Săptămâna asta am poposit la restaurantul turcesc Cigeristan, situat pe Bulevardul Decebal nr. 3, oleacă mai la deal de Piața Alba Iulia. În fapt, una dintre zecile de crâșme întinse de-a lungul bulevardului Decebal, zonă cunoscută pentru cafenele, baruri și cazinouri.
Nu știu când ai fost ultima oară pe acolo, dar eu am stat în (aproape) tot Bucureștiul și Bulevardul Decebal din anul 2024 n-are nici o legătură cu cel de acum 10 ani. Arată bine, e curat, aranjat, cu parcări subterane imense și civilizate. Cu totul altă mâncare de pește.
Înapoi la turcii noștri, locul ăsta aparține chiar unui turc, care e mai mereu la o masă alăturată, o chestie specifică atât patronilor turci, cât și românilor. Personal, nu agreez genul ăsta de comportament, să stai să te uiți în sufletul omului, dar partea bună e că nici nu prea îmi pasă. Doar remarcam chestia asta. E o chestie de detaliu, așa cum spune și Anne Marie Panoringan, un mare critic culinar din Los Angeles. Tot ea mai spune că un lucru foarte important este curățenia din toaletă: dacă acolo nu e curat, ce pretenție să am la curățenia din bucătărie?
O primă impresie plăcută la Cigeristan vine din meniu, care este scurt, cu prețuri medii spre mari (vorbim și despre asta la final) dar, pentru anumite preparate, poți comanda doar jumătate de porție, dacă așa dorește suflețelul tău. Mișto, nu? A doua impresie plăcută este curățenia din toalete. La momentul vizitei mele era foarte curat. Bravo.
Un local pe simplu, care aduce mai mult a Dristor Kebab și, cu excepția televizoarelor date pe un post turcesc, nici un element de design interior sau decorativ nu te duce cu gândul la Istanbul. Sau poate sunt eu chior. Și asta e foarte posibil. Cigeristan are vreo 15 mese la interior și tot atâtea la exterior, pe terasa aflată sub copăcei.
O chestie ciudată mi s-a părut regimul de înălțime al mobilierului: scaunele sunt prea joase, la fel și mesele. Eu n-am fost niciodată în Istanbul. Poate așa e acolo tradiția, să stai cu genunchii la piept, ca la grădiniță. Cum spuneam, un mobilier banal, de shaormerie. Bucătăria la vedere e dominată de niște munți de legume, care adaugă culoare și prospețime locului. De altfel, Cigeristan se laudă cu nu mai puțin de 6 salate oferite din partea casei pentru orice preparat. Drăguț. Hai să vedem despre ce-i vorba.
Înainte de toate, trebuie să știi că, cel puțin în cazul meu, toată mâncarea a sosit în 10 minute, extrem de rapid, iar servirea a fost excelentă.
Ca să fiu mai precis, a fost un mix între Kuzu Ciger Șiș și Cop Șiș Mix, adică 5 țepușe cu ficat de oaie, 5 cu carne de vită. Sunt bucățele mici și de o parte și de alta, bite size cum s-ar zice, bine gătite, excelent condimentate, unele moi, cum e cazul ficatului, altele mai puțin moi. În cazul vitei, am mestecat ceva la ea, săraca, nu ceda deloc.
Sunt fan organe, dacă sunt gătite cum trebuie și mă așteptam ca ficatul de oaie să fie motivul principal pentru care mă voi întoarce iar și iar la Cigeristan. Chiar dacă timpul de gătire e mic, datorita dimensiunilor reduse atât carnea, cât și ficatul se răcesc foarte repede, deși sunt 5 metri de la bucătărie până pe terasă și afară sunt peste 20 de grade. Cop Șiș, un fel de arosticini turcesc la 73 de lei.
Preparatul vine însoțit de cele 6 salate, mult spus 6 salate, deoarece, în fapt, avem de a face cu 6 farfuriuțe de: iaurt și vinete cu sumac, ceapă tăiată rondele cu sumac, legume tocate mărut, niște ceapă cu condimente, o farfuriuță cu un ardei și o ceapă la grătar și încă o farfuriuță cu lipii. Acestea sunt cele 6 „salate”.
Apreciez diversitatea, apreciez mișcarea leguminoaselor, posibilitățile multiple de a le amesteca cu carnea, dar nu prea apreciez ambalarea celor 6 mini garnituri în termenul de salate. Am și o veste bună, care salvează turma: Ayranul ăsta e printre cele mai bune din București! Costă 15 lei. Păcat că nu e garnitură. Fabulos ayran!
Oare mi-am luat țepușă? Un durum cu carne de adana sau de urfa, la alegere. Atenție: poza din meniu e derutantă. Nu sunt două bucăți, ci doar una singură. Concret: primești o chiftea lungă de adana/urfa învelită într-o lipie, câteva roșii, puțină ceapă, niște pătrunjel și cam aia e. E doar lungă și subțire (That’s what she said). Nu excelează la gust la nivel de gust și nici n-are aromă de cărbuni sau de grătar. Aici n-au mai venit 6 salate așa cum scrie în meniu, dar eu nu m-am supărat, că nu-s supărăcios din fire. Noi să fim sănătoși.
