Ziua în care Nicușor Dan e acuzat că a colaborat cu Securitatea când era mic și mergea la olimpiadă. Primarul General: „Am avut doar acele interacțiuni obligatorii”

03 iun. 2024
858 afișări
Ziua în care Nicușor Dan e acuzat că a colaborat cu Securitatea când era mic și mergea la olimpiadă. Primarul General: „Am avut doar acele interacțiuni obligatorii”
Ziua în care Nicușor Dan e acuzat că a colaborat cu Securitatea când era mic și mergea la olimpiadă. Primarul General: „Am avut doar acele interacțiuni obligatorii”. Sursa foto: Inquam Photos/Saul Pop

O filieră PSD a transmis presei un document în care susține că Nicușor Dan a colaborat cu Securitatea când avea 17 ani. Primarul General al Capitalei a răspuns acuzațiilor și dovedește că informațiile sunt false, potrivit unui document CNSAS (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității).

Nicușor Dan, acuzat de o filieră PSD că a colaborat cu Securitatea

Documentul furnizat de filiera PSD are 3 pagini și este atribuit Securității. Este din anul 1988, înainte de Olimpiada de Matematică din Australia, și ar arăta că, în cazul lui Nicușor Dan „au început demersurile de recrutare înainte de deplasarea în Rep. Cuba”.

Olimpiada din Cuba a fost în anul 1987, actualul primar general al Capitalei avea 17 ani. HotNews.ro a trimis documentul către patru specialiști, iar trei dintre aceștia l-au numit „fake” sau cu „suspiciuni”.

HotNews.ro publică acest document pentru că a apărut deja în spațiul public (Realitatea TV și Solid News, site-ul lui Cosmin Gușă) și este de interes public ca el să fie prezentat în contextul interpretării specialiștilor.

Întregul articol al HotNews poate fi găsit AICI.

Precizările făcute de primarul Capitalei

Nicușor Dan a ținut să facă câteva precizări și a spus că nu a avut niciun angajament de colaborare cu Securitatea și că în relația cu autoritățile din acea vreme a „avut doar acele interacțiuni obligatorii conform legislației din acei ani pentru toți românii care călătoreau în străinătate”.

Față de documentul “Raport privind încadrarea informativă a cetățenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaționale de Matematică” care a început să circule în presă fac următoarele precizări:
– am plecat din România de trei ori înainte de 1989: la Balcaniada de Matematică din 1987 (Grecia) și la Olimpiadele Internaționale de Matematică din 1987 (Cuba) și 1988 (Australia);
– în relația cu autoritățile statului de atunci am avut doar acele interacțiuni obligatorii conform legislației din acei ani pentru toți românii care călătoreau în străinătate;
– nu am avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea, de altfel, CNSAS a emis două adeverințe în acest sens, în 2012 și 2017;
– documentul prezintă mai multe neconformități faptice.

De asemenea, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) transmite că nu există „date sau documente din care să rezulte calitatea de lucrător sau de colaborator al Securității, în sensul legii, cu privire la domnul DAN Nicușor Daniel”.

Adeverința CNSAS, disponibilă AICI.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies