ZIUA MONDIALĂ A EDUCAȚIEI, 5 OCTOMBRIE: Elevii din București, liberi de ZIUA MONDIALĂ A EDUCAȚIEI

de:
04 oct. 2015
0 Afișari
ZIUA MONDIALĂ A EDUCAȚIEI, 5 OCTOMBRIE: Elevii din București, liberi de ZIUA MONDIALĂ A EDUCAȚIEI

ZIUA MONDIALĂ A EDUCAȚIEI, 5 OCTOMBRIE:

„Luni nu se fac cursuri, pentru că este Ziua Mondială a Educaţiei şi, cu această ocazie, aniversăm cadrele didactice din Capitală. În unităţile de învăţământ nu vor veni, luni 5 octombrie, nici profesorii, nici elevii”, a spus, vineri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Marian Banu, citat de medifax.ro.

Acesta a precizat că în Contractul Colectiv de Muncă la nivelul grupului de unităţi al ISMB este prevăzut faptul că 5 octombrie este zi nelucrătoare, pentru că este Ziua Mondială a Educaţiei.

ZIUA MONDIALĂ A EDUCAȚIEI, 5 OCTOMBRIE:

„Prin prezenta, vă reamintim, în vederea luării măsurilor legale ce se impun, că ziua de 5 octombrie (Ziua Mondială a Educaţiei) este zi nelucrătoare, conform dispoziţiilor art. 27 alin (4) din Contractul Colectiv de Muncă Unic la nivel de grupuri de unităţi ale ISMB”, se arată într-o adresă a Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti transmisă conducerilor unităţilor de învăţământ din Capitală.

Potrivit Contractului Colectiv de Muncă la nivelul grupului de unităţi al ISMB, înregistrat în 3 noiembrie 2014, sunt zile nelucrătoare: zilele de repaus săptămânal; 1 şi 2 ianuarie; prima, a doua şi a treia zi de Paşti; 1 Mai; prima şi a doua zi de Rusalii; Adormirea Maicii Domnului; 5 noiembrie – Ziua Mondială a Educaţiei; 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României; 1 Decembrie; 25, 26 şi 27 decembrie – Naşterea Domnului; cele două zile lucrătoare, pentru fiecare dintre cele trei sărbători religiaose anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestor culte.

ZIUA MONDIALĂ A EDUCAȚIEI, 5 OCTOMBRIE:

În 1994, UNESCO a inaugurat prima Zi Mondială a Educatorilor, pentru a marca semnarea, în 1966, a recomandării făcute de UNESCO şi Organizaţia Internaţională a Muncii privind condiţiile de muncă ale personalului didactic. Această zi se sărbătoreşte în data de 5 octombrie în peste 200 de ţări.

În mai multe ţări, Zilele profesorilor sunt destinate a fi zile speciale de apreciere a cadrelor didactice. Unele dintre ele sunt sărbătorite la sfârşitul săptămânii, în timp ce altele sunt celebrate în timpul zilelor lucrătoare.

Cookies