Ziua celor trei sărbători pentru România, astăzi 9 mai: Ziua Europei, a Independenței după războiul din 1877 și sfârșitul celui de-al doilea război mondial

09 mai 2022
469 Afișari
Ziua celor trei sărbători pentru România, astăzi 9 mai: Ziua Europei, a Independenței după războiul din 1877 și sfârșitul celui de-al doilea război mondial

Pentru România astăzi, 9 mai, sunt trei sărbători. Ziua Europei este sărbătorită, anual, la 9 mai, și marchează nașterea Uniunii Europene, în 1950. A doua sărbătoare, Ziua Victoriei, care este sărbătorită de toate țările Europei, iar Rusia o celebrează prin parada militară și machează victoria puterilor aliate în fața Germaniei naziste în 1945. De asemenea, pe 9 mai 1877, România sărbătorește proclamarea independenței statate a țărilor române față de Imperiul Otoman.

9 mai – Ziua Independenței de stat a României

Războiul româno-ruso-turc din anul 1877, denumit și Războiul de Independență, a dus la ruptura definitvă a țărilor române în raportul de vasalitate față de Imperiul Otoman. Armata Imperiului Rus, mult mai numeroasă, cu sprijinul militarilor români, reușesc să îi învingă pe turci. La 9 mai 1877 Mihail Kogălniceanu, ministrul de Externe de la acea vreme, ține un discurs în Parlament în care spune că „suntem liberi, suntem o națiune de sine stătătoare”, aspect care confirmă cele subliniate mai sus. Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta.

9 mai – Ziua Europei

Ziua Europei, o zi ce sărbătoreşte pacea şi unitatea în Europa, este sărbătorită, anual, la 9 mai. În 1950, la această dată, ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman (1948-1952), propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, evitând astfel izbucnirea unui nou conflict militar între naţiunile Europei, potrivit europa.eu. Propunerea, cunoscută sub numele de „Declaraţia Schuman”, este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

„Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto.” declara ministrul Robert Schuman, potrivit https://european-union.europa.eu/.

La 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Ţările de Jos. La 25 martie 1957, aceste state au semnat Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE) şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (CEEA, astăzi EURATOM). Atât Tratatul de la Roma, cât şi Tratatul CEEA au intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958.

9 mai – Victoria puterilor aliate în fața Germaniei naziste

La distanță de mai bine de jumătate de secol, pe data de 9 mai 1945, are loc capitularea celui de-al treilea Reich. Au semnat actul de capitulare Germania, prin generalul Alfred Jodl, Uniunea Sovietice, generalul-maior Ivan Susloparov şi SUA, prin generalul Bedell Smith. Ziua Victoriei, care marchează finalul celui de-al Doilea Război Mondial, este serbată prin ample manifestări şi acum atât de ţările nordice, dar mai ales de Federaţia Rusă şi statele aflate sub influenţa ei.

Îți recomandăm să citești și:

Cookies