BAZAR

ZIUA MARINEI, 15 august. Imagini SPECTACULOASE filmate de o dronă. FOTO și VIDEO

ZIUA MARINEI, 15 august: Din cauza caldurii şi a emoţiilor, câţiva marinari au leşinat în timpul festivităţilor, care se vor încheia vineri noapte cu concerte şi retrageri cu torţe. Ziua Marinei este sărbătorită de mai bine de un secol pe 15 august, odată cu sărbătorirea Sfintei Marii. 

ZIUA MARINEI. Înainte ca zona Cazinoului să se umple de vizitatori, oficialităţi şi militari, un pasionat a surprins faleza din aer, cu o dronă, informează realitatea.net.

De Ziua Marinei, aproximativ 10.000 de oameni au asistat de pe faleza Cazinoului din Constanța la exercițiile mpresionante.

ZIUA MARINEI, 15 august: În video se poate observa că lucrările la faleza Cazinoului sunt aproape de finalizare. Au fost montate bănci, iar spaţiile verzi sunt pregătite. Dar Cazinoul, simbolul Constanţei, e o ruină.

Festivităţile de Ziua Marinei vor debuta, ca în fiecare an, cu ridicarea pavilionului pe Catargul de la Comandamentul Flotei. Urmează o slujbă religioasă, iar zeul Neptun va deschide bătălia de pe mare. Navele de război româneşti, dar şi elicoptere şi vase ale Gărzii de Coastă vor defila prin faţa tribunei oficiale. Spectacolul se va încheia la ora 13.

 

Programul manifestarilor de Ziua Marinei

Programul manifestarilor de Ziua Marinei mai cuprinde sosirea alaiului Zeului Neptun si exercitii demonstrative prezentate de militari si nave ale Fortelor Navale, printre care Bricul Mircea, distrugatorul Marasesti si fregatele Regele Ferdinand si Regina Maria, manifestarile urmand sa se incheie in jurul orei 12.00, cu defilarea garzii de onoare.

La ora 13.00, Zeul Neptun, impreuna cu alaiul sau, se va deplasa in Portul Tomis, unde, pana la ora 15.00, va patrona jocurile marinaresti. De la ora 19.00, tot in Portul Tomis, va fi organizat un concert, iar pe mare va avea loc ceremonialul de coborare a pavilionului, geacului si marelui pavoaz. Ziua se va incheia cu Retragerea cu torte, pe itinerariul Comandamentul Flotei – Piata Ovidiu – Prefectura Constanta, incepand cu ora 22.00. Pe parcursul manifestarilor, traficul auto este restrictionat in zona peninsulara a Constanței, de la Poarta 2 Port spre Comandamentul Flotei, pe Bulevardul Marinarilor. Din acest motiv, organizatorii recomanda folosirea mijloacelor de transport in comun in zona mentionata. Și in zona de sud a litoralului vor fi organizate festivitati de Ziua Marinei, manifestari similare – ceremonii militare, parade navale, exercitii demonstrative, jocuri marinaresti si spectacole de muzica si dansuri populare – avand loc si in Sulina, Tulcea, Braila și Galati, dar și la Timișoara și București.

Ziua Marinei este sarbatorita de mai bine de un secol, in fiecare an pe 15 august, odata cu sarbatorirea Sfintei Marii – Praznicul Adormirii Maicii Domnului. Prin adresa din 6 august 1902, Cristea Georgescu, primarul Constantei, din dorinta de a atrage turisti, se adresa primarilor comunelor urbane resedinte de judet din toata tara, atentionandu-i asupra semnificatiei acestei sarbatori: „Cu ocazia serbarii zilei de 15 august a.c. – Sfanta Maria -, patroana Marinei, vor avea loc in apele Constantei si pe uscat niste serbari demne de vazut precum regale, alergari, corabia Argonautilor si altele”.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button