Am mâncat la primul restaurant Happy deschis în București de vecinii bulgari. Prețuri puțin piperate, sorcove și mâncare cam sărată

susținut de
07 iun. 2024
33600 afișări
Am mâncat la primul restaurant Happy deschis în București de vecinii bulgari. Prețuri puțin piperate, sorcove și mâncare cam sărată

Salutare și bine ai venit la Mănânc pentru tine, astăzi la Restaurantul Happy deschis de bulgari, în luna mai, în food court-ul din AFI Cotroceni.

Este vorba despre primul restaurant (din cele 5 promise) deschis în România de către Happy Restaurants, cel mai mare lanț de restaurante din Bulgaria, cel mai cunoscut fiind cel de la Ruse, căruia mulți români i-au trecut pragul și care, din câte am auzit, nu prea a dezamăgit din 1997 încoace. Ieftin și bun, ar zice majoritatea. Deci, vine cumva pe un teren deja tatonat, cât și pe fondul unui fan base deja creat.

Eu n-am fost niciodată la restaurantul Happy din Ruse, deci nu mă pot pronunța asupra calității de acolo, dar o pot face acum pentru cel deschis în AFI. Mai mult, am văzut că și Dorian Hâțule Popa a mâncat deja la Happy București și, conform spuselor sale, porțiile sunt imense, „vituța” (chiar așa s-a exprimat) e de nota 10 și, în general, să dăm buzna că „e ce trebuie”. Nu știu ce gusturi are Dorian Popa (ba da, știu) sau ce consideră el că înseamnă „ce trebuie”, însă Dorian fie are mâinile mici, fie nu știe ce înseamnă o porție imensă. Cât despre gustul de nota 10, știm și noi cum e Dorian: dacă-i întinzi 5 lei, orice preparat devine pe loc gustos.

Din capul locului, trebuie spus că restaurantul Happy din Londra a fost desemnat cel mai bun restaurant din Londra de către British Restaurant Awards 2022 și 2023 și premiat pentru cea mai bună echipă de ospitalitate pentru 2022 și 2023. Să fiu sincer, sunt destul de sceptic în ceea ce privește premiile acordate în urma unor voturi venite de la niște oameni care mănâncă fasole cu cârnați și bacon la micul dejun.

Interior restaurant Happy București, AFI Cotroceni

Poziționat pe colț, lângă patinoar, Happy afișează un spațiu generos, cu elemente geometrice fluide, plin de culoare, poate chiar prea plin, scăldat în mult gri, verde, roșu, roz și lumină albă de birou. Un spațiu care aduce a food court de mall amestecat cu club de noapte. Mulți ospătari tineri, băieți și fete, foarte amabili, fâșneți și bine instruiți. Vrei să comanzi ceva? Apeși pe buton și în câteva secunde cineva ajunge la masa ta.

Simplu, frumos, organizat. Acel cineva aduce 3 meniuri: un meniu principal, un meniu de sushi și un meniu de băuturi, cocktailuri și desert. Există și un al 4-lea meniu special, pentru copii. Meniul principal este o sorcovă cu de toate și nu exagerez cu nimic: are de toate pentru toți, de la salate, pește, porc, vită, pui, fructe de mare și gyros până la paste, supe și risotto. Doar pizza lipsește din meniu.

Luând în considerare poziționarea restaurantului, prețurile sunt, vorba măriei sale Lenghel, păstă medie. Prețuri păstă medie și psihologice, adică se termină toate în 99 de bani, de parcă am fi iar în anul 2001. Mi-a luat 15 minute să mă hotărăsc la preparate și, în final, am ales 4. Dacă vrei și tu să răsfoiești romanul Meniu Happy, dă click aici.

Interior Happy București AFI Cotroceni

Judecata de Acum

Am mâncat pentru tine la restaurantul Happy București

Chiftele de dovlecei | 31,99 lei

Cu cașcaval, pătrunjel, sos de iaurt și mărar.

