City break la Călărași alături de Vasile, pentru El Foodadore! Diamantul culinar local renegat de localnici

susținut de
14 iun. 2024
8128 afișări
City break la Călărași alături de Vasile, pentru El Foodadore! Diamantul culinar local renegat de localnici
City break la Călărași alături de Vasile, pentru El Foodadore! Diamantul culinar local renegat de localnici

Dacă n-ar fi existat, ar fi trebuit inventat. Din fericire pentru noi toți, „El Foodadore” există sub forma unui sandwich house poziționat la intrarea în parcarea Kaufland Călărași. Pur și simplu nu puteam rata oportunitatea de a mânca într-un loc numit „El Foodadore”, așa că l-am întrebat pe Vasile, căpetenia internațională a bărboșilor și explorator gastronomic pe Utopia Balcanică, dacă dorește să călătorim împreună spre această destinație culinară aflată la o aruncătură de băț de București. Vasile a zis da, eu m-am bucurat ca un copchil, așa că sâmbăta trecută ne-am sincronizat ciclurile și ne-am îndesat trupurile generoase într-un VW Polo cu direcția El Foodadore – Călărași, the final frontier.

Și cum goneam cu 110 km/h pe Autostrada Soarelui, Vasile trage tacticos din electronică, întoarce capul și zice:

– Ca să înțeleg: mergem să mâncăm la chestia aia de la Călărași doar pentru că se numește „El Foodadore”?

– Da. răspund eu. Vasile încuviințează din cap.

Cea mai recentă vizită a mea la Călărași se întâmpla acum mai bine de 5 ani (cred), când am asistat la un meci de fotbal dintre AFC Dunărea Călărași și Ceahlăul Piatra Neamț, pe vremea când Dan Alexa (încă nealtoit de Anamaria Prodan) era la cârma echipei călărășene.

Pulled Pork Sandwich – El Foodadore

Vreau să trăiesc într-o lume cu prețurile și calitatea El Foodadore

O oră și jumătate mai târziu, pe la un 12:30, parcam la Kaufland Călărași, lângă „El Foodadore” – un container frumos amenajat, amplasat chiar pe trotuarul de la intrarea în parcarea supermarketului, ceea ce face locul puțin frecventabil per pedes.

2-3 mese la umbră, o terasă acoperită și cam ăsta e „El Foodadore”. E ora la care bucureștenii, spre exemplu, rup aplicațiile de comenzi mâncare sau ies la masă. La „El Foodadore” bate vântul, e pustiu și, conform angajatei, nici nu prea se înghesuie călărășenii, fie pentru că e scump, fie pentru că unele preparate li se par ciudate (ex: kafta).

Deschid meniul: kafta 19 lei, sandwich cu brisket la 29 lei, pulled pork sandwich 22 lei, o Coca-Cola 6 lei, berea – între 7 și 10 lei, iar un hummus te duce 15 lei. Nu sunt absurd. Știu că costurile Horeca din București nu se compară cu cele din Călărași, dar asta nu înseamnă că sunt de acord cu prețurile nesimțite pe care unii cârciumari de pe la noi le cer pentru o felie de pâine cu parizer. În fine, aceeași angajată povestește că proprietarul „El Foodadore” e libanez, are o fermă de animale și o carmangerie în oraș, așa că toată carnea vine proaspătă de la carmangerie. Cu toate astea, lumea nu se înghesuie mai deloc, iar potențialii clienți sunt mai mult în mașini, în drum spre cumpărături.

El Foodadore la Călărași e ca Babasha la Coldplay: N-are ce căuta acolo

Am comandat împreună cu Vasile aproape tot ce era în meniul afișat, mai puțin burgerul. Angajata El Foodadore s-a luminat la față: „N-am mai avut o comandă așa mare de când a fost un meci cu niște bulgari pe aici. Așa mult m-ați bucurat. Dar să știți că brisketul mai durează, pentru că l-am pus aseară la cuptor și abia acum l-am scos, după 12 ore. Mai durează”, zice ea. Nu-i nimic, așteptăm. Toate preparatele sunt gătite pe loc, nimic congelat, nimic dubios, puțin cam ireal pentru Călărași, dacă mă întrebi pe mine. În fine, mâncarea vine rând pe rând. Gust eu, gustă Vasile, ne uităm unul la altul și nu înțelegem neam de ce nu mănâncă localnicii aici.

– Bă, e surprinzător de bun! Carnea e foarte gustoasă! zice Vasile.

