Latin Pizza a deschis un loc cu panini în București. La Ricca Focacceria vrea să cucerească Calea Dorobanți, dar mai are de lucru

susținut de
02 mai 2025
4313 afișări
Latin Pizza a deschis un loc cu panini în București. La Ricca Focacceria vrea să cucerească Calea Dorobanți, dar mai are de lucru

Latin Pizza este pizzeria care, acum mai bine de 10 ani, a luat cu asalt Bucureștiul, iar anul acesta, prin februarie, a deschis “La Ricca Focacceria”, o “paninărie” (ca să românizez puțin termenul) pe Calea Dorobanți nr. 100.

O mișcare îndrăzneață, mai ales că, dacă o iei la pas vreo 200 de metri printre blocuri dai cu nasu’ de Genin.

Comparația are relevanță dacă vorbim despre preț. Despre “La Ricca Focacceria”, în cele ce urmează.

Dar cine și ce este Latin Pizza?

Anul era 2013 când am zărit cu coada ochiului o mașină cu numere de Neamț, parcată pe avarii, lăsând marfă la ceea ce urma să fie o pizzerie nouă deschisă în București, în zona “la Lupoaică”. M-am gândit atunci, zic: “ia uite, un băștinaș de-ai mei de la Piatra Neamț încearcă marea cu degetul, aici, la București”.

O mișcare normală în condițiile în care zona Moldovei este sufocată de-a dreptul de pizzerii foarte bune conduse cu sufletul de către românii întorși acasă cu buzunarele pline de know-how italian. Moldoveanul, pe numele său, Radu Verdeşi, a deschis atunci, în 2013, primul loc cu pizza “alla pala” din București. Și “a rupt”.

Alla pala este un sortiment originar din Lazio, foarte versatil, o pizza delicioasă. Businessul e prosper, iar acum 4 ani s-a extins cu încă un Latin Pizza în Dorobanți. Pizza lui este, fără îndoială, una foarte gustoasă, care respectă tehnica tradițională. Cam scumpicică, dar ce mai e ieftin în ziua de astăzi? Dar, deși pizza e bună, atât în Dorobanți, cât și în Centrul Vechi, atmosfera din interiorul restaurantelor Latin Pizza lasă de dorit.

Conversația cu clienții lipsește aproape cu desăvârșire, muzica e după cheful angajaților și, în general, zero chimie cu consumatorul. Te duci acolo doar ca să mănânci, nu pentru altceva.

Paradoxal, motto-ul este “cu Suflet din 2013”. Evident că dacă Radu n-ar fi pus suflet business-ul n-ar fi existat în ziua de astăzi. Ce-i al lui e al lui. Gustul este același pe care îl găsești pe străzile Romei, poate chiar peste.

Salutare și bun venit la Mănânc pentru tine. Numele meu este Dragoș și colind Bucureștiul în căutarea gustului. Ce fac eu e foarte simplu: mănânc, pozez ce pot, apoi scriu despre experiența reală pe care am trăit-o. Într-o lume plină de mâncare “genială” și influensări gata să-ți ridice în slăvi orice preparat mediocru dacă le-ntinzi 10 lei, misiunea mea e una cel puțin grea.  

Interior – Exterior La Ricca Focacceria Calea Dorobanți nr.100

La Ricca Focacceria nu e un loc per se. E o scobitură, o cămăruță amenajată în interiorul Latin Pizza de pe Calea Dorobanți 100. De cum intri, pe stânga se vinde pizza, în dreapta panini. Există și o mică încăpere unde poți sta liniștit, să mănânci în tihnă, dacă televizorul nu e dat tare pe meci.

Ce nu mi-a plăcut din start a fost muzica. Undeva între manele și pop românesc îndoielnic, în deplin contrast cu specificul locului. De “Bună ziua” sau “Salut” nici nu încape vorbă.

Personalul e cam blazat sau poate doar aveau o zi mai nefastă. Ni se întâmplă tuturor. Impresia generală e că e un loc “făcut să fie” și cam atât.

Meniu La Ricca Focacceria

Prețurile sunt puțin peste media produsului, 40-45 lei. Acum, fiecare după buzunar.

Am mâncat pentru tine la “La Ricca Focacceria”

Am ales trei sortimente de panini, suficient cât să-mi fac o idee. Trebuie spus că, în 2013, Latin Pizza avea, după gusturile mele, cea mai bună focaccia din București. Între timp, lucrurile s-au mai schimbat. Concurența a venit tare din urmă și bine a făcut. Competiția înseamnă progres și singurii care au de câștigat din chestia asta suntem noi. Eu și tu.

Panino Ricca | 40 lei

Ingrediente: pancetta coppata + zucchine + crema de gorgonzola + trufe

Am mușcat și-am zis: ok, asta miroase a benzină premium 99+. Trufa este mult prea prezentă, persistentă și complet dezlănțuită. A pus stăpânire pe tot. Pancetta coppata ar fi avut ea ceva de spus, dar trufa i-a pus la nas o batistă înmuiată în benzină reducând-o la tăcere.

Zucchinele? Crema de gorgonzola n-a făcut altceva decât să alimenteze și mai tare confuzia. E ca și cum un începător a pus toate ingredientele bune într-o focaccia proaspătă, dar mai uleioasă decât orice am gustat vreodată. Senzația generală: un sandviș cu cifra octanică 100, sărat, greu, fără echilibru.

Am apreciat curajul, dar curajul fără control e doar haos cu topping de trufe. Zero de DA.

 

Panino Firenze | 40 lei

Ingrediente: salam toscan Sbriciolona + stracciatella + anghinare + rucola

Dacă Ricca a fost benzină, Firenze e ca un pireu (știu, știu) gustos uitat pe masă 24 de ore. Asta se datorează salamului toscan, care nu impresionează deloc și pus așa în zgârcenie. E totuși salam, nu șofran.

Singura parte bună pe care am depistat-o a fost combinația rucola,  stracciatella și anghinare, care împreună aduc puțină savoare senvișului. Sunt și fan anghinare, recunosc.

Per ansamblu, e un sandviș care promite, dar nu duce până la capăt. Senzația e că fiecare ingredient trage în altă direcție. Unu’ hăis, altul cea! Focaccia continuă să fie prea uleioasă. E peste Ricca, dar tot e departe de o poveste cu cap și coadă. Un DA/3.

Panino Vege Uno | 40 lei

Ingrediente: Mozzarella + fior di latte + rosii + pesto genovese

Cel mai simplu și cel mai cinstit dintre toate. Mozzarella și fior di latte plus niște pesto e combinația care pur și simplu nu are voie să dea greș vreodată. Un senviș corect, fără fonfleuri inutile, fără gusturi care să se bată cap în cap.

Din păcate, aceeași focaccia uleioasă. Nu te dă pe spate, dar nici nu te lasă dezamăgit. La final, aș avea o dorință personală: toți patronii de horeca să cadă de acord asupra unui singur lucru: roșiile nu au ce căuta în nici un preparat până când nu le vine sezonul.

Nu există ceva mai inspidid decât o roșie turcească (sau românească) în extrasezon.

Alternativa: Pizza.

Și pentru că experiența panini n-a fost una grozavă, am cumpărat niște pizza, evident. Doi de DA.

Total: 120 lei.

O să mai mănânc aici? R: Puțin probabil. Mai trebuie niște suflet.

Poftim și alte locuri pe unde am mai mâncat pentru tine:

 

Cookies