză și atmosferă de familie. Ca în orice reuniune de familie, se mai și fuma, dar alea erau vremurile. Oferta gastronomică cuprindea pizza și paste, poate cele mai bune paste AOP pe care le-am mâncat în București până la momentul respectiv.

Nea Nicu taie niște pizza

Și totuși, de ce s-a închis Pizzeria Interbellico?

Timpul a trecut, clădirea a fost răscumpărată de către vechii proprietari, apoi vândută unor investitori, aceeași (pare-se) care au cumpărat și imobilul Casa Mița Biciclista. Clădirea cu pizzeria la parter trebuia să intre în reabilitare dar…nu s-a mai întâmplat nimic. De atunci, stă în paragină. Când, cum și ce se va întâmpla mai departe, nimeni nu știe. 

Nea Nicu deschide Pizzeria Passione în fiecare zi la 5

Dar nea Nicu, la cei 70 de ani ai săi, nu poate sta locului, așa că s-a apucat să caute spații și acum mai bine de un an a găsit, un pic mai sus, un loc micuț, perfect pentru 3 mese, o minibucătărie pentru pizza și un cuptor. Blaturile sunt cele pe care le avea și dincolo, la fel și câteva accesorii, deci, dincolo de omul care sfințește locul, parte din spiritul Interbellico e încă prezent, chiar dacă atmosfera nu mai e aceeași. L-am vizitat pe nea Nicu pe la ora 18:00, era singurel, așa c-am stat puțin de vorbă de-am aflat toate cele de mai sus.

Pasiunea merită mai mult! 

– De ce deschizi nea’ Nicu la 5? Lumea mănâncă și la prânz. l-am întrebat eu

– Am avut deschis o perioadă și la prânz, îi dădusem lu’ fiu-miu tronsonul de prânz, să mai facă un ban pentru facultatea de medicină, dar n-au prea fost comenzi, așa că nu l-am mai chinuit. Nici acum dacă deschid nu cred că vin comenzi. Am noroc de clienții de la Boogie, de peste drum, care comandă des de aici. Sunt și pe Glovo și pe Bolt înscris, dar acolo nu prea mișcă. Lunile mai și iunie au fost mai bune și cam atât. Am printat mii de flyere, am distribuit. Nimic. Tot ce vezi aici e făcut de mâna mea. *oftează îndelung*

Pe măsură ce povestește, mă cuprinde un sentiment de vinovăție amestecat cu regret. Cum am lăsat o legendă a Bucureștiului să aștepte clienți? Omul care ne primea mereu cu brațele deschise? Da, concurența e mare, dar cred că nea Nicu merită mai mult. 

Interior – Exterior Pizzeria Passione

Un loc foarte micuț, deschis în fiecare zi între 17:00 – 23:00, cu 3 mese la interior, deci poți mânca la fața locului, dar, în general lumea ia la pachet. Terasa lipsește din lipsă de spațiu, dar cine știe, poate pe viitor. Meniul cuprinde 16 sortimente de pizza, niște vin, Coca-Cola, o berică și desert, cel din urmă terminându-se la momentul vizitei mele. O mențiune foarte importantă: deși arată ca o pinsa, crede-mă că nu e. E pizza. 

Judecata de Acum

Am mâncat pentru tine de la Pizzeria Passione

Din dorința de a încerca cât mai multe sortiment, am optat pentru o pizza Jumi-Juma (bufala/anșoa) și o Diavola. Bufala a fost mereu preferata mea la Interbellico. Simplă, calitativă, fresh, genul de pizza care nu dezamăgește niciodată.

Pizza cu Mozzarella di Bufala | 40 lei

Nea Nicu povestește și dă din mâini aproape pe de rost. Sunt atent la el, dar și la mâinile care învârt la un blat de pizza pentru viitoarea mea bufala. E religie. Știe totul pe de rost, mâinile îl ascultă dumnezeiește, iar rezultatul e fabulos. Aceeași pizza excelentă, simplă, proaspătă și gustoasă, așa cum o știam. Un blat subțire, copt cât trebuie, cu un cornicione perfect. Piesa de rezistență: mozzarella di Bufala din belșug și câteva frunze proaspete de busuioc aruncate aferent. Pe simplu și gustos, cu mult, mult peste multe pizzerii cu ștaif din București. Dar poate că nimic n-ar fi posibil fără sosul de roșii, ca de obicei, excelent. 

Diavola | 40 lei

Există Diavola și Diavola pe piață. Aici e varianta potențată, extra iute, pentru amatorii de senzații tari. Mi-a zis doctorul să nu mai mănânc iute, dar cine să-l asculte? Bunica! Aici, o diavola simplă, cu aceeași bază, adică blatul subțire și sosul de roșii excelent, la care se adaugă salam picant. Eu am chestia asta: dacă e diavola, trebuie neapărat o Coca-Cola rece. Combinația de super picant, fierbinte și Coca-Cola rece, dulce, e probabil una dintre cele mai mari plăceri ale mele. Aia e, nimeni nu-i perfect.

Anșoa | 44 lei

Dacă-ți place gustul intens de mare și puțin mai sărat, asta e opțiunea ta. Și pentru că aroma de anșoa este puternică și pizza un pic sărată tocmai din această cauză se cere neapărat o bere rece. Cred că are Ursus, dacă nu mă înșel. Aș mai fi încercat și niște pizza carbonara sau cu spanac și mortadella, dar deja e prea mult pentru un om.

Total Pizzeria Passione: 94 lei, cu tot cu Coca-Cola. Repet: Bufala și Anșoa au fost, de fapt o singură pizza, cu 2 toppinguri diferite, pentru a le putea gusta pe amândouă. 

O să mai mănânc aici? R: Da.

Pizza cu mozzarella di Bufala este în topul preferințelor mele. De savurat, de preferat, la fața locului.

Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.

Poftim și alte locuri pe unde am mai mâncat pentru tine:

Cookies