Așa și-așa. Nu m-au cucerit turcii de la Cigeristan cu ficatul de oaie la țepușă, dar e loc în București pentru toată lumea

susținut de
31 mai 2024
3364 afișări
Așa și-așa. Nu m-au cucerit turcii de la Cigeristan cu ficatul de oaie la țepușă, dar e loc în București pentru toată lumea

Săptămâna asta am poposit la restaurantul turcesc Cigeristan, situat pe Bulevardul Decebal nr. 3, oleacă mai la deal de Piața Alba Iulia. În fapt, una dintre zecile de crâșme întinse de-a lungul bulevardului Decebal, zonă cunoscută pentru cafenele, baruri și cazinouri.

Nu știu când ai fost ultima oară pe acolo, dar eu am stat în (aproape) tot Bucureștiul și Bulevardul Decebal din anul 2024 n-are nici o legătură cu cel de acum 10 ani. Arată bine, e curat, aranjat, cu parcări subterane imense și civilizate. Cu totul altă mâncare de pește.

Înapoi la turcii noștri, locul ăsta aparține chiar unui turc, care e mai mereu la o masă alăturată, o chestie specifică atât patronilor turci, cât și românilor. Personal, nu agreez genul ăsta de comportament, să stai să te uiți în sufletul omului, dar partea bună e că nici nu prea îmi pasă. Doar remarcam chestia asta. E o chestie de detaliu, așa cum spune și Anne Marie Panoringan, un mare critic culinar din Los Angeles. Tot ea mai spune că un lucru foarte important este curățenia din toaletă: dacă acolo nu e curat, ce pretenție să am la curățenia din bucătărie?

O primă impresie plăcută la Cigeristan vine din meniu, care este scurt, cu prețuri medii spre mari (vorbim și despre asta la final) dar, pentru anumite preparate, poți comanda doar jumătate de porție, dacă așa dorește suflețelul tău. Mișto, nu? A doua impresie plăcută este curățenia din toalete. La momentul vizitei mele era foarte curat. Bravo.

Interior – Exterior Cigeristan

Un local pe simplu, care aduce mai mult a Dristor Kebab și, cu excepția televizoarelor date pe un post turcesc, nici un element de design interior sau decorativ nu te duce cu gândul la Istanbul. Sau poate sunt eu chior. Și asta e foarte posibil. Cigeristan are vreo 15 mese la interior și tot atâtea la exterior, pe terasa aflată sub copăcei.

O chestie ciudată mi s-a părut regimul de înălțime al mobilierului: scaunele sunt prea joase, la fel și mesele. Eu n-am fost niciodată în Istanbul. Poate așa e acolo tradiția, să stai cu genunchii la piept, ca la grădiniță. Cum spuneam, un mobilier banal, de shaormerie. Bucătăria la vedere e dominată de niște munți de legume, care adaugă culoare și prospețime locului. De altfel, Cigeristan se laudă cu nu mai puțin de 6 salate oferite din partea casei pentru orice preparat. Drăguț. Hai să vedem despre ce-i vorba.

Judecata de Acum

Am mâncat pentru tine la Cigeristan

Înainte de toate, trebuie să știi că, cel puțin în cazul meu, toată mâncarea a sosit în 10 minute, extrem de rapid, iar servirea a fost excelentă.

Cop Șiș Mix – ficat de oaie și carne de vită la țepușă | 73 lei

Ca să fiu mai precis, a fost un mix între Kuzu Ciger Șiș și Cop Șiș Mix, adică 5 țepușe cu ficat de oaie, 5 cu carne de vită. Sunt bucățele mici și de o parte și de alta, bite size cum s-ar zice, bine gătite, excelent condimentate, unele moi, cum e cazul ficatului, altele mai puțin moi. În cazul vitei, am mestecat ceva la ea, săraca, nu ceda deloc.

Sunt fan organe, dacă sunt gătite cum trebuie și mă așteptam ca ficatul de oaie să fie motivul principal pentru care mă voi întoarce iar și iar la Cigeristan. Chiar dacă timpul de gătire e mic, datorita dimensiunilor reduse atât carnea, cât și ficatul se răcesc foarte repede, deși sunt 5 metri de la bucătărie până pe terasă și afară sunt peste 20 de grade. Cop Șiș, un fel de arosticini turcesc la 73 de lei.

Cele 6 salate, care de fapt sunt 5, care stai că nu sunt toate salate

Preparatul vine însoțit de cele 6 salate, mult spus 6 salate, deoarece, în fapt, avem de a face cu 6 farfuriuțe de: iaurt și vinete cu sumac, ceapă tăiată rondele cu sumac, legume tocate mărut, niște ceapă cu condimente, o farfuriuță cu un ardei și o ceapă la grătar și încă o farfuriuță cu lipii. Acestea sunt cele 6 „salate”.

Apreciez diversitatea, apreciez mișcarea leguminoaselor, posibilitățile multiple de a le amesteca cu carnea, dar nu prea apreciez ambalarea celor 6 mini garnituri în termenul de salate. Am și o veste bună, care salvează turma: Ayranul ăsta e printre cele mai bune din București! Costă 15 lei. Păcat că nu e garnitură. Fabulos ayran!

Durumler | 40 de lei

Oare mi-am luat țepușă? Un durum cu carne de adana sau de urfa, la alegere. Atenție: poza din meniu e derutantă. Nu sunt două bucăți, ci doar una singură. Concret: primești o chiftea lungă de adana/urfa învelită într-o lipie, câteva roșii, puțină ceapă, niște pătrunjel și cam aia e. E doar lungă și subțire (That’s what she said). Nu excelează la gust la nivel de gust și nici n-are aromă de cărbuni sau de grătar. Aici n-au mai venit 6 salate așa cum scrie în meniu, dar eu nu m-am supărat, că nu-s supărăcios din fire. Noi să fim sănătoși.

Cigeristan rămâne un loc decent, cu mâncare decentă, în zona gusturilor medii, dar care nu excelează în vreun fel. În topul meu e undeva mult în spate, după A la turca din Balotești sau chiar de vecinii lor de pe Decebal: Duman.

Total Cigeristan: 128 de lei, cu tot cu ayran.

O să mai mănânc pentru tine aic? R: Posibil, dar nu din propria inițiativă.

Să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine.

Poftim și alte locuri pe unde am mai mâncat pentru tine:

Cookies