Ziua în care alegem primarul general, primarii de sectoare, plus consilieri locali și generali din București. Unde poți afla la ce secție de votare ești arondat

09 iun. 2024
229 afișări
Ziua în care alegem primarul general, primarii de sectoare, plus consilieri locali și generali din București. Unde poți afla la ce secție de votare ești arondat
Ziua în care alegem primarul general, primarii de sectoare, plus consilieri locali și generali din București. Unde poți afla la ce secție de votare ești arondat. Foto: Agerpres

În București și-n țară, secțiile de votare s-au deschis de la ora 07:00 și se vor închide la ora 22:00. E ziua în care alegem primarii, dar și europarlamentarii pe care îi trimitem la Bruxelles.

Unde poți vota la alegerile locale 2024

Spre deosebire de, practic, toate celelalte alegeri, la locale putem vota doar în loc alitatea în care avem domiciliul, la secția la care suntem arondați, în funcție de adresa din buletin Nu poți vota primarul de acasă dacă nu ești în localitate, nu poți vota din sttrăinătate.

Expert Forum, citat de Hotnews, amintește că există, totuși, și la alegerile locale, liste speciale complementare, pe care sunt incluși cetățenii UE cu reședință în România, care pot vota pentru autoritățile locale,.

Ca să votezi la adresa de reședință, dovada reședinței trebuie obținută cu cel puțin 60 de zile înaintea scrutinului sau te po0ți  înscrie și în Registrul Electoral cu adresa de reședință, dar și acest lucru trebuia făcut cu cel mult 45 de zile înainte de ziua alegerilor.

Trei idei principale pentru răspunsul la întrebarea „Unde poți vota?”

Bucureștenii pot vota la secția de votare la care sunt arondați potrivit adresei de domiciliu sau de reședință, dacă este cazul:

  • În localitatea de domiciliu (adresa din cartea de identitate/buletin) dacă nu au altă reședință sau dacă nu au depus cerere pentru viza de flotant la birourile pentru evidența persoanelor pentru înregistrarea reședinței
  • În localitatea de reședință (unde au viza de flotant)
  • Pe listele permanente, dacă au depus în prealabil o cerere la primăria respectivă cu 45 de zile înainte de data alegerilor (25 aprilie), dar doar dacă au obținut dovada reședinței cu 60 de zile înaintea datei alegerilor – adică până cel târziu pe 10 aprilie (inclusiv). În acest caz, vor fi radiați de pe lista permanentă din localitatea de domiciliu și îşi exercită dreptul de vot la scrutinul pentru care au solicitat înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă numai în circumscripţia electorală unde îşi au reşedinţa.

Pe listele suplimentare, alegătorii cu viză de flotant care nu au depus cererea de înscriere în Registrul Electoral cu adresa de reședință pot vota în localitatea de reședință pe liste suplimentare sau în localitatea de domiciliu, pe liste permanente.

Ei pot vota în localitatea de reședință doar dacă și-au stabilit reședința cu șase luni înaintea datei alegerilor. Dacă nu s-au încadrat în această perioadă, pot vota doar la adresa de domiciliu.

Un alegător nu mai poate vota și la secția unde este arondat conform domiciliului dacă a votat deja la secția unde are reședința, sau invers. Votul multiplu este infracțiune prevăzută de Codul Penal.

Află care este secția ta de votare AICI, în Registrul Electoral al Autorității Electorale Permenente,

Pe același subiect:

 

Cookies