ESENTIAL

Zona Piața Matache va fi revitalizată. Parcare subterană, spații verzi și iluminat arhitectural

Hala Matache va fi reasamblată la o distanță de 40 de metri față de vechiul amplasament, iar în zonă vor fi amenajate o parcare subterană, spații verzi, dar și zone pietonale. Proiectul de revitalizare al municipalității are drept scop „crearea de amenajări în spațiul public care să favorizeze, în același timp, funcțiunea principală de piață agroalimentară, circulația pietonală și contactul comunitar”, protrivit caietului de sarcini. 

„Hala Matache va fi reconstruită, dar în varianta originală, cum a fost construită inițial,  nu așa cum arăta înainte de a fi luată din Piața Matache. În plus, întreaga zonă Piața Matache va fi curățată și amenajată”, a precizat pentru B365.ro, arhitectul-șef al capitalei, Gheorghe Pătrașcu. 

„Zona publică, în urma revitalizării, va avea în vedere atât condițiile de reamplasare a Halei Matache, cât și a spațiilor cu funcțiune de piață agro-alimentară, transformându-se astfel într-un model de piață urbană multifuncțională, care să răspundă nevoilor diferitelor categorii sociale, prin diversitatea serviciilor oferite”, se mai precizează în document. 

Tema concursul de soluții pentru „revitalizarea urbană a zonei Piața Matache – refuncționalizarea zonei, amenajarea spațiului public și stabilirea condițiilor de reamplasare și reconstrucție a Halei Matache” va trebui să țină seama de o serie de aspecte:

– integrarea și armonizarea noilor amenajări cu construcțiile existente și caracterul zonei

– reorganizarea mobilierului și a dotărilor urbane

– rezolvarea acceselor, a circulației carosabile și pietonale, inclusiv prevederea spațiilor de parcare

– încurajarea circulației pietonale

– iluminat public și iluminat arhitectural

– amenajare spații verzi

– amenajare parcaj subteran. 

Primul pas pentru refacerea zonei din centrul Capitalei a fost deja făcut. Primăria Capitalei a demarat licitația pentru servicii de consultanta pentru elaborarea temei de concurs. Municipalitatea este dispusă să plătească pentru aceste servicii 44.000 euro. Bugetul alocat pentru organizarea concursului de soluții, programat pentru anul viitor este de 5.000.000 lei (1,12 milioane euro).

Și ONG-urile au realizat un amplu proiect de restaurare a zonei Buzești-Berzei-Uranus, ce curpinde inclusiv zona Piața Matache. În 2012, un grup de arhitecți voluntari a realizat o soluție alternativă la reamenajarea zonei. Arhitecții propuneau prin acest proiect reabilitarea Halei Matache și conservarea țesutului istoric al zonei (detalii aici). Proiectul a fost însă ignorat de municipalitate. 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button