Ziua Jandarmeriei din Parcul Carol, între maidanezi şi oameni speriaţi FOTOGALERIE

de:
03 apr. 2011
20 Afișari
Ziua Jandarmeriei din Parcul Carol, între maidanezi şi oameni speriaţi FOTOGALERIE

La ora 11 fără câteva minute, la intrarea în Parcul Carol dinspre Piaţa Libertăţii erau mai mulţi trecători decât jandarmi. O dubă albă, folosită drept cabină de mixaj pentru prezentările audio ale instituţiei, era flancată de două boxe mari. Lângă, o domnişoară îmbrăcată în uniformă, cu sacou şi fustă, tremura de frig şi suporta cu greu glumele deochiate ale colegilor săi.

Vizavi, trei indivizi, doi îmbrăcaţi în uniformă şi unul in civil, se chinuiau să îmbrace două manechine cu echipamente de intervenţie. După ce scuturile de protecţie au fost trântite la pământ de vreo două ori de vânt, iar aceştia au scăpat câteva înjurături printre dinţi, au sfârşit prin a le lega de „oamenii din plastic”.

Un alt jandarm, probabil responsabil cu coregrafia ce avea să urmeze, era plin de staţii emisie-recepţie: una agăţată de centură iar alte două prinse de epoleţi. În 10 minute, mai că a parcurs un kilometru învartindu-se în cerc pe o raza de 50 de metri, tinând legatura prin staţie cu colegii săi aflaţi după un gard viu. Momentul culminant n-a întârziat să apară. Un număr de şase maşini de intervenţie a descins printre oameni la intrarea în parcul Carol cu sirenele şi girofarele aprinse. Efectul artistic a fost atins în totalitate. Un cuplu de pensionari a reuşit să fugă la timp din faţa unei dube  în timp ce un copil, care nu ştia despre ce e vorba, a izbucnit în plâns.

De altfel, cu excepţia jadarmilor şi a reporterilor B365.ro care ştiau despre eveniment, trecătorii au avut nevoie de minute bune să înţeleagă ce se petrece.

A fost aranjată şi o masă pe care a fost expusă o parte din dotările Jandarmeriei Capitalei şi care s-a dovedit a fi până la urmă atracţia manifestaţiei din Parcul Carol. Căştile, bastoanele, cătuşele şi spay-urile lacrimogene au fost aranjate mai ceva ca tacâmurile şi paharele de la Hilton. Probabil din cauza asta unii au înţeles că este vorba despre o expoziţie cu vânzare. „Șpreiul asta e bun şi pentru câini?”, întreabă o femeie curioasă.

Răspunsul vine afirmativ de la cel de după masă. „Vreau şi eu două! Cât costă?”, continua discuţia aceasta. Reprezentantul instituţiei i-a explicat politicos că astfel de spray-uri nu sunt pentru uz civil pentru că în cazul în care o pală de vânt rătăcită bate în momentul în care este folosit poate fi în detrimentul victimei.

Discuţia a continuat câteva minute bune, nu despre echipamente Jandarmeriei, ci despre câinii maidanezi şi diverse metode punitive. “Ce şprei doamnă? La untură cu ei!”, a exclamat iritat un bărbat între două vârste cu un copil în braţe. Micuţul, fascinat de ceea ce vedea pe masă îl trage pe taică-su de obraz şi-l opreşte din vorbă: ”Uite tati, bastoane cu care omoară jandarmii oameni!!

Cookies