Am găsit mâncare cu pasiune ca-n Balkani, în București, la Gastronomika Food Station 23

susținut de
24 oct. 2025
1975 afișări
Am găsit mâncare cu pasiune ca-n Balkani, în București, la Gastronomika Food Station 23
Am găsit mâncare cu pasiune ca-n Balkani, în București, la Gastronomika Food Station 23

Uneori, nu ai nevoie de o poveste care să vândă produsul. Poți fi doar un tip trecut de 40 de ani, care nu vrea decât să-și facă damblaua și să hrănească oamenii cartierului cu bunătățile pe care el însuși le-a experimentat de-a lungul timpului. Există un astfel de loc în București: îi zice Gastronomika Food Station 23, pe bulevardul Basarabia nr.256, undeva, hăt, pe la hala Laminor.

Acolo am dat de omu’ ăsta căruia i se luminează fața când îți povestește despre bucătăria albaneză, turcă, italiană și așa mai departe. Nici prin cap nu mi-a trecut să-l întreb un banal „- Cum te cheamă?”, de frică să nu-l întrerup. Cum am ajuns eu în fundul grădinii, în Titan? Simplu: mi s-a făcut poftă de kokorec într-o seară de marți.

Salutare și bine ai venit la „Mănânc pentru tine”. Eu sunt Dragoș și săptămânal m-aventurez într-un loc cu mâncare din București, pe care-l vizitez, îl gust și apoi îl așez în cuvinte simple aici pe internet. Se zice că Bucureștiul îl înveți mutându-te. Pe bună dreptate. Bulevardul Basarabia arată la fel de rău ca acum 12 ani când locuiam eu în zonă. Mi se dăduseră papucii cu stil și mă mutasem singur, ca un câine plouat, undeva pe la Lia Manoliu (n.r. Arena Națională) într-o garsonieră rece și tristă. Inima frântă, o garsonieră cât un coteț. Au trecut și alea.

Partea bună e că, acum, Bd Basarabia e în construcții, se schimbă șinele de tramvai și, odată cu ele, locantele cu mâncare din zonă. Ne facem bine, dom’le. Aici, pe Basarabia, la numărul 225, sub deviza „Mâncare cu pasiune ca-n Balkani” s-a deschis (cam de o lună) acest Gastronomika Food Station 23, simplu, de cartier, cu preparate pe sufletul proprietarului: kokorec, momițe de vițel, pljeskavica, balik ekmek, ciorbe, mici și evident, meniul zilei, care la 35 de lei nu sună rău deloc. Dar deloc!

Interior – Exterior Gastronomika Food Station 23

Un restaurant/bodeguță de cartier, cu câteva mese la interior, nimic extraordinar. Cred că businessul e preluat și nu mai are legătură cu ce era înainte, pentru că omul sfințește locul. Eu am ajuns pe seară, ori aici prânzul e baza. Din fericire, mațele de miel încă se învârteau elegant, așa că bucătarul s-a apucat de treabă. Mai mult, am zis să dau pe gât și un balik ekmek, că pe malul Bosforului nici vorbă s-ajung prea curând. Cel mult pe malul Bistriței, și ăia n-au macrou.

Gastronomika și Csíkszereda care le-a scos fotbalul din cap celor de la Hermanstadt.

Meniu Gastronomika Food Station 23

Înseamnă rețete și preparate culese de peste tot, la prețuri decente, pe care sper să le poată menține pentru oamenii din cartier. Din meniu nu lipsește Sandwichul PCR, cu salam de vară pe vremea lui Nea Nicu. Înainte, șoimi ai patriei!

Am mâncat pentru tine la Gastronomika

Kokorec korect, arcadaș | 49 lei

Meniul zice bine: faimosul sandwich cu măruntaie de miel, o adevărată călătorie în Istanbul. Pentru prețul psihologic de 49 de lei m-am ales cu un sandviș fierbinte, plin de aromă, cu intestine de miel tocate mărunt, amestecate cu roșii, condimentele aferente și o doză moderată de ardei iute. Mațele-s fragede, grase, iar franzela rumenită bine. Mie-mi place franzela scobită de miez. Coaja dă gustul pâinii. O mare bilă albă pentru cantitatea generoasă de mațe față de alte kokorec-uri mâncate prin diverse alte părți. A meritat să călătoresc până la capătul Pământului pentru aceste kokorec? Absolut! Mi-am făcut pofta și am găsit locul perfect pentru asta. 9/10

Balik Ekmek | 37 lei

Adică pește în pâine ca pe malul Bosforului. Și prin pește se înțelege macrou, curățat frumos și aruncat pe grătar, iar de acolo într-o jumătate de franzelă cu salată și câteva rondele de ceapă. Până la cei 40 de ani ai mei n-am avut privilegiul de a călca în Istanbul, deci nu știu ce gust ar trebui să aibă cu adevărat. Mă gândesc, totuși, că e tot pe acolo. De un lucru sunt sigur: știu ce gust are macroul, și ca mine mulți mileniali cărăra li s-a acrit de atâta macrou (cumpărat înghețat) la sărbători sau dezlegare la pește. Un sandviș simplu, gustos și sățios. 8/10 Neașteptat.

Trileçe | 0 lei

În mod normal, costă 20 lei, dar în calitate de unic client (și bun ascultător) patronul m-a ploconit cu o porție mică de Trilece. Probabil i s-a părut ciudat c-am terminat ambele sandwichuri. Pe de altă parte, nici n-avea de unde să știe că eram nemâncat de la ora 12 și tocmai traversasem jumătate de București pentru kokorec. Omul locului povestește, citez: „Eu am descoperit Trilece în Albania, unde este desert național. Există și prin Peru și Chile…acum Dumnezeu știe care de unde a plecat sau venit”. Indiferent de unde a venit, Trilece de la Gastronomika e desertul perfect după o masă copioasă: textură fină, nu foarte dulce, cu finețea specifică laptelui. 9/10. Mi-a plăcut foarte mult. Ba chiar voi căuta rețeta, ca să-l execut și pentru cei de acasă.

Bucureștiul are mare, mare nevoie de astfel de restaurante/locante de cartier, de oameni pasionați de mâncare, care respiră bucătărie, cărora li se umple sufletul când deapănă amintiri culinare. Mă voi întoarce negreșit la Gastronomika, pe orice vreme, la orice oră.

Total: 76 lei
O să mai mănânc pentru tine aici? 100%

Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.

Poftim și alte locuri pe unde am mai mâncat pentru tine:

Cookies