Alegeri culinare în București: Little Vietnam, cel mai nou restaurant vietnamez cu Pho Bo aproape de casă

susținut de
22 nov. 2024
1719 afișări
Alegeri culinare în București: Little Vietnam, cel mai nou restaurant vietnamez cu Pho Bo aproape de casă

Săptămâna și noutatea gastronomică în orașul lui Bucur, de data asta cu arome vietnameze puse-n practică de restaurantul Little Vietnam, proaspăt deschis pe Bd. Decebal nr. 9.

Aceasta este deja a doua mea experiență vietnameză în decurs de o lună (după cea de la Bep Viet, din Colentina) și-ți spun drept că ar trebui să adoptăm supa Pho, s-o facem a noastră, că nu-i de șagă cu ea. Cum se zice-n fotbal: s-o naturalizăm.

Din punct de vedere culinar, pentru mine, zona Alba Iulia – Bd Decebal e moartă-n păpușoi, dar din când în când mai scap la un Duman sau la o vizită de shopping la Outwear, pentru o cură de Vinted și un tricou mai acătării cumpărat omenește pe raft, nu primit prin poștă într-o cutie de bomboane poloneze. Nu că m-ar deranja foarte mult chestia asta.

Așa cum spuneam, ultima mea obsesie este Supa Pho, o supă tradițional vietnameză senzațională, și sunt gata să merg de la Ana la Caiafa în căutarea celei mai gustoase.

Salutare și bine ai venit la Mănânc pentru tine, o călătorie gastronomică prin bodegile Bucureștiului, ce durează de peste 3 ani deja. Ideea e simplă: intru în localuri, trag un scaun, comand, mănânc, fac câteva poze, apoi scriu aici despre experiență, exact cum s-a întâmplat, cu bune și cu mai puțin bune.

Interior – Exterior Little Vietnam

Noul restaurant Little Vietnam șade pe două nivele, la parter e barul și bucătăria, iar sus, la etaj, locul unde se întâmplă toată acțiunea: mâncatul.

Se prezintă ca un restaurant spațios, curat și aerisit, înțesat de elemente din cultura vietnameză, mult tapet, foarte mult, cât și multe lumini de ambianță, destul de stridente, care, pe alocuri, dau senzația de circotecă ieftină.

Mi-a atras atenția numărul mare de ghivece cu plante, din păcate artificiale și n-o să înțeleg niciodată asta: de ce proprietarii de restaurante se zgârcesc la 3 lei și optează pentru flori și plante de plastic în detrimentul celor naturale. E lenea de vină? Așa o fi și în Saigon? Nici la Bep Viet, în Colentina, n-am întâlnit plante adevărate, cu viață și clorofilă. Tot plastic, tot artificial, dar măcar ei (Bep Viet) au o scuză: sunt o bombiță, nu un restaurant.

Pentru un popor care mănâncă o cantitate uriașă de legume și plante, prezența plasticului mă deranjează profund. În fine. La ora 20:30, în restaurant mai sunt doar eu și încă un cuplu. Deschid (pe telefon) meniul kilometric (pe care îl poți consulta și tu aici) și comand.

Prețurile sunt medii spre măricele. Dacă ți-e lene să te deplasezi, îi găsești pe Glovo și pe Tazz.

 

Judecata de Acum

Am mâncat pentru tine la Little Vietnam

Patru feluri de mâncare, după zeci de răzgândiri, căci e greu de ales când ai 3 sute de opțiuni. Sfatul meu e să te consulți cu ospătarii, băieți faini, dispuși să-ți explice care-i treaba cu fiecare preparat în parte. De notat că, pentru anumite preparate, poți opta pentru jumătate de porție. Și când zic anumite preparate, mă refer la supa Pho.

Banh Bao Gyoza – Colțunași cu pui (5 bucati) | 35 de lei

Ingrediente: faina de grau, mix de legume, ghimbir, carne de pui, sos de soia.

Colțunașii ăștia micuți sunt un starter decent pentru experiența vietnameză, crocanți la exterior, cu o umplutură satisfăcătoare cantitativ de pui cu legume.

Pe de altă parte, putea fi umplut cu orice, întrucât aroma cărnii e greu de definit, iar fără sosul de soia, preparatul n-ar străluci mai deloc. Și dacă nu prea am ce scrie despre ei, înseamnă că sunt acolo, la mijlocul clasamentului, cu o notă de 7.

 

Pho Bo – Supă Pho de vită | 29 lei

Bourdain spunea că această supă simplă, dar profundă, este mai mult decât un fel de mâncare, este o parte din sufletul Vietnamului. O poveste despre echilibrul perfect dintre condimente, aroma subtilă de anason stelat, dulceața discretă a cărnii de vită și prospețimea ierburilor aromatice. O lecție despre cum ingrediente simple, combinate cu măiestrie, pot crea ceva magic într-un castron mic sau mare, după preferințe.

Pho Bo de la Little Vietnam doar confirmă gustul magic vietnamez, care-ți încălzește sufletul indiferent prin ce treci: fie că-i un necaz în familie, o despărțire sau eșecul candidatului tău preferat la prezidențiale ieșit pe locul 3.

Revenind la oile noastre, acest Pho Bo nu e cu nimic mai prejos decât Pho Bo-ul de la Bep Viet sau Pho Bo-ul de la Pho Bar, și n-o zic ca fac un top. Au aproximativ același gust, aceeași intensitate (plus minus partea picantă, dacă ți-o dorești separat și neapărat) și asta înseamnă un singur lucru: că indiferent unde te afli acum în București, ai cel puțin 3 restaurant cu Pho Bo gustos, numa bun de vindecat răni.

Altiminteri trebuie să recunosc: vita din Pho Bo Little Vietnam este foarte, foarte gustoasă și delicată, cum rar întâlnești. Trei de DA de la mine, iar misiunea mea de a căuta cea mai bună versiune de Pho continuă.

Cha La Lot – Carne de Porc cu La Lot (5 bucăți) | 46 lei

Cha La Lot e despre rădăcini. Frunza de lalot, cu aroma ei ușor piperată, îmbracă carnea tocată de porc amestecată cu ceapă, sub forma unei sărmăluțe vietnameze, un amestec care nu-ți schimbă viața. Dar e un preparat sincer, necomplicat.

Și da, tăițeii sunt reci. Mulți și reci. Și când zic reci, imaginează-ți niște tăiței proaspeți, scoși din frigider în urmă cu 2 minute. Are sens ce zic? Chestia asta te ia prin surprindere, dar face parte din farmec. Cică, așa se servește la ei acasă. Răcoarea lor contrastează cu căldura rulourilor de carne, pe care le poți scălda în sosul dulce acrișor.

E cel puțin un preparat interesant, și foarte întrebat, pe care nu-l găsești mereu disponibil în meniu. E one time only pentru mine, dar știi ceva? E okay să nu-ți dea lumea peste cap. Un singur DA de la mine. Interesant și atât. Având în vedere că preparatul seamănă cu niște sărmăluțe, voi lăsa experții în sarmale să se pronunțe. Cc: Cosmin Dragomir.

Che Xoai – Budincă de tapioca cu mango | 35 lei

Dintre cele 4 deserturi disponibile, l-am ales pe ăsta, la 35 de lei, și nu e cel mai scump. Merită? Să zicem că merită în două persoane, dar dilema adevărată este cum împarți cele 3 bucățele de mango supracopt la 2 persoane?

Un duel al lingurițelor este inevitabil. Che Xoai îmi pare un desert comunist, șters la nivel de gust și dacă ai mâncat vreodată tapioca știi că are gust a nimic.

Nimic special și nimic notabil, din păcate, pentru acest desert. Poate că trebuia să aleg banana sticky rice? Poate data viitoare. Poate.

Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.

Total Little Vietnam: 145 lei

O să mai mănânc pentru tine aici? R: Posibil, dacă sunt prin zonă.

Poftim și alte locuri pe unde am mai mâncat pentru tine:

 

Cookies