În inima Colentinei se ascunde Grătarul de Allep, cel mai bun restaurant și grătar etnic din București

susținut de
09 aug. 2024
37009 afișări
În inima Colentinei se ascunde Grătarul de Allep, cel mai bun restaurant și grătar etnic din București

Grătarul din Allep ar trebui declarat punct gastronomic etnic de interes național. Să mă explic: dacă întrebi orice bucătar din București unde se mănâncă cel mai bun adana sau cea mai bună carne la grătar, în peste 90% din cazuri vei primi același răspuns: Grătarul din Allep.

În speță, o bombă mică din inima Colentinei, o afacere de familie, care în ultimii cinci ani a reușit să dea peste cap cele mai exigente papile gustative. Dar una e să știi din auzite chestia asta și alta e să experimentezi Grătarul din Allep, iar eu am fost acolo, ca Toma Necredinciosul, să bag degetul în carne, să mă conving pe propria piele dacă-i așa au ba.

Pentru asta, am ales o zi din mijlocul săptămânii, pe la ora 20:00, când Colentina se pregătește să dea stingerea în materie de restaurante. Ăsta e unul din locurile alea în care-i mulțumești lui Dumnezeu că te-ai rătăcit prin cartierul și pe străzile care trebuie. Eu i-am găsit la datorie pe proprietari și, fiind cam ultimul client, am apucat să mai povestim una alta.

„Eu dau la lume eu ce manânc.”

„Grătarul din Allep” este o mică afacere de familie, ținută-n picioare de Wael și soția sa româncă. Wael e sirian, de meserie măcelar din tată-n fiu cu veleități de bucătar specializat pe tot ce înseamnă carne încinsă deasupra cărbunilor și nu numai. Wael duce mai departe îndeletnicirile de familie învățate din tată-n fiu, de generații și generații.

De altfel, pe perete, la loc de cinste, e un tablou cu tatăl său, trecut în lumea celor drepți. Wael e genul de om cu suflet cald căruia îi simți bunătatea în glas, chestie pe care n-o poți reproduce în cuvinte. Vorbește româna aia fără diacritice, dar care trece orice barieră. E o misiune grea, pentru că încerc să nu fac ochii mari la fiecare îmbucătură și, în același timp să fiu atent la cum îmi povestește cât de bucuros și împlinit e, câtă satisfacție îi aduce fiecare zi, cu toate că muncește pe brânci, cot la cot cu soția. Mai mult, o data la două-trei propoziții presară câte un „Mulțumesc la Dumnezeu”, care pe mine mă înmoaie mereu când vine din gura unor oameni simpli și harnici.

În percepția lui Wael, clienții sunt musafiri și trebuie serviți cu tot ce-i mai bun, fără rabat de la calitate, sau cum îi place lui să zică: „Eu da la lume ce manânc eu. Eu dau ce-i mai bun. Așa învățat.”

– Și cum merge acum, după 5 ani? îl întreb eu cu gura plină pe Wael.

– Mulțumesc la Dumnezeu, acuma bine. A fost greu primii ani, tare greu. Nu știu de unde venit, acuma 80% clienți români și ma bucur. Lumea place mâncarea pentru ca știe ce fac, cum fac.

Fără să știe, prin preparatele sale savuroase, simplitatea și modestia de care dă dovadă, Wael a ajuns autorul unei doine gastronomice transmisă și girată din gură-n gură de majoritatea gurmanzilor bucureșteni și nu numai. Se numește clasă. Wael dă clasă.

Wael măcelarul, Wael bucătarul și povestea Grătarului din Allep

Înainte de Grătarul din Allep, Wael a fost om de bază în „Cetatea din Alep”, un alt loc cunoscut bucureștenilor, dar lucrurile s-au complicat și a considerat că trebuie să-și croiască propriu drum. Zis și făcut. De cinci ani are propriul business, programul începe la ora 6 dimineața și se încheie la 10 seara.

O dată la câteva zile, dimineața, merge la Slobozia, taie oile cu mâna lui, pregătește carnea, apoi se întoarce la București. Ține musai ca totul să fie halal și făcut de mâna lui. În Siria, ca și în alte țări musulmane, carnea trebuie să fie pregătită conform unor reguli stricte pentru a fi considerată halal. Animalul trebuie să fie sacrificat în numele lui Allah, iar sângele trebuie să fie complet drenat din carcasă.

Între timp, la București, soția pregătește sosurile și tot ce mai trebuie. În fiecare zi, la ora 10 se deschide prăvălia, excepție făcând ziua de luni. Locul în sine e tipic sirian, un galantar plin de șișuri cu vită, oaie, pui, ardei iuți proaspeți, plus o vitrină cu pui. Trei mese la interior, un grătar și cam aia e. Nimic ieșit din comun. Ce e ieșit din comun este gustul, prospețimea, sosurile demențiale și aromele pe care doar acolo le poți experimenta.

Judecata de Acum

Am mâncat pentru tine la Grătarul din Allep un mix grill (35 lei), o jumătate de pui (35 lei) și cam atât. Plus o Coca-Cola rece, în total 80 de lei. Las mai jos de tot meniul fotografiat, ca să ai idee ce oferă. Prețurile pleacă de la 25 de lei pentru un sandwich, o adana costă 40 de lei, iar un pui întreg 80 de lei. Aproape toate preparatele vin însoțite de humus și salate și sunt mai ieftine dacă le iei la pachet. Nu poți plăti cu cardul, dar o poți face cu Revolut, iar la prânz e posibil să fii nevoit să aștepți mai mult.

Mix grillul înseamnă frigăruie de vită, pui și berbecuț, cu sosuri, lipii și salată. Din păcate, eu am cerut la pachet, așa că prezentarea la caserolă e mea culpa, deși am mâncat totul la fața locului, mai puțin puiul. O carne excelentă, gătită la perfecție îmbibată de miros de grătar pe cărbuni și mirodenii orientale. Și poate că n-ar fi așa extraordinar, dacă n-ar fi fost sosurile: adică pasta de usturoi, ușoară și lejeră, și humusul senzațional.

Salata verde e una obișnuită, clasică, cu niscavai bucățele de roșii. Poate fi ignorată. Piesa de rezistență în materie de side-dish este lipia prăjită, umplută cu ceea ce cred că e tabouleh și unsă cu un sos special și sos de rodie. Astfel, ai combinația următoare: carne senzațională înmuiată în humus sau pastă de ustoroi și lipie dulce acrișoară, puțin crocantă. Divin e puțin spus. N-am crezut vreodată c-o să-mi dea lumea peste cap un grătar sirian. Serios.

Meniu Gratarul din Allep

Acum, dacă tot suntem aici, Wael mi-a menționat câteva locuri în care mai merge el să mănânce, pentru că știe calitatea produselor, dar n-o să ți le spun. Te duci tu și-l întrebi.

În schimb, îți reamintesc alte 2 locuri (mai speciale) din București și din împrejurimi de unde poți pleca satisfăcut indiferent de ce alegi din meniu:1. Om Hani și 2. A la Turca

Ne vedem la Grătarul din Allep!

Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.

Poftim și alte locuri pe unde am mai mâncat pentru tine:

Cookies