Ziua Națională Constantin Brâncuși, sărbătorită în București, la Art Safari. 10 urmași ai marelui sculptor sunt prezentați într-o expoziție temporară

16 feb. 2023
569 Afișari
Ziua Națională Constantin Brâncuși, sărbătorită în București, la Art Safari. 10 urmași ai marelui sculptor sunt prezentați într-o expoziție temporară
Ziua Națională Constantin Brâncuși, sărbătorită în București, la Art Safari. 10 urmași ai marelui sculptor sunt prezentați într-o expoziție temporară / Sursa foto: Facebook Art Safari

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, Art Safari prezintă o expoziție temporară dedicată marelui sculptor, în perioada 16 februarie-5 martie.

Art Safari se desfășoară până pe 14 mai la Palatul Dacia-România (al Muzeului Municipiului București), din strada Lipscani, nr. 18-20. Palatul se deschide și noaptea, în fiecare vineri și sâmbătă, de la 22:00 la 1:00.

Expoziție temporară la Art Safari cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși

Constantin Brâncuși este considerat unul dintre cei mai importanți sculptori din lume. Acesta a revoluționat limbajul plastic prin modul lui de a gândi, dar și prin sculpturile sale. Operele lui Brâncuși au influențat profund conceptul modern de formă în sculptură, pictură și desen.

Este prima expoziție temporară a sezonului de la Art Safari și se va desfășura în perioada 16 februarie-5 martie, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși. Vizitatorii sunt invitați să îi descopere pe cei 10 urmași ai artistului, care îi duc mai departe moștenirea.

Ioana Ciocan, CEO Art Safari și comisar al României la Bienala de Artă de la Veneția, declară în legătură cu prima expoziție temporară:

Pentru prima dată, Art Safari este deschis publicului de Ziua Națională Constantin Brâncuși, ocazie cu care ne dorim să aducem în atenția vizitatorilor noștri altceva despre artistul care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Brâncuși nu a avut nici elevi direcți, nici discipoli. Cei care au lucrat în atelierul său din Impasse Ronsin au învățat de la el doar privindu-l cum sculptează, observându-l cum trăiește. Cine sunt cei 10 urmași ai lui Brâncuși, cei care au transmis moștenirea sa? Vă invităm să aflați la Art Safari!.

Cei 10 urmași ai marelui sculptor

Selectați de Ioana Spiridon, curatorul expoziției, cei 10 urmași ai marelui sculptor Constantin Brâncuși sunt reprezentați de: George Apostu, Florica Ioan, Vasile Gorduz, Napoleon Tiron, Gheorghe Iliescu Călinești, Ion Vlasiu, Géza Vida, Paul Neagu, Irina Codreanu, Ingo Glass.

Paul Neagu a fost considerat de criticii din străinătate și de cei din țară drept cel mai important sculptor român după Brâncuși. Celebra sa lucrare „Crucea secolului”, transformată ulterior în monument de for public, comisionat de Andrei Pleșu, ministrul Culturii din 1991, pentru comemorarea Revoluției din 1989, va putea fi văzută la Art Safari.

Aflată în contact direct cu artiștii din avangarda europeană, Irina Codreanu a frecventat atelierul de la Paris al lui Constantin Brâncuși. Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale, „Sirenă”, este expusă în cadrul expoziției. Pe lângă cei doi artiști, vizitatorii pot găsi operelor artiștilor expuse la Art Safari.

4 expoziții de artă românească dar și internațională ale ediției a 11-a

Pe lângă expoziția temporară dedicată sculptorului, mai pot fi vizitate cele 4 expoziții ale ediției a 11-a:

  • „Ion Theodorescu-Sion. O viață de poveste”, curator dr. Elena Olariu – o retrospectivă marca Art Safari și Muzeul Municipiului București, care aduce în atenție un mare maestru al artei. Compoziții Neo-românești monumentale, țărani portretizați grandios, femei înfățișate ca zeițe ale pădurii și naturi statice bogate în detalii.
  • „Maeștrii picturii spaniole. Secolul al XIX-lea și apariția Impresionismului”, curator dr. Helena Alonso – o expoziție construită în jurul renumitului impresionist spaniol Joaquín Sorolla (1863-1923), „Maestrul luminii”, în contextul celebrării internaționale a centenarului său, și a lui Mariano Fortuny (1871-1949) – artist versatil care s-a bucurat de un mare succes internațional.
  • The Memory Palace. Focus on the French art scene with the Marcel Duchamp Prize”, curator Daria de Bauvais, asistată de dr. Lisa Colin, o expoziție realizată în parteneriat cu Asociația pentru Difuzarea Internațională a Artei Franceze și Institutul Francez. Prix Marcel Duchamp este unul dintre cele mai prestigioase premii din lume acordat artei contemporane.
  • Young Blood 2.0. Ce este nou în artă?”, curator Mihai Zgondoiu – o radiografie a artei Supercontemporane, care cuprinde 65 de artiști din marile orașe ale României, dar și din Republica Moldova. De la picturi, video art, artă digitală, NFT, până la instalații, obiect și artă textilă.

Biletele pentru accesul la Art Safari se pot achiziționa AICI, iar programul (10 februarie-14 mai 2023) este următorul:

  • Joi-duminică – 12:00-21:00;
  • Night Tours – în fiecare vineri și sâmbătă 22:00-1:00
    (ghidaj, muzică live și prosecco).
Cookies