N-aveam speranțe mari aici. Am început timid cu aceste 5 chiftele de dovlecei la doar 31,99 lei și, nu mică mi-a fost mirarea să dau de un preparat foarte bun. Chiar m-am felicitat pentru alegere, mai ales că a fost cel mai okay lucru din toate câte am mâncat la Happy. În fine, au sosit în 10 minute și, deși puțin uleioase, s-au dovedit a fi gustoase în combinația cu cașcaval și sosul de iaurt cam zgârcit cantitativ. Un interior molcuț, fierbinte, înconjurat de o crustă subțire cât să închege tot conținutul. Un preparat echilibrat, fresh, foarte bun pentru un aperitiv de împărțit la 2. La mine acasă astea se numeau pârjoale de post și, evident, n-aveau cașcaval.

 

Fâșii crocante de pui | 36,99 lei

Fileuri de pui cu crustă crocantă aromată și maioneză Happy.

Diferența dintre aceste 4 fâșii de pui și cele de la Popeye’s sau KFC e că nu există nici o diferență. Deși suculente, atât fâșiile, cât și maioneza au fost sărate peste măsură. N-am înțeles prea mare lucru din ele. Noroc cu Coca-Cola din dotare de-am mai stins din arșița de după. Piața de pui e dură, iar 37 de lei e un preț mărișor pentru 4 bucăți de pui, care nu te satură, sunt sărate și nu sunt cu nimic mai speciale decât cele de la concurență.

Happy file de vită | 84,99 lei

Cu sos de ciuperci porcini și piure de cartofi.

Conform meniulu,i este celebrul lor steak de skirt de 7 uncii, adică, pe românește: 200 de grame de diafragmă de vită, un mușchi totuși foarte bun, dacă știi cum să-l prepari. La acest preparat, poți alege fără alte costuri una dintre cele 7 garnituri disponibile și unul dintre cele 3 sosuri disponibile (sosul casei, sos de hribi sau cremă de trufe).

Același „cut” de vită îl folosesc și băieții de la Casa de Tacos, care fac unii dintre cei mai ieftini și mai gustoși tacos din București. Un tacos cu skirt de vită la Casa de Tacos costă 12 lei.

Happy file de vită este un preparat foarte bine pictat în tigaia de prezentare, băltind într-un sos de hribi generos, cu o crenguță de cimbrișor deasupra, de decor.

Am ales un piure de cartofi simplu, c-atât m-a dus capul, dar și pentru că am considerat-o o garnitură perfectă în această combinație. Vita bine gătită, sosul cremos, dar nu mă pot pronunța foarte mult asupra gustului pentru că, la fel preparatul precedent, toată Salina Turda era prezentă în tigaie, atât în sos, cât și pe carne.

Am mâncat 4-5 bucățele de carne ca să mă conving că nu sunt nebun, iar restul l-am luat la pachet pentru o a doua șansă. E încă în frigider, la fel de sărat. E posibil să fi fost o greșeală sau poate așa e rețeta. Va rămâne un mister pentru că 85 de lei pentru 200 de grame de vită sărată mi se pare mult prea mult. Dacă dai scroll prin articolele mele găsești capodopere culinare la sume mult mai mici. În concluzie, consider acest preparat o calamitate culinară.

Tiramisu | 33,99 lei

Vine cu un cornet de vafă umplut cu ciocolată lichidă și toping de chipsuri de ciocolată. Un adaos de dulce nenecesar, dar care din punct de vedere vizual prinde la public. Un tiramisu de duzină, dar decent, nu foarte dulce, cu pișcoturi bine îmbibate în cafea ținute strâns de o cremă rece. Mi-am adus aminte de tiramisu de la Friddi și îmi vine să plâng. 33,99 auzi, tu.

În concluzie, pentru mine, Happy e un fast food cu ospătari și preparate mediocre, cu prețuri mult prea mari pentru calitatea oferită. Singurul plus ar fi ospătarii tineri, atenți și amabili, care fac lumină în viitorul horeca din București.

Total Happy București: 187 lei.

O să mai mănânc pentru tine la Happy? Nu.

Să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine.

Poftim și alte locuri pe unde am mai mâncat pentru tine:

Cookies