Dristor cu aer de Tbilisi! Un prânz delicios la cel de-al doilea restaurant din București cu specific georgian. La Georgia

susținut de
18 apr. 2025
9411 afișări
Dristor cu aer de Tbilisi! Un prânz delicios la cel de-al doilea restaurant din București cu specific georgian. La Georgia

Salutare și bine ai venit la „Mănânc pentru tine!” la restaurantul La Georgia. Astăzi, unitatea noastră v-a pregătit o mică incursiune în bucătăria georgiană, într-un loc situat undeva pe la Dristor, perete-n perete cu un LIDL și o spălătorie auto self wash. Unde mai pui că lângă acest restaurant se află și o cofetărie care ar putea fi lejer trecută la cea mai mare cofetărie din București (ca spațiu). Serios, este imensă, iar prăjiturile din vitrină sunt demne de poveste Ridichea Uriașă.

E important să nu confuzi acest restaurant cu Taverna La Georgia, despre care am scris aici. Gurile rele comentează pe internet că cică restaurantul de astăzi, adică „La Georgia”, nu ar fi „the real deal” și că mâncarea ar fi mai mult armenească decât cu specific georgian. Nu e cazul. Chiar nu e.

Ambele locante livrează cam aceeași calitate, la același preț, diferența stând, poate, în servire, timpi de reacție și, în cele din urmă, proximitate. Eu zic așa: e musai ca măcar o dată în viață să deguști niște hinkali cu carne de miel.

La Georgia, o poți face. Urmează o incursiune în universul doldora de preparate emblematice, precum: haciapuri, khinkali, phali, ciașușuli, vinete cu nucă și altele. Georgienii sunt cunoscuți pentru pasiunea lor pentru carnea de miel, pentru nucă și găluște.

Dristor cu aer de Tbilisi! Un prânz delicios la cel de-al doilea restaurant din București cu specific georgian. La Georgia
Bucătăria La Giorgia. Un furnicar cu arome și oameni

Interior – Exterior Restaurant La Georgia

O armată de oameni lucrează în restaurantul La Georgia, de pe strada Râmnicu Vâlcea nr. 8. Restaurantul ocupă tot parterul unui bloc nou construit, parter pe care îl împarte, așa cum spuneam, cu o cofetărie. Restaurantul este imens, larg, de parcă ar fi fost construit de Ceaușescu, cu mult lemn masiv, mese predominant de 4-5 persoane și scaune puțin cam incomode.

Prin incomode eu înțeleg că te obligă să stai drept, mai drept decât stau femeile la volan. Mie-mi place un unghi mai relaxat, nu chiar la 90 de grade. Când nu mai pot, vreau să am spațiu să mă las pe spate ca să mai drumu’ la o gaică de la curea, ca să mai pot puțin.

Salonul de fumători e chiar la intrare, însă ușa e deschisă și asta intră la bilă neagră. Sfatul meu e să-ți rezervi o masă mai în spate, spre barul la fel de întins ca restaurantul. Bilele negre se opresc aici. La capitolul frumuseți, ai o fereastră mare spre bucătăria restaurantul în care se întâmplă toată magia culinară.

La Georgia e realmente un furnicar: unii se uită la comenzile primite, alții dau la cuptor, alții strunesc ospătarii, iar ospătarii la rândul lor cer dish-uri la foc automat. Un spectacol pe care n-ai cum să nu-l savurezi și, dacă ar fi după mine, aș zice că toate restaurantele ar trebui să aibă o bucătărie deschisă, în care să poți vedea în timp real cum se prepară mâncarea. Ce e de ascuns? Important e să schimbi uleiul la timp, ca să nu te facă Piedone de baftă pe internet.

Dristor cu aer de Tbilisi! Un prânz delicios la cel de-al doilea restaurant din București cu specific georgian. La Georgia

Dristor cu aer de Tbilisi! Un prânz delicios la cel de-al doilea restaurant din București cu specific georgian. La Georgia

Am mâncat pentru tine la restaurantul „La Georgia”

Câte un pic din preparatele lor tradiționale. Meniul e axat mai mult pe cărnuri, vegetarienii fiind dați uitării. Doar câteva preparate fără carne. Prețurile sunt mici spre medii (pentru un restaurant), porțiile consistente, deci fii cu băgare de seamă. Un antreu sau un fel principal poate fi lejer împărțit la doi.

Din nefericire, experiența pe care am avut-o eu cu servirea n-a fost una ideală: multe feluri de mâncare au venit toate deodată, ceea ce denotă fie grabă inutilă și nesincronizare, fie amatorism. Asta mă face pe mine, clientul, să mă simt grăbit, ușuit, lipsit de plăcerea mâncatului în tihnă. Atenție, deci, la acest aspect. Senzația mea a fost că din dorința de a ieși cât mai repede cu preparatele, le-au bulibășit și așa m-am ales cu 2-3 preparate deodată.

Rulouri de vinete | 35 lei

Vinete, nuci, usturoi și ingrediente georgiene, rulate frumos și așezate pe farfurie pentru desfătarea mesenilor. Aici avem de a face cu 5 rulouri, suficiente pentru 2 persoane. Rulourile vin reci spre foarte reci și recunosc că aș fi preferat să fie măcar la temperatura camerei. Rulourile au foarte multă umplutură de nucă ceea ce acoperă aroma fină oferită de vinete. Uneori, less is more. Un preparat pe care l-am încercat și dincolo, la Taverna Georgia, unde mi s-au părut mai echilibrate. Un singur DA de la mine, din cele 3 posibile.

Dristor cu aer de Tbilisi! Un prânz delicios la cel de-al doilea restaurant din București cu specific georgian. La Georgia

Dristor cu aer de Tbilisi! Un prânz delicios la cel de-al doilea restaurant din București cu specific georgian. La Georgia

Dristor cu aer de Tbilisi! Un prânz delicios la cel de-al doilea restaurant din București cu specific georgian. La Georgia

Phali asortate | 27 lei

Niște biluțe de întins pe pâine făcute din: fasole, sfeclă, dovleac, spanac, nuci, usturoi și condimente georgiene. La fel ca precedentul antreu, ele vin reci și e musai să ceri o pâinică făcută în casă, care merită toți banii. Biluța mea preferată a fost cea cu spanac, care s-a potrivit de minue cu pâinea caldă.

Toate biluțele sunt gustoase, dar n-o să-ți dea lumea peste cap. Dacă vrei ceva mai dulceag, evident biluța cu dovlecel și inserții de nucă va fi ce trebuie. Un singur DA, pentru că nu mă văd repetând experiența phali asortate în viitorul apropiat.

Hinkali cu carne de miel | 30 lei

Ingredientele sunt simple: carne de miel, ceapă și aluat. Concret: 3 găluște babane din aluat proaspăt care la interior ascund o zeamă de supă de miel și o chiftea absolut senzațională tot din carne de miel. Se mănâncă exclusiv cu mâinile și asta este o experiență în sine.

Prinzi hinkaliul de codiță, muști ușor cât să faci o găurică în scrotul ăsta din aluat, bei zeama din interior, apoi îi dai înainte spre chifteaua din carne de miel.

Personal, cred că zeama din interior e piesa de rezistență: caldă, aproape fierbinte, aromată, sărată cât trebuie și foarte, foarte gustoasă. Îmi aduce aminte de ciorba de cap de miel de la vecinii bulgari. Trei de DA pentru hinkali e prea puțin, dar e maximum pe care îl pot oferi.

Haciapuri Adjarian | 57 lei

Ingrediente: cașcaval, mozzarella, unt și gălbenuș de ou, totul într-o bărcuță de aluat proaspăt. Miroase fabulos și frige. Te joci pe lângă ea, sufli, îi mai rupi un colț, poate-poate se mai răcorește. Aș! Nimic. Durează 10 minute, dar merită așteptarea.

Mixul de brânzeturi în combinație cu aluatul cald și oul se apropie ușor ușor de umami. Georgian, ce-i drept, dar tot umami. Cum să nu-ți placă combinația de pâine proaspătă cu gălbenuș de ou care curge ușor peste o brânză topită? În haciapuri întingi până uiți de tine, de griji, de stres. Trei de DA. Superb.

Ciașușuli | 68 lei

Ingrediente: carne de vițel, roșii, ardei gras, ceapă. Ciașușuli, adică o mâncărică de carne de vițel într-un sos de roșii, ceapă și ardei gras plus câteva ingrediente georgiene. Vine într-o crăticioară fierbinte, deci timp de 10 minute n-ai ce să faci altceva decât să te holbezi la ea. Carnea de vițel puțin cam gumoasă și cam greu de mestecat, iar zeama în care vine e banală de mâncărică clasică de la țară. Se încadrează la categoria: n-aș mai repeta experiența, iar cei 68 de lei îi poți redistribui către alte preparate mult mai apetisante.

Tort de ciocolată | 35 lei

Nu se regăsește în meniu. Uneori, pare-se, mai apar noutăți off menu. Probabil se trage de la cofetăria de lângă. Am acceptat și m-am pricopsit cu o prăjitură din foi de clătite sau din griș (încă nu mi-am dat seama din ce exact erau făcute) cu un mic strat de cremă de ciocolată. O textură moale, ușoară, care aluneca lin pe gât. Nici pe departe un tort, dar foarte aproape de un desert excelent, o prăjitură de casă bine executată. Doi de DA.

Cofetăria de lângă arată așa

Total La Giorgia: 252 lei. Suficient pentru două persoane. Crede-mă.

O să mai mănânc pentru tine aici? Da.

Să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine.

Poftim și alte locuri pe unde am mai mâncat pentru tine:

Cookies