„Ziua părinților de îngeri”, instituită prin lege. E zi naţională de comemorare a copiilor care se duc în timpul sarcinii, la naştere sau până să împlinească 18 ani

14 mai 2024
2917 afișări
„Ziua părinților de îngeri”, instituită prin lege. E zi naţională de comemorare a copiilor care se duc în timpul sarcinii, la naştere sau până să împlinească 18 ani
„Ziua părinților de îngeri”, instituită prin lege. E zi naţională de comemorare a copiilor care se duc în timpul sarcinii, la naştere sau până să împlinească 18 ani | Sursa foto: Nick Fewings/Unsplash

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care prevede ca 15 octombrie să devină „Ziua părinților de îngeri”. Astfel, în această dată vor fi comemorați copiii decedați în timpul sarcinii, la naștere sau până la vârsta majoratului.

15 octombrie devine „Ziua părinților de îngeri”

Marți, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care este instituită „Ziua părinților de îngeri”. Actul normativ prevede ca 15 octombrie să fie ziua dedicată comemorării copiilor decedați.

În scopul marcării „Zilei părinților de îngeri”, autoritățile administrației publice centrale și locale pot, dar și organizațiile neguvernamentale pot organiza evenimente și activități publice.

Se instituie ziua de 15 octombrie ca Ziua națională de comemorare a copiilor decedați în timpul sarcinii, la naștere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani, intitulată „Ziua părinților de îngeri”. În scopul marcării „Zilei părinților de îngeri”, autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și organizațiile neguvernamentale pot organiza evenimente și activități publice, prevede proiectul de lege.

Ședințe gratuite de consiliere psihologică pentru părinții copilului decedat

Conform HotNews.ro, actul normativ prevede 10 ședințe gratuite de consiliere psihologică pentru părinții copilului decedat. Prin urmare, pe o perioadă de 6 luni de la data respectivă, aceștia vor putea primi consiliere gratuită.

Ședințele de consiliere psihologică vor fi decontate de la bugetul de stat alocat Ministerului Muncii și Solidarității Sociale prin Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială și agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a Municipiului București, care se aprobă prin hotărârea Guvernului.

Finanțarea acestor cheltuieli se asigură de la bugetul de stat sau din alte surse de finanțare, inclusiv fonduri externe rambursabile și nerambursabile.

În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Sănătății elaborează normele metodologice de punere în aplicare a acestor prevederi, care vor fi aprobate prin hotărârea a Guvernului.

Proiectul de lege este inițiat de 66 de parlamentari de la toate partidele politice și a fost votat cu unanimitate de voturi, mai exact 260 la număr.

  • Actul normativ poate fi găsit AICI.

În anul 2022, peste 1.900 de copii, cu vârste cuprinse între 0 și 19 ani, au murit:

  • 0 – 4 ani: 1253 persoane,
  • 5 – 9 ani: 137 persoane,
  • 10 – 14 ani: 191 persoane,
  • 15 – 19 ani: 370 persoane.

Articolul întreg pe HotNews.ro.

Te-ar putea interesa și

Cookies