După o săptămână grea, în care am fost asaltați de zeci de comentarii de aur ce îi trimiteau pe tinerii iranieni să facă sandwich-uri bomer la ei acasă în Teheran, acum a venit rândul nepalezilor de la MoMo să deschidă un restaurant etnic, cu specific nepalez, în care vedeta este preparatul tradițional nepalez intitulat Momo.
Mi-a luat 3 luni să ajung la acest restaurant, timp în care bucureștenii au curs în valuri, unii mai mulțumiți, alții mai puțin, cum e omu’, na. Având în vedere apetitul bucureștenilor pentru acest restăurănțel nepalez, cred că-l putem încadra la capitolul gastronomie locală, genul de loc pe care să-l poți recomanda cu încredere turiștilor străini.
MoMo e un loc foarte micuț, deschis de marți până sâmbătă, în inima cartierului de chiaburi Dorobanți, pe Intrarea Tudor Ștefan nr.25 (faci prima la dreapta înainte de Petrom).
Locul ăsta a apărut după ce Laila, o tânără din Nepal angajată ca bonă, a vrăjit familia de români cu bucatele ei tradițional nepaleze și, ce să vezi, lucrurile au evoluat într-un restaurant unde totul e pregătit fresh, pe loc, cum se face.
Bineînțeles că n-ai nici o șansă să găsești masă fără rezervare, care se face doar prin ialoc.ro, timpul maxim pe care îl poți petrece acolo fiind de 2 ore. Decent și civilizat, aș zice. Pont: când faci rezervarea, scrie în comentarii că vrei la mesele specifice nepaleze, altfel te poți trezi ca mine cu 2 locuri la tejghea, pe scaune înalte de bar. Pe mine nu m-a deranjat, dar pe tine poate te deranjează.
La capitolul amenajare interioară, predomină culorile calde, lemnul și textilele, ai camere cu măsuțe joase și pernuțe pentru o experiență și mai autentică, dar și tejghea cu scaune de bar și masă înaltă. La etaj cică e o încăpere mișto, însă n-am apucat s-o văd. Terasa din fața locantei e arvunită de fumători, cu vreo 3-4 mese.
Întâlnit des în Tibet și Nepal, acest momo constă în bucăți de aluat umplute cu diverse ingrediente, cum ar fi carne (de obicei de pui, miel sau vită), legume sau brânză, și apoi fierte, aburite sau chiar prăjite, servite cu diverse sosuri picante sau dulci. Pe scurt: MoMo e o gălușcă recunoscută în întreaga lume pentru gustul distinctiv și versatilitatea în umpluturi și arome.
MoMo îți pune burta la cale într-un stil delicios și are capacitatea de a-ți face ziua mai bună. Încă o chestie mișto e că nepalezii mănâncă cu mâna, așa cum o facem și noi, românii, de cele mai multe ori. Și cred că asta e minunat
Pe de altă parte, meniul MoMo București înseamnă 8 feluri de mâncare cu carne și 2 feluri pentru vegetarieni, și ăsta e un lucru ciudat, pentru că nepalezii stau extrem de bine la capitolul preparate vegetariene. Un exemplu în acest sens e Dal Bhat, un simbol al bucătăriei nepaleze. În clipul de mai jos, Laila de la Momo face și o demonstrație.
În ordinea preferințelor de pe tricouri:
Nu știu dacă e o invenție personală de-a Lailei (să fiu sincer nici nu-mi pasă), dar chestia asta trebuie încercată neapărat. Momo umplute cu porc aromatizat într-o crustă nici moale, nici tare, care păstrează umplutura la temperatura perfectă carnea tocată de porc, iar totul e scăldat într-un sos dulceag și picant în același timp. E ceva ce aș consuma în fiecare zi fără să respir. Savoarea și prospețimea Pork C-Momo sunt o declarație de prospețime, a garanției că totu-i făcut pe loc, proaspăt. Declar acest preparat un nestemat al Bucureștiului. Trei de DA de la mine.
6! Vine MoMo Chicken! Găluștele astea prezentabile umplute cu piept de pui beneficiază de prezentarea clasică nepaleză, care te obligă la un unboxing gastronomic. Înăuntru se ascund aceste minunății însoțite de sosul casei, care nu e vreo bombă de condimente, nu. E ușor și puțin aromat, atât cât să întregească minunățiile de momo. Le-aș fi pus pe locul 1, dar n-am putut. C-Momo e ceva divin.
Chicken Masala vine servit cu orez din partea casei, la care eu am mai adăugat și un naan (9 lei) cu usturoi, doar ca să văd ce gust are naan-ul și, dintre cele două, a câștigat naanul. Laila, nu mă înțelege greșit: chicken masala e gustos, însă nu excelează la fel ca C-Momo sau Chicken Momo. E un chicken masala decent, bun și cam atât. În schimb, eu din Naan aș face un preparat de sine stătător pe care să-l înmoi în diferite sosuri. Oricând, la orice oră. Power to the naan!
Total Momo București: 160 de lei cu tot cu Coca-Cola și naan.
O să mai mănânc pentru tine la MoMo: 100%. Felicitări, Laila! Bine ai venit la noi și, de vei dori să te întorci în Nepal să știi că Bucureștiul va fi un loc mult mai gol fără tine.
Să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine.
C’est Nepal possible! Aditi’s Kitchen. Bucate de poveste cu frații nepalezi și dumplings de aur
Locul în care ți-a zis maică-ta să nu intri. Maimuca Restaurant. Punk restaurant!
Aloha, Pokeful! Ca să ajungi în Hawaii, te duci în Dorobanți și faci la dreapta înainte de Petrom
CozoFest. Aproape toate locurile de unde comanzi cozonaci de Crăciun în București
Când se mănâncă bine prin cartier în București. Soare și sandwichuri bune, la Fresco Artigianale
Hushimo. Asia din Amzei. Poftă de Tom Yum și vită în sos de stridii
Doar gustul contează. Smith Eatery, o bucătărie fascinantă de 9 metri pătrați
Are balta pește bun. Acasă la Ivan Pescar & Scrumbia Bar. Din apă, în farfurie.
Am mâncat pui de la POPEYES din București. Este zguduitor de la fel ca la ceilalți
Raclette și vin. Amis de la Fête, microfestivalul de brânză din buricul Bucureștiului
Reper de București. Caracatiță infuzată în ceai negru și ecleruri umplute cu pateu
Cei mai buni burgeri din România. Câștigătorii Burger Fest și cum dai de ei în București
„Înainte era mai bine?” Am mâncat pentru tine la Restaurantul Monte Carlo din Cișmigiu
În căutarea unui panino italian adevărat în București. Vizită la Tasteataly
“Casa Tănase”, restaurantul cu specific nepalez din București botezat in memoriam
„Asta îi Cosmos!” Festin la Taverna Georgia, primul restaurant cu specific georgian din București
La bine și la UMAMI Street Food Truck, pe străzile Bucureștiului
Top 3 cei mai buni burgeri din România, conform Burger Fest 2023, îi găsești în București
Gluten free și gustos! Arepas Colombianas, în București feat Pimientos de Padrón la preț cinstit
Cookies and Friends. Cofetăria ascunsă din București pe care trebuie să o încerci
Cu 33 de lei, mănânci în Obor ca la mama acasă, în Sri Lanka, la Mathara Bath Kade6
S-a găsit Kokoreç la Galata Midyeci, în București colț cu Istanbul
Unde găsești cei mai dulci pepeni din București. Studiu de piață în Obor, Moghioroș și Matache
Toscana te cheamă la ea, pe Victoriei, la Bastoni. Cea mai nouă paninărie italiană din București
O nouă tradiție giugiuc în București: Halef, cu baklava pe stil nou și cafeluță de specialitate
Atenție, frige! Bucureștiul are arancini siciliene, la Sfrigola, pe Popa Nan 101
O mică părere despre De Soi, noul restaurant și hub de gusturi din București
Cât costă un mic din carne de vită Wagyu, pe care l-am găsit undeva aproape de București
Într-un București plin de pescobari, fii George’s Fisheries din Prelungirea Ghencea
Turcești de București, la Duman Oriental Cuisine, cu İşkembe çorbası, sultani locali și Ras Asfour
Cu capul în NOR și cu ochii-n farfurie. Mai vinde bine priveliștea în București?
Turist (la) naive în București. Ecler cu cremă de colivă sau cu muștar de Tecuci, ce alegi?
Am mâncat printre fumători la B4 Market, București. Un șnițel ok, la preț psihologic
Am mâncat pentru tine la Guava de iarnă, în “peninsula” Floreasca din București
Am mâncat cât pentru trei, cu 118 lei, la Târgul de Crăciun București din Piața Constituției
Scoate-o pe maică-ta la Sardin, în București, pentru că merită
Am mâncat pentru tine ciorbă de miel la Garlic Pub, în București, după ce am ascultat Coco Jambo
Sentimente amestecate la Capriccio, în București, un restaurant colea în cartier
Cei mai ieftini tacos din București sunt muy deliciosos! La Casa de Tacos, pe la Unirii
Prinde loc la Condesa, dacă poți! Cum e la cel mai nou bar-restaurant latino american din București
Am mâncat la bogați, printre Padroni, la E3 by Entourage, în Bucureștiul cel scumpel
Mâncare aproape ca la nonna acasă. Italienescul Da Giulio, unde româna e a 2-a limbă vorbită
Un grătărel coreean corect, în Centrul Vechi din București, la Jeonjuu Korean BBQ
Dezolant! Am mâncat la filiala din București a restaurantului vienez Salm Bräu
Fericire la Suta de Grame, un loc nou deschis de Dragoș Neacșa în București