Ziua deciziei pentru vaccinul AstraZeneca. Agenția Europenă a Medicamentului și OMS anunță ce se întâmplă cu serul de la Oxford

18 mart. 2021
151 Afișari
Ziua deciziei pentru vaccinul AstraZeneca. Agenția Europenă a Medicamentului și OMS anunță ce se întâmplă cu serul de la Oxford

Experții Agenției Europene a Medicamentului și cei din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății dau astăzi verdictul cu privire la vaccinul AstraZeneca.

Ce se întâmplă cu vaccinul AstraZeneca? Este întrebarea care, de astăzi, va avea și un răspuns oficial după tot haosul provocat de nedumeririle legate de siguranța serului de la Oxford. Acestea au apărut în tot mai multe țări, care au și suspendat vaccinarea cu AstraZeneca, după ce serul a provocat apariția unor cheaguri de sânge la unele persoane imunizate.

Experții în domeniul siguranței vaccinurilor de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) s-au întâlnit marți pentru a revizui serul anti-COVID-19 produs de Oxford-AstraZeneca. OMS a anunțat că joi va comunica o decizie cu privire la concluziile trase.

La fel a procedat și Agenția Europeană a Medicamentului (AEM). Au avut marți o primă întâlnire pentru a aviza siguranța vaccinului, iar astăzi, joi, urmează să dea publicității concluziile.

Se suspendă sau nu vaccinul AstraZeneca?

„Ne-am întâlnit pentru a discuta despre siguranța vaccinului AstraZeneca. Evaluăm toate posibilele efecte adverse severe ale acestui vaccin. Continuăm să monitorizăm reacțiile adverse și experții analizează toate aceste date. Este un proces în derualare. Când vaccinezi milioane de oameni pot apărea reacții adverse. Rolul nostru este de a vedea dacă există o problemă în legătură cu vaccinul. În testele clinice nu au existat astfel de date care sa indice probleme ale vaccinului care să ducă la apariția de cheaguri de sânge. Joi vom avea o concluzie după toate aceste analize. Avem nevoie de o analiză științifică. Le datorăm cetățenilor europeni un răspuns clar”, spunea, marți, Emer Cooke, directorul executiv al Agenției Europene pentru Medicamente.

Cookies