Comoara gastronomică din Berceni, cu carbonara de 10! Restaurantul începutului de an în București este Dieci - Il numero
Semne bune anul are! Dar ce zic eu bune, excelente! De 10! Începem sezonul gastronomic 2025 cu un Dieci – Il numero, restaurant nou, absolut fabulos, cu specific italian, deschis în luna ianuarie chiar în buza parcului de la Brâncoveanu, pe Strada Dâmbului nr. 128.
În spatele său stă conceptul numărului 10, plinătatea numărului 10, purtat de legende precum Maradona, Pelé și Messi în fotbal, dar și simbolic legat de perfecțiunea atinsă de Nadia Comăneci în gimnastică. Deschiderea a avut loc pe 10 ianuarie 2025 (*rolling eyes*), dar se lucra la restaurant încă din vara lui 2024 și lucrările păreau să nu se mai termine. Bașca, și acum tot mai e de lucru la terasă. Eu le-am trecut pragul pe 12 ianuarie și m-au primit chiar dacă erau în pregătiri pentru un eveniment privat.
Salutare și bun venit la “Mănânc pentru tine”. Eu sunt Dragoș, colind Bucureștiul în lung și-n lat, prin bodegi, restaurante și localuri în căutarea nestematelor gastronomice, de fiecare dată neanuțat și nesilit de nimeni. Mănânc, plătesc, pozez, apoi scriu aici, simplu și curat, despre experiența reală, cu bune, cu rele.
Raport excelent calitate – preț, în inima cartierului
Uite un motiv pentru care să pui deja mâna pe telefon. Meniul și prețurile. Meniul e, de fapt, un ziar bine gândit, iar prețurile sunt ridicol de mici pentru calitatea oferită.
De sunt prețurile mici? Poate pentru că e “în cartier” și se tem că lumea se va speria de prețuri, așa că le-au lăsat mai jos, poate e o strategie de marketing sau poate pur și simplu asta e filosofia locului. Spre exemplu, o pizza margherita cu mozzarella fior di latte costă doar 30 de lei, un antreu Pane e Sfizi cu focaccia, ciabata, pâine, unt, caponata și tapenada costă 20 de lei. Și totul e făcut de ei, cap-coadă: pâinici, focaccia, etc.
Pentru nostalgicii ca mine, mi-aș dor ca data viitoare când deschid Ziarul Dieci să găsesc rubrica „Pizza de la Pagina 5”. În fiecare lună un nou tip de pizza, ceva sexy, cu forme apetisante.
Interior – Exterior Dieci Il numero
Un loc dichisit. Prețurile rezonabile vin la pachet cu un design frumos, mobilier confortabil, decorațiuni și tablouri cu trimitere la nr. 10. Designul interior e semnat Picktwostudio, care și-au pus amprenta asupra multor locuri atractive din București, precum MAT Amzei sau VIVO. Echipa de ospătari e tânără, sunt atenți și comunicativi. E suflul ăla nou din Horeca de care aveam nevoie. O singură chestiune vizavi de design: încă nu mi-e clar dacă plantele de deasupra barului sunt din plastic sau sunt reale. Dacă sunt din plastic, chiar aș fi dezamăgit. Nici n-am întrebat, ce-i drept.
Judecata de Acum
Am mâncat pentru tine la Dieci Il numero
Aam ales 3 chestii, de om normal, cred eu, inclusiv proba de foc: carbonara. Hai să vedem ce poate Dieci.
Focaccia făcută-n casă, pe care o primești la Pane e Sfizi.
Pane e Sfizi (Pâine și unsori delicioase) | 19.10 lei
Un aperitiv complet pentru iubitorii de pâine, carbohidrați delicioși și arome mediteraneene. Pentru suma infimă de “doojdelei” primești focaccia, ciabata și pâine făcută în casă, cu maia, tapenada mediteraneană, unt aromat cu roșii și caponata. Trei unsori și trei pâini pe care le combini cum vrei tu, de preferat cu pauze pentru prosecco.
