Afacerile de familie care dau gust Bucureștiului. La Bottega dei Sapori, din Cotroceni: pappardelle demențiale cu osso bucco și gustul italian autentic
Afacerile de familie care dau gust Bucureștiului. La Bottega dei Sapori, din Cotroceni: pappardelle demențiale cu osso bucco și gustul italian autentic
Când credeai că le-ai văzut și gustat pe toate în București, hop, apare La Botegga dei Sapori, un restăurănțel micuț, deschis de vreo 6 ani, într-o casă boierească din anii ‘20, de către un cuplu italo-român. Unde ea reprezintă partea românească, iar el este expertul în bucătăria nonnei.
După zeci de ani de ospitalitate italiană, Chef Vitorrio și soția sa româncă (ospătar și gazdă în același loc) au dat Italia pe Cotroceni, unde continuă să gătească aceleași bucate ca-n fostul lor bistro din Tirolul de Sud.
Hrană, apă, energie
La Bottega dei Sapori | Pappardelle, Prosecco, Tiramisu
Mi-a luat 3 săptămâni să prind o masă la ei. La Bottega dei Sapori e un fel de Bistro Voila, dar pe italienesc. Ambele funcționează în case vechi, boierești, și cu greu ajungi să rezervi o masă, mai ales dacă-i vorba de weekend.
Secretul e să suni de dimineață, cam pe la 10, așa, când încă nu s-au trezit chiaburii Cotroceniului. Și dacă vocea de la capătul firului vorbește o română stâlcită, să știi că e chiar bucătarul (și proprietarul): Chef Vittorio. O să-l recunoști când ajungi acolo. Ochi albaștri, ca la „Doi și-un sfert”, mic la stat, mare la sfat și mereu curios. Adică, te-ntreabă dacă ți-a plăcut mâncarea, cum te simți, dacă e totul în regulă etc.
În meniu, găsești cam tot ce-ți poftește sufletul: paste, lasagna, bisteca fiorentina, plus încă câteva specialități pe lângă meniu, în funcție de zi, sezon și disponibilitate.
Spre exemplu, din meniul a la carte, eu n-am găsit paste Carbonara, iar carbonara fără guanciale sunt doar spaghete cu kaizer. Prețurile medii spre mari se reflectă cu vârf și îndesat în calitatea și cantitatea bucatelor din farfurie. Coperto: 5 lei de om, pentru care primești un pachețel de grisine. Muiate-n vin alb sau înfășurate-n prosciutto, sunt aperitivul perfect.
La capitolul amenajare interioară…
Interior – Exterior La Bottega dei Sapori
Un loc modest, dar curat, cu atenție sporită la mise-en-place. Nu excelează la capitolul mobilier sau design interior și nici nu cred că vrea să facă asta. Cum spuneam mai sus, restaurantul funcționează într-o casă de la 1920.
Un minus sigur ar fi toaleta poziționată lângă bucătărie, puțin ciudat, dar repet: foarte curat: asta a fost experiența mea. Pe frigul ăsta, terasa e închisă, deci ne rezumăm la interior.
Judecata de Acum
Dacă există un lucru pe care italienii îl stăpânesc, acela este arta de a transforma mâncarea într-un ritual. Am călcat pragul acestui mic restaurant italian cu așteptări moderate, dar am plecat de la Bottega dei Sapori cu gândul la următoarea revedere.
Bruschette cu pesto și cremă de brânză | 25 lei
Primul preparat a fost o introducere excelentă. Pâinea, crocantă și ușor rumenită, perfectă pentru a susține straturile generoase de pesto și crema de brânză. Pesto-ul? Hai să zicem că n-a fost atât de intens pe cât mi-aș fi dorit, dar era proaspăt și suficient de aromat. Nu te schimba, bruschetto, ești minunată exact așa cum ești.
Ca o mică completare: dacă îți place pesto-ul așa cum îmi place mie, adică la nebunie, îți recomand să încerci să-l faci singur, acasă, de la zero. O mână de busuioc, o linguriță de muguri de pin și un cățel de usturoi pisate bine în mojar, apoi amestecat cu ulei de măsline și parmezan.
Vei obține un pesto cum n-ai mai gustat vreodată și te vei îndrăgosti pe loc, la fel cum am făcut-o și eu acum 20 de ani, când am aflat că busuiocul nu-i doar pentru sfințit casa de Bobotează. Doi de Da de la mine. Din 3.
Bruschette cu file de sardine și ceapă roșie | 30 lei
Două bruschette babane, la 30 de lei, nu mi se pare atât de scump. Sardinele, imense și foarte puțin sărate, se combinau armonios cu dulceața subtilă a cepei roșii.
Pâinea rezista perfect, fără să devină firimituri sub greutatea toppingului. Este genul de bruschettă pe care trebuie să o savurezi încet, cu un pahar de vin alb alături sau un spumant. Deci, lasă și tu mașina acasă sau ia un Uber, să mănânce și gura globaliștilor hapsâni.
Pappardelle al brasato di ossobuco | 75 lei
Paste cu ou, rasol de vită gătit lent, parmigiano
Și a venit momentul în care am știut că bucătăria acestui loc merită toată lauda. Osso buco-ul gătit lent este o demonstrație clară de tehnică desăvârșită. Carnea de vită, fragedă și aromată, se destramă singură, eliberând aromele fine, în combinație cu pappardellele de casă al dente, cât să absoarbă fiecare picătură de sos.
Parmezanul e doar o îmbrățișare de final, cireașa de pe pappardelle care completează capodopera. Dacă există o definiție a echilibrului într-o farfurie de paste, probabil arată așa.
Tiramisu | 35 lei
Așteptări mari neîmplinite. Un tiramisu arătos, ca la carte, consistent și dulce atât cât trebuie, dar cu o aromă slabă de cafea. Foarte slabă. Un minus, deci, la capitolul aromă de cafea. Putea fi visul unei nopți de iarnă. Putea. Cât privește prețul, cred că era în jur de 35 de lei, pentru că da, am rătăcit bonul de casă.
Au mai fost la masă la Bottega dei Sapori: Paccheri cu pește spadă – Superbe
Am gustat. Absolut fantastice. Vreo 85 de lei, dacă țin bine minte. Nu le pun, totuși, la socoteala finală.
Total La Botega dei Sapori: 165 lei.
O să mai mănânc pentru tine aici? R: 100%
La Bottega dei Sapori este o incursiune într-o bucătărie care pune preț pe simplitate și execută la nivel înalt. Nu e ieftin, nici foarte scump, nu e foarte elegant, dar nici kitch. E curat, e simplu, e sincer și gustos. Se gătește cu dragoste și dor de Italia și asta-i tot ce contează.
Să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine.
Poftim și alte locuri pe unde am mai mâncat pentru tine:
Din punct de vedere gastronomic, anul 2024 a fost (și încă e) unul foarte gustos, iar pe alocuri spectaculos de-a dreptul. Dacă îi știi cărările, Bucureștiul îți oferă delicii și
Nishibo, locul despre care îți povestesc astăzi, va deveni cel mai bun ramen bar din București și, în curând, va trebui să stai la coadă ca să prinzi loc la masă. Sau poți să mă crezi
Misiunea mea de mâncău oficial devine din ce în ce mai ușoară, mai ales când dau de locuri precum ITA Place, care nu e nimic altceva decât un business mic cu sandwichuri italienești ținut