Ziua Națională în care nu-s patriot

29 nov. 2021
172 Afișari
Ziua Națională în care nu-s patriot
Plouă de Sfănta Marie, în București. Cui folosește?

În București se dă, se varsă, se demonstrează totul. Avioane, tropăit, marșuri, fasole cu cârnați, armata, jandarmii, poliția, cea mai nouă tehnică militară. Doar binele, nu prea. Trebuie să aștepte.

Șefii statului, șefii, șefii, șefii.

PREMIERĂ: 1.500 de militari vor bate pas de defilare pe 1 Decembrie la Parada Națională. Cadența perfectă a militarilor și a mașinilor de luptă. Subofițerii și ofițerii de la Apărare, Interne și SRI îi vor avea alături anul acesta și pe colegii lor de la Serviciul de Telecomunicații Speciale. Anul acesta, la Parada militară de 1 decembrie vor participa în premieră transportoarele blindate Piranha 5 și formații cu sisteme de rachete Himars și Patriot. “Este pentru prima oară când vor defila în uniformă combat pentru a da un semnal de securitate, în contextul riscurilor din vecini”, a explicat comandantul Paradei Naționale. Toate aceste informații sunt citate din comunicate oficiale, surse media. Nu-s vorbele mele. Hahaha. Vă dați seama că nu mă duce capul să pun pe hărtie asemenea vorbe pline de greutate nimicitoare.

De ce într-un an de coronavirus se adună atâția târlici să ne arate măreția unei zile trecute?

Nu-i greu de explicat. Sunt băieții noștri foarte foarte viteji, ei se luptă cu Coronavirusul că și așa n-au cu ce. Teatre de operațiuni? Mișto, dar…
Totuși, de ce ținem steagul sus și marșul militar al unei sărbători care nu-i decât Unire, adică bucurie. Iar imaginea de trupe defilând este imaginea însăși a războiului. Mă înfioră tricolorul, chiar imnul, chiar gândul la Unire. Dar an de an făptuim acest marș al izmenelor. Ce să facem? Aici este clar: nu ne duce capul la mai mult.

De ziua națională, ce-ar fi, pe la Arcul de Triumf să-i lăsăm să demonstreze doar pe cei care vor să arate Binele, acel ceva înălțător.

Uite idee. Ceva făcut de ei pentru România. Asta da demonstrație de forță. Priviți cum politica nu are ochi pentru popor. Priviți cum instituțiile poporului nu privesc spre omul amărât. Ce facem? Defilează cei care au salarii umflate de politicieni și vor avea pensii umflate de un război care nu va mai veni. 1 decembrie să fie, de ce nu, al celor mulți și tăcuți care fac bine românilor. Veți spune avem Crăciunul, Moș Nicolae, Paștele. De ce înc-o zi? Pentru că Binelui nu-i sunt destule zile ca să facă bine. Pentru că Ziua Națională dacă a făcut Bine vreodată în trecut are nevoie să fie celebrată. Să se spună: celebrăm Binele. Binele mereu de 1 decembrie. O demonstrație de forță poate fi și ea un bine? Da, poate, dar vedeți, cu arme, cu uniforme, cu generali, cu șefi, nu prea am idei. Nu-mi vine nicio idee acum. Sunt sigur că sunt, dar nu mi vine nicio idee. Uniformele și armele blochează creierul. Omoară corpul. Binele niciodată. Mintea îți zburdă liberă. Capul este sus și mândru. Binele nu cere salarii de merit și pensii speciale.

Cookies