Nicușor Dan a cerut verificarea legalității dispoziției prin care a fost retrocedată zona de 11 hectare din Parcul IOR aflat în Sectorul 3 din București.
Primarul general a anunțat că, în funcție rezultatul analizei, vor fi începute demersurile de expropriere.
Primarul General al Capitalei a mers astăzi în zona retrocedată din Parcul IOR pentru a vedea care este situația din teren. Edilul a descoperit că locul se află într-o stare îngrijorătoare, după ce copacii din parc au fost tăiați într-un număr foarte mare.
Am fost în această dimineață în Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR) și am văzut cu ochii mei cât de dezolant arată zona în care s-au tăiat masiv copacii după retrocedarea terenului a declarat Nicușor Dan.
Astfel că, pentru a putea lămuri problema ariei de 11 hectare din parc, edilul a cerut că dispoziția prin care a fost realizată retrocedarea să fie verificată, pentru a se determina dacă este sau nu legală.
Analiza urmează să fie făcută de către o firmă de avocatură, iar Nicușor Dan a transmis că estimează că aceasta va fi finalizată într-un termen de 6 săptămâni.
Dacă în urma acestei analize se va stabili că decizia retrocedării a fost corectă, vom face demersurile necesare pentru a expropria acest teren, declară primarul Capitalei.
Din luna februarie a acestui an, arborii aflați pe respectivul teren au fost defrișați masiv. Zeci de copaci au fost puși la pământ într-un termen foarte scurt. Iată câteva imagini publicate de Nicușor Dan de pagina sa de Facebook:
În data de 25 martie 2023, la ora prânzului, bucureștenii pentru care prezintă interes situația zonei retrocedate din Parcul IOR sunt invitați să ia parte la manifestației „Nu cedăm Parcul IOR | acțiune comunitară pentru IOR întreg”.
Inițiativa aparține Grupului de Inițiativă Civică IOR – Titan, iar participanții sunt așteptați la gura de metrou Titan. ONG-ul a transmis că interesul cetățenilor trebuie să fie prioritizat în fața interesului privaților.
Bucureștenii ce au pornit această organizație doresc că respectivul teren să nu mai fie distrus sistematic de antreprenorii care doresc să profite de pe urma lui și să obțină foloase materiale. ONG-ul a mai transmis și că dorește mai mult spațiu verde pentru acest cartier al Capitalei, dar și mai puține betoane.