ZIUA SFÂNTULUI PATRICK: Cum s-a sărbătorit la București ZIUA SFÂNTULUI PATRICK

de:
17 mart. 2014
5 Afișari
ZIUA SFÂNTULUI PATRICK: Cum s-a sărbătorit la București ZIUA SFÂNTULUI PATRICK

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK: Parada a avut loc pe Șoseaua Kiseleff, Piața Victoriei și Calea Victoriei. Mii de persoane au participat la parada Sfântului Patrick, relatează TVR: 

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK: „Spiritul irlandez şi cel românesc sunt complementare”, spune Oliver Grogan, ambasadorul Irlandei la Bucureşti, într-un interviu în exclusivitate acordat Ramonei Avramescu.
Interviul a fost dat într-o atmosferă noncoformistă, într-un pub irlandez. Aici ambasadorul a vorbit despre cum sărbătoresc irlandezii şi ce semnificaţie are Ziua Sfântului Patrick.

Bucureştiul marchează Ziua Irlandei prin mai multe evenimente desfăşurate la acest sfârşit de săptămână. Clădirea Parlamentului a fost luminată în culoarea verde, la propunerea ambasadorului irlandez în România, care a făcut deja o declaraţie în direct la Telejurnalul TVR.

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK: „E o plăcere mare pentru mine să văd Palatul Parlamentului iluminat în verde cu ocazia Zilei Noastre Naţionale, adică Zilei Sfântului Patrick. După cum ştiţi, verdele e culoarea irlandeză şi pentru noi e un gest enorm. Palatul Parlamentului e o clădire-simbol din Bucureşti şi iluminarea ei înseamnă legăturile tot mai strânse între Irlanda şi România”, a declarat vineri seara Excelenţa Sa Oliver Grogan.

Unele studii sugerează ca numele adevărat al Sf. Patrick a fost Maewyn Succat şi că s-ar fi născut la sfârşitul secolului al IV-lea pe insulele britanice (posibil în Ţara Galilor sau Scoţia). La vârsta de 16 ani a fost răpit de o bandă de piraţi şi vândut ca sclav în Irlanda, unde a muncit ca păstor. După 6 ani lungi de sclavie, a scăpat şi s-a refugiat pe coasta nordică a Galiei (Franţa de astăzi) unde şi-a început studiile pentru a deveni preot. Aici şi-a luat numele de Patrick (Patricus). Conform legendei, Patrick avea vise constante, pe care el le-a interpretat ca fiind o chemare de la Dumnezeu pentru a-i converti pe locuitorii păgâni ai Irlandei la creştinism.

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK: În jurul anului 432 D.Hr., Patrick a ajuns în Irlanda, unde a folosit trifoiul pentru a explica conceptul de Sfânta Treime (Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul şi Dumnezeu Sfântul Duh). Cu această ocazie, Patrick l-a sfidat pe regele Irlandei, aprinzând un foc pe vârful unui deal la Tara, vechea capitală a Irlandei, în faţa regelui. Acest lucru a avut loc cu ocazia sărbătorii celtice Bealtaine, când tradiţia impunea ca Înaltul Rege să aprindă primul foc, de la care urmau să se aprindă toate celelalte focuri. Focul aprins de Patrick părea că avea puteri magice şi i-a dovedit regelui că Dumnezeul lui Patrick era mai puternic decât Dumnezeul druizilor.

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK: Patrick a călătorit în toată Irlanda, stabilind mânăstiri şi construind şcoli şi biserici pentru a ajuta la convertirea irlandezilor la creştinism. Legenda spune că Sfântul Patrick a îndepărtat toţi şerpii din Irlanda, forţându-i să intre în mare unde s-au înecat. În prezent nu există şerpi în Irlanda (doar la grădinile zoologice).

Patrick a predicat în Irlanda 30 de ani. Şi-a încheiat misiunea în ţinutul Down şi aici a murit pe 17 martie 461 AD. De atunci, acea zi este comemorată ca Ziua Sfântului Patrick.

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK: Principalul festival de Sf. Patrick are loc în Dublin, dar Ziua Sfântului Patrick este sărbătorită în toată lumea de irlandezi şi prieteni ai Irlandei. Parade de Ziua Sfântului Patrick au loc în New York, Moscova, Munchen, Viena şi multe alte oraşe din lumea întreagă.

Cookies