Untul cu roșii uscate e fin și delicios, se topește pe focaccia și alunecă ușor pe gât, completat elegant de tapenada și caponata specifică Siciliei. Ai măsline, capere, puțin oțet, zahăr, ai unsoare de unt și pâine proaspătă toate deodată. E minunat și suficient pentru o persoană.
Din tot acest threesome de gustărici, mi-a rămas gândul la Caponata, care îmi aduce aminte de rețeta lui Gennaro Contaldo de ardei agrodolce, un preparat fabulos în care folosește doar ardei, capere, măsline, usturoi și un strop de oțet.
În cei peste 20 de ani de când fac naveta România-Roma, am mâncat sute de porții de paste carbonara. Rețeta fericirii rămâne, în teorie, aceeași: paste de calitate gătite al dente, guanciale, pecorino, piper și gălbenuș. Și totuși, poate că ar fi cazul să nu mai tratăm aceste „dogme” culinare ca pe niște reguli bătute în cuie. Până la urmă, nu e ca și cum discutăm despre vreo biblie a ingredientelor (istoricii culinari încă se ceartă pe rețetă, dacă e de la americani sau din Lazio). Bucuria vine din gust și tehnică, nu din rigiditatea rețetei.
La Dieci, se folosește parmezan în loc de pecorino, iar în mod normal aș fi fost primul care să ridice sprânceana. Dar, surpriză: carbonara lor este absolut excelentă. Crema fină, consistentă, iar cubulețele de guanciale sunt prăjite perfect – moi și suculente în interior, crocante și pline de savoare la exterior. Dacă vreodată cineva te întreabă unde poate mânca o Carbonara bună în București, răspunde fără ezitare: „La Dieci Il Numero!”. Bravo bucătarilor de aici pentru că au demonstrat că perfecțiunea poate fi atinsă și fără să te agăți rigid de regulile clasice.
Și apropo de prețuri corect și tradiții, conform UMAMI moments: “până la sfârșitul lui ianuarie 2026, la Roma, are loc Jubilee Year of Hope, un eveniment religios major pentru Biserica Catolică, organizat o dată la 25 de ani, cu semnificații spirituale, culturale și istorice profunde. În acest context, câteva organizații au propus CARBONARA PACT – un preț-embargo de 12 euro pentru o porție de paste carbonara, valabil pentru turiștii pelegrini (și nu numai) care vor veni la Roma. Pactul include și alte mâncăruri tradiționale, ca un gest simbolic de ospitalitate.” Cum ar fi să plafonăm și noi prețul micilor? 6 lei? Merge?
Nu știu cum se spune „linsă” în italiană.
Tiramisu Tradizionale | 25.10 lei
E bine să tinzi spre nota 10, dar nu trebuie să te superi dacă, din când în când, mai iei câte un 7 sau un 8. Perfecțiunea e supraestimată și plictisitoare, oricum. Uneori, o mică imperfecțiune e cea care dă farmec unui preparat.
Este și povestea acestui tiramisu delicios, consistent, care stă țapăn în farfurie – un fel de declarație de intenție a bucătarului. L-am devorat cu o deosebită plăcere, dar datoria mea e s-o spun: mi-aș fi dorit să simt mai mult aroma de cafea. Nu orice cafea, ci acel espresso din boabe de cafea ușor arse care te plesnește peste față și îți șoptește „Bună dimineatza la cafelutză, Drăgoșelu!”.
Și, totuși, nu e nicio tragedie. Un tiramisu de 10 ar fi fost doar o altă poză frumoasă pe Instagram. Acesta, cu micile lui imperfecțiuni, e real. E sincer. E un 8 care te face să vrei să te întorci, pentru că ai nevoie de ocazia să-i dai o nouă șansă. La fel ca-n viață, în gastronomie e bine să-ți lași loc să mai greșești. Să savurezi momentele în care lucrurile nu ies așa cum te-ai așteptat. Pentru că, repet, nimeni nu-i perfect. Și asta, în mod paradoxal, e perfect.
Ah, da! Rezervările se fac pe ialoc.ro
Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.
Poftim și alte locuri pe unde am mai mâncat pentru tine: