O zonă monument-istoric a Capitalei a devenit raiul ansamblurilor imobiliare ilegale

de:
16 feb. 2013
17 Afișari
O zonă monument-istoric a Capitalei a devenit raiul ansamblurilor imobiliare ilegale

În zona Bazilescu – Bucureştii Noi din Capitală, în care odinioară existau doar case, au răsărit în ultimii 2-3 ani zeci de vile construite ilegal. Datorită potenţialului urbanistic, Parcelarea Bazilescu a fost încadrată din 2010 ca monument istoric protejat, dar asta nu i-a împiedicat pe dezvoltatorii imobiliari să îşi ridice aici zeci de vile de apartamente de lux fără autorizaţie de construire şi să facă bani buni din vânzarea lor.

Potrivit Planului Urbanistic General al Capitalei, pe baza căruia se emit autorizaţiile de construire, în zona Bucureştii Noi se pot construi blocuri de maxim 2 etaje, dar dezvoltatorii au ridicat aici vile de şi peste patru sau cinci nivele. În plus, blocurile încalcă flagrant şi alte reguli de bază ale urbanismului: clădirile sunt construite la 1-2 metri de limita de proprietate a vecinilor, ferestre amplasate pe calcan, ţevi de evacuare de la centrala termică evacuate pe calcan, iar garajele de la subsol au fost „transformate” peste noapte în apartamente. 

Deranjaţi de clădirile înalte răsărite în cartier, locuitorii din zonă s-au organizat într-o asociaţie ce are ca scop protejarea cartierului şi a caselor şi proprietăţilor locatarilor. Aceştia au identificat circa 120 de blocuri construite ilegal în zonă.

„Viaţa vecinilor transformată într-un calvar prin supraaglomerarea străzilor cu autoturisme, anihilarea oricărui confort pe care ar trebui să îl confere o casă la curte, prin obligarea de a fi expus vecinatăţii pe verticală a 10-15 apartamente. Aşa zişii „investitori” anihilează un cartier cu individualitate al Bucureştiului prin construcţii ilegale, cu sprijinul sau măcar cu indiferenţa funcţionarului public de la ISC (Inspectoratul de Stat în Construcţii, n.r.) sau Primărie plătit din banul contribuabilului să vegheze la respectarea disciplinei în construcţii. Cele 110 blocuri nu puteau fi realizate fără sprijinul institutiilor statului şi prin amenintarea şi intimidarea celor care s-au arătat făţiş deranjaţi de aceste abuzuri”, punctează reprezentanţii Asociaţiei Salvaţi Cartierele Bucureştii Noi şi Dămăroaia pentru B365.ro.

În urmă cu două luni, Inspectoratul de Stat în Construcţii a demarat un control de amploare privind inspecţia tuturor blocurilor din cartierele Dămăroaia şi Bucureştii Noi, dar concluziile nu au fost încă transmise. Asociaţia a depus plângere penală împotriva blocurilor ilegale şi va cere demolarea acestora. 

Studiu de caz

Totuşi în ciuda sesizărilor şi acţiunilor întreprinse de localnici şi de autorităţi, construcţiile în cartier continuă. Cel mai recent exemplu se regăseşte pe strada Diaconu Coresi din cartierul Bucureştii Noi, în Sectorul 1. Aici s-a ridicat un bloc de 3 etaje de aprtamente de (foto), fără autorizaţie de construcţie şi fără a respecta legile în domeneniul construcţiilor. „Nu detinem date privind eliberarea autorizatiei de construire pentru imobilul de la adresa Str. Diaconu Coresi, nr. 29, sector 1, Bucuresti. Direcţia de Urbanism / Primăria Municipiului Bucureşti nu a emis autorizatie de construire” confirmă şi Primăria Capitalei într-un răspuns oficial la solicitarea B365.ro.

Mai mult, proiectul a fost introdus la sfârşitul lui 2012 în dezbatere publica pe site-ul Primăriei Capitalei, sub forma unui Plan Urbanistic de Detaliu. Asta deşi construcţia este deja finalizată şi îşi aşteaptă cumpărători. Astfel se încearcă intrarea în legalitate după finalizarea construcţiei, lucru interzis cu desăvârşire de lege.

„Este demarată o acţiune ilegală de modificare a PUG-ului prin PUD, procedura nu este respectată, clădirea este deja ridicată şi finisată şi culmea tupeului, nu respecta nici macar cerintele propuse prin PUD, respectiv retragerea de 4 m de la strada (în realitate are retragere 1.5 m). Dacă Primăria Generală persită în această ilegalitate, vom fi nevoiţi să mergem în instanţă. Noi deja am cerut demolarea constructiei.”, declară reprezentanţii Asociaţiei Salvaţi Cartierele Bucureştii Noi şi Dămăroaia.

Organele abilitate din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti au efectuat verificări la acest imobil încă din 30 octombrie 2012. Aici au constat însă că reprezentanţii Direcţiei Regionale de construcţii din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii au făcut deja un control, în 26 septembrie şi 16 octombrie şi au dispus măsuri printr-un proces verbal. În aceste condiţii, reprezentanţii Primăriei afirmă că municipalitatea nu mai poate face nimic în acest caz. 

 

Cookies