ARHIVA B365

ZIUA LIMBII ROMÂNE. Klaus Iohannis: Gândurile mele, către românii din țară și din diaspora

Presedintele Klaus Iohannis incurajeaza familiile de romani de pretutindeni sa isi invete copiii limba materna si spune ca se gandeste atat la romanii din tara si la cei din Republica Moldova, cat si la cei aflati in intreaga diaspora romaneasca.

„Astazi, 31 august, celebram unul dintre cele mai importante elemente definitorii ale identitatii noastre nationale. Limba romana ne exprima cultura, valorile si bogatia traditiilor si ne uneste intr-o mare comunitate spirituala pe toti cei care o vorbim, indiferent de locul in care traim. In aceasta zi de sarbatoare, gandurile mele se indreapta catre romanii din tara, catre cei din Republica Moldova, precum si catre cei din diaspora, pentru care limba este legatura vie cu originile si identitatea nationala. incurajez familiile de romani de pretutindeni sa-si invete copiii limba romana si sa-i indemne nu doar sa cunoasca, ci sa-si iubeasca limba materna”, afirma seful statului in mesaj, potrivit Administratiei Prezidentiale.

Si premierul Victor Ponta a transmis un mesaj romanilor, in care sustine ca Ziua Limbii Romane reprezinta o sarbatoare pentru tara noastra.

„Ziua Limbii Romane – o sarbatoare de suflet pentru toti romanii din tara, din Republica Moldova si din intreaga lume! Este o zi in care ne sarbatorim mostenirea si valorile comune, cand putem afirma cu mandrie ca limba romana este piatra de temelie a identitatii noastre – pentru noi, cel mai frumos grai din lume. Poate ca a vorbi si a scrie in romana ni se pare acum o rutina, dar lupta stramosilor nostri pentru acest drept a fost una grea, iar castigul adus culturii europene de marii nostri creatori este nepretuit. La multi ani tuturor!”, a scris premierul, luni, pe Facebook, potrivit stirileprotv.ro.

Ziua Limbii Romane a fost instituita de Parlament in 2013 cand o lege in acest sens a fost adoptata de Parlament. Actul normativ prevede ca Ziua Limbii Romane urmeaza sa fie sarbatorita de autoritatile publice din Romania si de reprezentantele diplomatice din strainatate, inclusiv de Institutele Culturale ale Romaniei sau alte institutii romanesti din strainatate, „prin organizarea unor programe si manifestari cultural-educative si artistice cu caracter evocator sau stiintific consacrate istoriei limbii romane”. Ziua Limbii Romane se sarbatoreste si in Republica Moldova, mai arată sursa citata. 

Și Ministerul Afacerilor Române a transmis un mesaj. Astfel, MAE salută sărbătorirea, la 31 august 2015, a Zilei Limbii Române, iar ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a transmis următorul mesaj:

„Pentru comunitățile românești din străinătate, limba este elementul principal de păstrare și consolidare a identității naționale, cât și un factor de coeziune în cadrul comunităților. De asemenea, limba este un instrument de afirmare a latinității poporului român, un liant care structurează profilului nostru identitar, factorul care dă forţă şi vitalitate creațiilor culturale și spirituale ale românilor. Limba ne oferă sentimentul de apartenenţă la o conştiinţă şi un trecut istoric comun, iar ziua de 31 august este o zi specială, evidențiind acest caracter unitar al limbii, culturii şi al civilizaţiei noastre.

Ziua Limbii Române ne duce cu gândul și la importanţa prezervării şi studierii dialectelor istorice române, precum aromâna, megleno-româna și istro-româna, unele aflate pe cale de dispariţie, şi a valorificării acestui patrimoniu cultural european. Îndemn fiecare român, oriunde s-ar afla, să fie mândru de limba sa, să depună eforturi pentru păstrarea sa și să contribuie, așa cum poate, la răspândirea utilizării limbii române în Europa şi în întreaga lume, acolo unde trăiesc importante comunităţi româneşti sau cetăţeni români. Ziua Limbii Române este
sărbătorită în țară și în străinătate, inclusiv la misiunile noastre diplomatice, prin evenimente ce aduc un omagiu istoriei şi culturii române şi contribuţiei importante a limbii române, care acum este limbă oficială a Uniunii Europene, la patrimoniul cultural european şi universal”, se arată în comunicatul de presă remis B365.ro.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button