M-am simțit aventuros din punct de vedere gastronomic, așa c-am oprit la Abyssinia, în Vitan, pentru simplul motiv că-i singurul restaurant cu specific etiopian din România. Dacă ajungi pe la ei, nu te lăsa descurajat de aerul de bodegă și fumul de tămâie pe care, uneori, îl tai cu cuțitul: Abyssinia pare ce trebuie și e plin de cetățeni etiopieni care bagă sub nas tot felul de mâncăruri cu nume exotice: kitifo, gored gored, tibis, firfir, wot, kikil și condimente tradiționale precum celebrul mix berbere.
Piesa centrală se numește „Injera”, adică pâinea lor cea de toate zilele, tradițional etiopiană, făcută din teff (o cereală locală), deși cea de la noi cred că e din făină de grâu normală sau amestec. Injera nu e nimic altceva decât o clătită cu gust puțin acrișor și paleta perfectă pentru tocănițele etiopiene, pentru că, în esență, cam asta primești: tocănițe mai mult sau mai puțin scăzute, cu bucăți mai mari sau mai mici de carne, fie ea vită sau miel.
Colac peste pupăză, cafeaua e din partea casei și, între noi fie vorba, din punct de vedere calitativ cafeaua de la Abyssinia lasă în urmă multe cafenele de specialitate din București. Chestia asta e cu atât mai spectaculoasă cu cât boabele de cafea sunt prăjite chiar de ei într-o oală, fără instrumente specializate de mii de euro, iar rezultatul e fabulos. O cafea tare, aromată, pe care etiopienii o servesc fără să se uite la ceas. Nu e de mirare că au un „altar” dedicat cafelei, cu ceșcuțe și un ibric mare special pentru preparare. În Etiopia, două lucruri sunt sfinte: creștinismul și cafeaua.
Injera we trust!Cu drag se pregătește cafeluța etiopiană
Meniul Abyssinia e scurtuț, cu opțiuni atât pentru carnivori cât și pentru vegetarieni, cu o singură mențiune: dacă vrei să mănânci platoul vegetarian numit Beyaynety (platou cu linte, mazăre, spanac, sfeclă, etc), trebuie să pui mâna pe telefon și să-l comanzi cu cel puțin 24 de ore înainte. Știu, e ciudat, dar asta e situația. Etiopienii le au cu postul, pe care îl țin miercurea și vinerea, așa cum zice la Carte. Și încă ceva: acolo unde vezi mitmita, ai grijă la iuțeală. Etiopienii se joacă mult cu focul. Mitmita este un amestec tradițional de condimente etiopiene, extrem de iute și aromat din ardei iuți uscați, cardamom, cuișoare, scorțișoară, ghimbir și, atenție, schinduf. Ăștia pun schinduf în mâncare, noi în țuică. Priorități și priorități.
Meniu Abyssinia București
Interior – Exterior Abyssinia
Nimic mai mult decât un Restaurant – Bar de cartier, foarte modest, dar curat și destul de călduros, chiar dacă etiopienii din imaginile de mai jos sunt cu canadienele pe ei. Ceva îmi spune că nu sunt fanii iernilor bucureștene. Oameni primitori, vorbesc engleza, iar ospătărița e, scuzată fie-mi verigheta de pe inelar, frumoasă și amabilă. Pe pereți, tot felul de personalități de la ei de acasă, iar de la băiatul de la bar am aflat că, din când în când se țin concerte de reggae. Mă rog. Eu și doamna „Mănânc pentru tine” suntem singurii români într-o mare de etiopieni care zâmbesc mereu și afișează un zâmbet alb, perfect. Și te întrebi: ce mănâncă oamenii ăștia de au dantura așa bună? Lasă că vedem noi.
Am mâncat pentru tine la Abyssinia
Fără tacâmuri, în primul rând. În al doilea rând, toate preparatele sunt prezentate într-un coș de ratan, cu capac, cu un aspect rustic, autentic. Un coș mare, rotund, simbolizând, probabil, masa rotundă, în jurul căreia suntem cu toții egali. Egali și lihniți de foame.
Key Wot | 60 de lei
Carne de vită, berbere (mix etiopian de condimente), ceapă, usturoi, ghimbir, cardamom, sare. Servit cu injera.
Un gulaș (foarte scăzut) etiopian pe steroizi în care bucăți fragede de carne de vită întâlnesc mixul etiopian de condimente numit berbere, pe care nu-l pot defini, pentru că așa-i când încerci lucruri pentru prima oară. De aici, nu-ți mai rămâne decât un singur lucru de făcut: să rupi din injera și să-ntingi cât poți, cât vrei, în key wot. E puțin picant, gustos și aromat, injera puțin acrișoară, la fix cât să mai taie din foc și pară pentru îmbucătura perfectă. E mișto. Trei de DA de la mine.
Tibis | 55 de lei
Carne de vită, ghimbir, usturoi, ceapă, ardei verde, rozmarin și sare. Servit cu injera
Și vegetarienii înting câteodată în sosul ăsta absolut fabulos. Sosul ăsta te face să ignori carnea și să te concentrezi doar pe el și injera. M-am luptat cot la cot cu doamna implorând-o să-mi mai lase și mie. Problema e că și eu și ea am avut frați și știm ce lupte grele se duc la masă. Trebuie să dai din coate dacă vrei s-apuci ceva. Tibis, adică bucăți de vită tăiate subțire, bite size, și probabil aruncate într-o tigaie încinsă cu usturoi, ghimbir, ceapă și ardei verde iute, toate balansate de aroma proaspătă a rozmarinului. Primește 3 de DA de la mine și merge mai departe. Repetabil 100%.
Shiro Wot | 40 de lei
Singura opțiune vegetariană din meniu (la momentul vizitei) este undeva între o tocană cremoasă și o pastă catifelată, făcută din făină de năut (shiro), ceapă, usturoi, ghimbir și shiro powder – un amestec condimentat cu o ușoară aromă de fum. Not great, not terrible. Personal, nu prea mi-a plăcut și aș da vina pe diferențele cultural-gastronomice. Repet: dacă ești vegetarian și plănuiești să calci pragul singurului restaurant etiopian din România, sună cu 24 de ore înainte și roagă-i să-ți pregătească platoul vegetarian Beyaynety.
Cafeluța aferentă, la final, într-o ceașcă fără toartă | Zero lei
Total Abysinnia: 155 de lei.
O să mai mănânc pentru tine aici? R: 100%
Și pentru că, nu-i așa, cărțile din cărți se scriu și o gură hrănește pe alta, aș dori să-i mulțumesc pentru recomandare lui Vasile, de la Utopia Balcanică, unul dintre puținii gurmanzi pe care îi urmăresc și de la care, uneori, mă inspir cu simțul responsabilității. Săru’mâna pentru masă Abyssinia, mulțumesc Vasile! La final, pentru că tot e Valentine’s day, nu uita că cea mai frumoasă poveste de dragoste românească rămâne cea dintre sfecla roșie și hrean.
Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.
Poftim și alte locuri pe unde am mai mâncat pentru tine: