Ziua limbii maghiare în România, pe 13 noiembrie

de:
07 mart. 2015
1 Afișari
Ziua limbii maghiare în România, pe 13 noiembrie

Parlamntarii UDMR, în frunte cu Kelemen Hunor, au depus săptămâna aceasta un proiect de lege, aflat deocamdată în consultare publică, potrivit realitatea.net.

Dacă actul normativ va fi adoptat, atunci pe 13 noiembrie în toate localităţile unde trăiesc etnici unguri s-ar putea organiza manifestări culturale.

„Data de 13 noiembrie este sărbătorită în întregul Bazin Carpatic ca „Ziua limbii maghiare”, astfel că solicitarea justificată a comunităţii maghiare din Romania este ca această zi să fie declarată de către Parlament Ziua Limbii Maghiare, la fel ca şi în cazul limbilor minorităţilor cehe si tătare”, afirmă liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, clujeanul Máté András Levente, într-un comunicat de presă.

Iniţiativa deputaţilor şi a senatorilor UDMR a fost înregistrată la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. În ultimii ani, Parlamentul a adoptat în ultimii ani mai multe legi care desemnează anumite zile ca fiind zile ale limbii materne a unor minorităţi naţionale. Potrivit iniţiativei legislative, în toate localităţile din România unde trăiesc şi maghiari s-ar putea organiza evenimente culturale, diverse programe şi manifestări culturale.

„Posturile publice de radio şi televiziune pot introduce în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările ce au loc cu acest prilej. De asemenea, propunerea UDMR prevede ca în instituţiile de învăţământ cu predare în limba maghiară să se poată organiza manifestări culturale dedicate sărbătoririi Zilei Limbii Maghiare”, se mai arată în comunicat.

Cookies