Cigeristan rămâne un loc decent, cu mâncare decentă, în zona gusturilor medii, dar care nu excelează în vreun fel. În topul meu e undeva mult în spate, după A la turca din Balotești sau chiar de vecinii lor de pe Decebal: Duman.
Total Cigeristan: 128 de lei, cu tot cu ayran.
O să mai mănânc pentru tine aic? R: Posibil, dar nu din propria inițiativă.
Să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine.
C’est Nepal possible! Aditi’s Kitchen. Bucate de poveste cu frații nepalezi și dumplings de aur
Locul în care ți-a zis maică-ta să nu intri. Maimuca Restaurant. Punk restaurant!
Aloha, Pokeful! Ca să ajungi în Hawaii, te duci în Dorobanți și faci la dreapta înainte de Petrom
CozoFest. Aproape toate locurile de unde comanzi cozonaci de Crăciun în București
Când se mănâncă bine prin cartier în București. Soare și sandwichuri bune, la Fresco Artigianale
Hushimo. Asia din Amzei. Poftă de Tom Yum și vită în sos de stridii
Doar gustul contează. Smith Eatery, o bucătărie fascinantă de 9 metri pătrați
Are balta pește bun. Acasă la Ivan Pescar & Scrumbia Bar. Din apă, în farfurie.
Am mâncat pui de la POPEYES din București. Este zguduitor de la fel ca la ceilalți
Raclette și vin. Amis de la Fête, microfestivalul de brânză din buricul Bucureștiului
Reper de București. Caracatiță infuzată în ceai negru și ecleruri umplute cu pateu
Cei mai buni burgeri din România. Câștigătorii Burger Fest și cum dai de ei în București
„Înainte era mai bine?” Am mâncat pentru tine la Restaurantul Monte Carlo din Cișmigiu
În căutarea unui panino italian adevărat în București. Vizită la Tasteataly
“Casa Tănase”, restaurantul cu specific nepalez din București botezat in memoriam
„Asta îi Cosmos!” Festin la Taverna Georgia, primul restaurant cu specific georgian din București
La bine și la UMAMI Street Food Truck, pe străzile Bucureștiului
Top 3 cei mai buni burgeri din România, conform Burger Fest 2023, îi găsești în București
Gluten free și gustos! Arepas Colombianas, în București feat Pimientos de Padrón la preț cinstit
Cookies and Friends. Cofetăria ascunsă din București pe care trebuie să o încerci
Cu 33 de lei, mănânci în Obor ca la mama acasă, în Sri Lanka, la Mathara Bath Kade6
S-a găsit Kokoreç la Galata Midyeci, în București colț cu Istanbul
Unde găsești cei mai dulci pepeni din București. Studiu de piață în Obor, Moghioroș și Matache
Toscana te cheamă la ea, pe Victoriei, la Bastoni. Cea mai nouă paninărie italiană din București
O nouă tradiție giugiuc în București: Halef, cu baklava pe stil nou și cafeluță de specialitate
Atenție, frige! Bucureștiul are arancini siciliene, la Sfrigola, pe Popa Nan 101
O mică părere despre De Soi, noul restaurant și hub de gusturi din București
Cât costă un mic din carne de vită Wagyu, pe care l-am găsit undeva aproape de București
Într-un București plin de pescobari, fii George’s Fisheries din Prelungirea Ghencea
Turcești de București, la Duman Oriental Cuisine, cu İşkembe çorbası, sultani locali și Ras Asfour
Cu capul în NOR și cu ochii-n farfurie. Mai vinde bine priveliștea în București?
Turist (la) naive în București. Ecler cu cremă de colivă sau cu muștar de Tecuci, ce alegi?
Am mâncat printre fumători la B4 Market, București. Un șnițel ok, la preț psihologic
Am mâncat pentru tine la Guava de iarnă, în “peninsula” Floreasca din București
Am mâncat cât pentru trei, cu 118 lei, la Târgul de Crăciun București din Piața Constituției
Scoate-o pe maică-ta la Sardin, în București, pentru că merită
Am mâncat pentru tine ciorbă de miel la Garlic Pub, în București, după ce am ascultat Coco Jambo
Sentimente amestecate la Capriccio, în București, un restaurant colea în cartier
Cei mai ieftini tacos din București sunt muy deliciosos! La Casa de Tacos, pe la Unirii
Prinde loc la Condesa, dacă poți! Cum e la cel mai nou bar-restaurant latino american din București
Am mâncat la bogați, printre Padroni, la E3 by Entourage, în Bucureștiul cel scumpel
Mâncare aproape ca la nonna acasă. Italienescul Da Giulio, unde româna e a 2-a limbă vorbită
Un grătărel coreean corect, în Centrul Vechi din București, la Jeonjuu Korean BBQ
Dezolant! Am mâncat la filiala din București a restaurantului vienez Salm Bräu
Fericire la Suta de Grame, un loc nou deschis de Dragoș Neacșa în București
De neratat! Să mâncăm „ca localnicii”, în București: la MoMo sunt găluște nepaleze fabuloase