ESENTIAL

Ziua de 9 mai, declarată zi de sărbătoare naţională

„Se declară sărbătoare naţională ziua de 9 Mai – Ziua Proclamării Independenţei României”, stabileste proiectul de lege, intitulat „Lege pentru declararea zilei de 9 Mai – Ziua Proclamării Independenţei României, ca zi de sărbătoare naţională. „

În proiect se specifică că Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul, precum şi celelalte autorităţi ale Administraţiei Publice Centrale şi Locale vor organiza manifestări pentru sărbătorirea zilei de 9 Mai.

De asemenea, se menţionează şi faptul că fondurile necesare pentru organizarea acestor evenimente vor fi asigurate din bugetele locale sau din bugetul autorităţilor şi/sau instituţiilor publice, în limita alocaţiilor bugetare aprobate.

„Adunarea Deputaţilor şi Seantul, cele două camere care alcătuiau Reprezentanţa Naţională (Parlamentul), au votat şi au aprobat în sedinta publică din data de 9 mai 1877 motiunea prin care a fost proclamata independenta de stat a Romaniei. Răspunderea pentru declararea independentei, cand niciuna dintre marile puteri europene nu a dorit independenta Romaniei, a fost asumata de catre Parlament, intr-o lectie a istoriei care nu trebuie uitata”, se arata in expunerea de motive a initiativei legislative.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button