Ziua Imnului, sărbătorită la Cercul Militar Naţional, miercuri dimineaţă

de:
29 iul. 2015
0 Afișari
Ziua Imnului, sărbătorită la Cercul Militar Naţional, miercuri dimineaţă

Miercuri, în Piaţa Tricolorului de lângă Cercul Militar Naţional, a început, de la ora 9.00, o ceremonie dedicată Zilei Imnului Naţional. În cadrul ceremoniei vor fi susţinute o slujbă religioasă, un spectacol muzical, dar şi un exerciţiu Drill Team, informează Antena3.ro.

Potrivit Realitatea TV, la ceremonia din Capitală va participa vicepremierul Gabriel Oprea, care a preluat de la Victor Ponta atribuţiile funcţiei de premier, în perioada în care acesta se află în vacanţă.

Restricții ale traficului rutier, miercuri, în Capitală, cu ocazia Zilei Imnului Național. HARTĂ

Ministerul Afacerilor Externe salută, într-un comunicat de presă, sărbătorirea, la 29 iulie, a Zilei Imnului Național.

„Unul dintre simbolurile naționale care definesc identitatea poporului român, imnul este deopotrivă o rememorare a istoriei și un catalizator al bucuriei, mândriei și patriotismului în momentele intonării sale la ceremonii oficiale sau cu alte ocazii solemne, în țară sau peste hotare. Valoarea mobilizatoare a versurilor lui Andrei Mureșanu a dat românilor putere, a oferit speranță în cele mai grele momente ale istoriei lor, a adus coeziune în jurul unui crez, fie că vorbim despre generația pașoptistă sau de revoluția din 1989”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu, în comunicatul citat.

Ambasadele, oficiile consulare și institutele culturale românești din străinătate organizează sau au organizat deja evenimente și ceremonii de marcare a Zilei Imnului Național, alături de acțiuni de promovare a tradițiilor și identității culturale românești, consolidând astfel legăturile cu reprezentanţii comunităţii de români din țările gazdă.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa va fi prezent la festivitatea dedicată Zilei Imnului Naţional de la Oradea.

Ceremonii militare şi spectacole de Ziua Imnului National vor fi organizate miercuri în toată ţara.

Interzis de regimurile totalitare, timp de aproape o jumătate de secol, „Deşteaptă-te, române!” a fost ales imediat după decembrie 1989 ca Imn Naţional al României și a fost consacrat prin Constituţia din 1991.

Ziua de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului Naţional al României – „Deşteaptă-te, române!”, simbol al Revoluţiei Române de la 1848. Conform Constituţiei României, Imnul Naţional este considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.

„Deşteaptă-te, române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, la 29 iulie 1848. La originea Imnului Naţional al României se află poemul patriotic «Un răsunet» de Andrei Mureşanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului «Foaie pentru minte, inimă şi literatură», pe o melodie culeasă de Anton Pann.

Cookies