Misiunea mea de mâncău oficial devine din ce în ce mai ușoară, mai ales când dau de locuri precum ITA Place, care nu e nimic altceva decât un business mic cu sandwichuri italienești ținut în picioare de mâinile dibace a două fete. Astăzi, îmi revine plăcerea să-ți povestesc puțin despre acest loc micuț, aflat pe Strada Ion Câmpineanu 21, cu panini și tiramisu de urcat pe podium, acolo în primele 3 locuri din București cu astfel de preparate.
Salutare și bine ai venit la „Mănânc pentru tine”, eu sunt Dragoș și, așa cum îi zice și numele, misiunea mea e să cutreier Bucureștiul, să mănânc și să scriu pe bune despre experiență. ITA Place e unul din acele locuri care mă fac să mă bat singur pe umăr și să mă felicit c-am ajuns la el, destul de târziu, ce-i drept, și nu face decât să confirme că nișa asta de panini se dezvoltă frumos.
Iar ITA Place nu e cu nimic mai prejos decât locuri precum Frescoloco, Mano+Bocca sau Suta de Grame a lu’ Dragoș Neacșa. Și să-ți mai spun ceva: fă-mă superficial, dar parcă e mai frumos când paniniul tău e croșetat de două fete cucuiete. Aia e, am zis-o!
Acolo unde cândva funcționa Supa Dupa, de prin noiembrie anul trecut (2023), s-a deschis acest ITA Place, cu panini în diferite combinații, tiramisu făcut în casă, torturi de tiramisu și bento misu. Atât! 4 chestii mari și late, scurt, frumos, cum le șade bine celor care știu cât să-și întindă plapuma.
Panini de la ITA Place vin în 6 sortimente, plus 3 în varianta toast, dacă-l vrei ceva mai crocant, iar cel mai scump panini costă 39 de lei, cel mai ieftin 33. Vezi tot meniu aici. Da, nici eu nu știam de bento misu. Cică e un tort mic de tiramisu pentru 1-2 persoane, în privința căruia trebuie să-ți exprimi dorința cu cel puțin 48 de ore înainte pentru a-l avea.
La capitolul interior, vorbim despre 4-5 mese, un design drăguț, cu multe plante care respiră, câteva elemente decorative, fereastra fiind preferata mea. Sau poți sta la mesele și băncuțele de pe trotuar. De asemenea, toaleta locului e super Instagrambilă, roz și curată, o pată de culoare mișto. ITA Place pare locul ideal de popas înainte sau după un film la Cinema Union. Iar peste drum, ai cafea bună la Barton, iarăși un loc mișto de hălăduit și frecat menta.
Nu știu tu, dar la mine tiramisu e chestia aia pe care aș vrea s-o regăsesc la ultima cină, iar fetele astea fac alegerea foarte grea. O explozie de tiramisu, în 7 variante: clasic, cu zmeură, cu fistic, ciocolată și zmerură, căpșuni, ciocolată sau fistic cu zmeură. Eu m-am aruncat la cel clasic, ca să știm cum stăm. Restul sunt doar variațiuni.
Adică: focaccia, provolone afumata, salam napoli, prosciutto cotto, pesto, roșii, rucola
În primul rând, o focaccia impresionantă, delicioasă, subțire și aerată, fermă. Absolut delicoasă. N-au vrut să-mi spună cine o face și le-am înțeles pe fete. E un panini fantastic, puțin spre partea sărată a lucrurilor, iar asta se trage de la pesto. Oricât de flămând ai fi și oricât de pretențios ai fi, socot că acest sandwich este o desfătare pentru papile. Ingrediente de calitate bine combinate, pentru un mix perfect de gusturi. Prezentarea preparatului e simplă, iar toată umplutura aia se ține cu dinții de focaccia, nu curge prin toate părțile. Minunat. Absolut minunat! Se cerea un pahar de alcool cu bule, dar la cele 36 de grade de afară, am optat pentru o Coca-Cola rece, să fie primit.
Adică: fresh focaccia, rucola, mozzarella di bufala, rosii uscate, ulei masline
Vegetarienii să stea liniștiți la locurile lor. În 10 minute, orice vegetarian primește frumusețea asta colorată, cu mozzarella di bufala și preferatele mele: roșiile uscate. Un panino bun pentru zilele în care nu vrei să bagi carne-n gură. Poate i-aș mai fi aruncat un sos de ceva, puțin picant, ca să-l aduc la preferințele mele. Nu judec. E bun și așa.
Adică: focaccia, prosciutto cotto, pasta ardei copt, provolone, rucola
Aceeași focaccia spendidă însoțită de provolone și, din nefericire, ceva ce eu nu cred că ar trebui să se regăsească aici: pasta de ardei copt. Și nu pentru că nu mi-ar plăcea, ci pentru că îi dă un aer balcanic unui produs italian. Așa cum știi gusturile nu se discută, se dispută, iar din disputa asta câștigă tot ITA Cotto, acest sortiment de panino fiind un best seller, deci degeaba dau eu din gură aici.
Adică: mascarpone, ouă pasteurizate, pișcoturi, zahar, păstaie vanilie, cafea, Marsala, cacao
Un tiramisu „păstă medie”, cum ar spune dl. Lenghel, făcut ca la carte, cu o singură obiecție: îi mai trebuie niște cacao deasupra ca să fie treaba-treabă. Un tiramisu echilibrat, care nu cade nici în patima supra însiropării, nici în patima alcoolului în exces, iar chestia asta e foarte rară. La capitolul experiență, eu unul aș folosi borcane cu gura mai largă, ca să nu scobesc după conținut. Dacă am fi la gimnastrică, i-a da un 8,5.
Total ITA Place: 146 lei, cu tot cu Coca-Cola. Tot ce am comandat ar sătura 2 oameni și un vegetarian 100%.
O să mai mănânc pentru tine aici? R: 100% DA.
Și o mică paranteză de final: rubrica asta e plină de bodegi și restaurante imperfecte și cred că fiecare dintre noi e dator și trebuie să dea feedback real și constructiv patronilor de restaurante sau ospătarilor. Nu-l minți că totul a fost perfect sau wow și super-duper. De multe ori, el știe foarte bine ce merge și ce nu în businessul respectiv sau unde ar mai trebui lucrat. De asemenea, minciuna prin omisiune e și ea tot minciună. Nu fii găină. E important să avem un dialog real și onest cu oamenii la care mergem să mâncăm, altfel nu facem decât să întârziem apariția acelui afiș: „SPAȚIU DE ÎNCHIRIAT”. Pierdem și noi, pierd și ei.
Să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine.
C’est Nepal possible! Aditi’s Kitchen. Bucate de poveste cu frații nepalezi și dumplings de aur
Locul în care ți-a zis maică-ta să nu intri. Maimuca Restaurant. Punk restaurant!
Aloha, Pokeful! Ca să ajungi în Hawaii, te duci în Dorobanți și faci la dreapta înainte de Petrom
CozoFest. Aproape toate locurile de unde comanzi cozonaci de Crăciun în București
Când se mănâncă bine prin cartier în București. Soare și sandwichuri bune, la Fresco Artigianale
Hushimo. Asia din Amzei. Poftă de Tom Yum și vită în sos de stridii
Doar gustul contează. Smith Eatery, o bucătărie fascinantă de 9 metri pătrați
Are balta pește bun. Acasă la Ivan Pescar & Scrumbia Bar. Din apă, în farfurie.
Am mâncat pui de la POPEYES din București. Este zguduitor de la fel ca la ceilalți
Raclette și vin. Amis de la Fête, microfestivalul de brânză din buricul Bucureștiului
Reper de București. Caracatiță infuzată în ceai negru și ecleruri umplute cu pateu
Cei mai buni burgeri din România. Câștigătorii Burger Fest și cum dai de ei în București
„Înainte era mai bine?” Am mâncat pentru tine la Restaurantul Monte Carlo din Cișmigiu
În căutarea unui panino italian adevărat în București. Vizită la Tasteataly
“Casa Tănase”, restaurantul cu specific nepalez din București botezat in memoriam
„Asta îi Cosmos!” Festin la Taverna Georgia, primul restaurant cu specific georgian din București
La bine și la UMAMI Street Food Truck, pe străzile Bucureștiului
Top 3 cei mai buni burgeri din România, conform Burger Fest 2023, îi găsești în București
Gluten free și gustos! Arepas Colombianas, în București feat Pimientos de Padrón la preț cinstit
Cookies and Friends. Cofetăria ascunsă din București pe care trebuie să o încerci
Cu 33 de lei, mănânci în Obor ca la mama acasă, în Sri Lanka, la Mathara Bath Kade6
S-a găsit Kokoreç la Galata Midyeci, în București colț cu Istanbul
Unde găsești cei mai dulci pepeni din București. Studiu de piață în Obor, Moghioroș și Matache
Toscana te cheamă la ea, pe Victoriei, la Bastoni. Cea mai nouă paninărie italiană din București
O nouă tradiție giugiuc în București: Halef, cu baklava pe stil nou și cafeluță de specialitate
Atenție, frige! Bucureștiul are arancini siciliene, la Sfrigola, pe Popa Nan 101
O mică părere despre De Soi, noul restaurant și hub de gusturi din București
Cât costă un mic din carne de vită Wagyu, pe care l-am găsit undeva aproape de București
Într-un București plin de pescobari, fii George’s Fisheries din Prelungirea Ghencea
Turcești de București, la Duman Oriental Cuisine, cu İşkembe çorbası, sultani locali și Ras Asfour
Cu capul în NOR și cu ochii-n farfurie. Mai vinde bine priveliștea în București?
Turist (la) naive în București. Ecler cu cremă de colivă sau cu muștar de Tecuci, ce alegi?
Am mâncat printre fumători la B4 Market, București. Un șnițel ok, la preț psihologic
Am mâncat pentru tine la Guava de iarnă, în “peninsula” Floreasca din București
Am mâncat cât pentru trei, cu 118 lei, la Târgul de Crăciun București din Piața Constituției
Scoate-o pe maică-ta la Sardin, în București, pentru că merită
Am mâncat pentru tine ciorbă de miel la Garlic Pub, în București, după ce am ascultat Coco Jambo
Sentimente amestecate la Capriccio, în București, un restaurant colea în cartier
Cei mai ieftini tacos din București sunt muy deliciosos! La Casa de Tacos, pe la Unirii
Prinde loc la Condesa, dacă poți! Cum e la cel mai nou bar-restaurant latino american din București
Am mâncat la bogați, printre Padroni, la E3 by Entourage, în Bucureștiul cel scumpel
Mâncare aproape ca la nonna acasă. Italienescul Da Giulio, unde româna e a 2-a limbă vorbită
Un grătărel coreean corect, în Centrul Vechi din București, la Jeonjuu Korean BBQ
Dezolant! Am mâncat la filiala din București a restaurantului vienez Salm Bräu
Fericire la Suta de Grame, un loc nou deschis de Dragoș Neacșa în București
De neratat! Să mâncăm „ca localnicii”, în București: la MoMo sunt găluște nepaleze fabuloase