Odată cu venirea căldurii București s-a umplut țânțari, pureci și căpușe. Chiar dacă un picnic pe iarba din parc suna minunat, iar vremea este perfectă pentru așa ceva, bucureștenii trebuie să fie atenți, în special la căpușe.
Atât oamenii, cât și animalele se pot îmbolnăvi din cauza acestor insecte.
Tot mai mulți bucureșteni ajung la spital după ce sunt mușcați de căpușe, conform Antena3. Unitățile de Primiri Urgențe (UPU) dar și camerele de gardă, au zilnic zeci de pacienți de toate vârstele.
Zonele verzi sunt infestate cu căpușe, de aceea este recomandat să să avem o atenție sporită când mergem în parcurile din București sau la pădure.
Directorul medical al Institutul Matei Balș, Adrian Marinescu, a transmis următorul mesaj:
De cele mai multe ori căpușele nu dau borelioză, dar totuși trebuie să fim atenți, pentru că sunt situații în care putem avea infecția borelioza. Dintre cei care fac infecția ,5% pot ajunge și la complicații importante dacă nu se face profilaxia.
Părinților li-se recomandă să fie foarte atenți la cei mici și să îi verifice. Căpușele se pot prinde chiar și de zonele unde există păr, iar acestea pot transmite numeroase boli.
Chiar mai vulnerabile și mai expuse la mușcăturile de căpușe sunt animalele de companie. Pentru a va asigura că atunci când ieșiți cu cățelul la plimbare nu va fi muscat de căpușe, este indicat să îi puneți o zgardă specială.
În cazul în care animalul a fost muscat de insecta acesta se poate îmbolnăvi. Cea mai gravă boală este babesioza, o boală mortală pentru căței.
Printre simptomele pe care le-ar putea avea cățelul se numără și:
Medicii veterinari le recomandă celor ce au căței și pisici să meargă cu aceștia în fiecare lună la cabinete și să deparaziteze animalele.