– Este! Chiar peste multe crâșme cu mâncare de prin București.

Judecata de Acum

Am mâncat pentru tine la El Foodadore

Le-am pus în ordinea preferințelor mele. Am hotărât cu Vasile să scriem separat, așa că dacă vrei să vezi și punctul lui de vedere, intră pe Utopia Balcanică și caută ultimul articol. Și eu sunt curios ce text a croșetat bărbosu’.

Kafta sandwich | 19 lei

carne de miel și vită, hummus, castraveți murați, roșii, ceapă aromatizată cu sumac și pătrunjel, 250 g

Surprinzător de bun! Nu mă așteptam să găsesc așa ceva într-un orășel precum Călărași. Unul dintre cele mai nesolicitate preparate din meniul El Foodadore este acest kafta sandwich absolut delicios, onest, făcut cu simțul responsabilității din ingrediente puține și gustoase. Chestia asta ar face bine oricărui bucureștean după 9h de muncă sau pur și simplu ca gustare rapidă. Un preț ridicol de mic pentru calitatea produsului. Știi ce se spune: că nu trebuie să-ți placă tot meniul: e suficient să te îndrăgostești de un preparat după care să te întorci iar și iar. Pentru mine, ăsta e. Dovadă stă unica poză pe care am apucat s-o fac înainte de a-l da pe gât ca pelicanul.

Kafta El Foodadore – Călărași

Brisket sandwich | 29 lei

Ciabatta unsă cu untură de rață, brisket, cheddar, castraveți murați, ardei kapia copt, sos bbq

Cât pe-aci să sărim brisketul întrucât era prea fierbinte și trebuia lăsat la răcit. Am forțat nota și-am fost blagosloviți cu un sandwich cu brisket gătit ca la carte, moale și savuros, într-o ciabatta proaspătă, aerată, delicioasă. Sandwichul ăsta îți pune un zâmbet pe față oricine ai fi, la orice oră. Calitatea cărnii este deosebită. Un brisket sandwich consistent, cu 3 de DA din partea mea, iar la doar 29 de lei mai merită să gătești acasă? Întreb pentru cineva apropiat.

Foarte, foarte bun acest brisket!

Pulled pork sandwich | 22 lei

ciabatta proaspătă, pork gătit lent, sos bbq, salată coleslaw și castraveți murați

Dacă n-aș fi fost fan oaie, probabil că-l puneam pe primul loc. Pulled porkul ăsta se bate cot la cât cu cine vrea mușchiul lui din Capitală. De la chifla moale, proaspătă, la prospețimea și gustul cărnii, totul se pupă într-o horă a gusturilor perfect echilibrate. Consistent, puțin dulceag, puțin acrișor, o carne gătită perfect și totul la doar 22 de lei? Ireal. L-am făcut jumi-juma cu fratele Vasile, ca să putem respira la final. Trei de DA de la mine!

Pulled Pork Sandwich

Șnițel Beef crispy cu cartofi prăjiți și maioneză cu trufe | 30 lei

Șnițel de vită angus în panko

Că doar nu putea fi totul perfect, nu? Deși gătit pe loc, din carne proaspătă, șnițelul ăsta de vită n-a fost cine știe ce. Am mestecat îndelung la el și-am concluzionat că cea mai bună parte sunt cartofii prăjiți și maioneza cu trufe. Chiar bună maioneza. Nu recomand beef crispy. În altă ordine de idei, îmi pare rău că n-am încercat hummusul, pentru că ceva îmi spune că e ce trebuie, dată fiind originea patronajului, dar poate cu altă ocazie.

Total El Foodadore Călărași: 106 lei, pentru 4 feluri de mâncare și o Coca-Cola.

O să mai mănânc pentru tine aici? R: 100%, la următoarea vizită în Călărași.

Acum, tot ce-mi doresc e ca El Foodadore să vină la noi în București cu același nume și aceeași fată drăguță care a avut grijă ca subsemnatul și Vasile să ne punem burțile la cale cu stil.

Iar dacă ești din Călărași și citești asta, mergi la El Foodadore acum!

La final, aș vrea să îi mulțumesc lui Vasile (al căruit fan sunt) pentru companie și disponibilitate și, fără voia sa, atașez o amintire de la locul cu pricina. Mulțumesc!

Când am fost cu Vasile la El Foodadore, în Călărași, colorised, iunie 2024.

Să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine.

Poftim și alte locuri pe unde am mai mâncat pentru tine:

Cookies