Ziua care poate schimba soarta Capitalei. Mare ședinţa la CGMB, cu proiecte puține pe listă, dar extrem de importante

19 iul. 2021
502 Afișari
Ziua care poate schimba soarta Capitalei. Mare ședinţa la CGMB, cu proiecte puține pe listă, dar extrem de importante

Luni, 19 iulie, adică astăzi, este ziua care poate schimba soarta Capitalei în bine, cel puțină dacă se votează o serie de proiecte importante în privința transportului din București și a gestionării gunoaielor care parcă mișună în ultimul an pe străzi ca niciodată. Pe la ora 12 are loc o mare ședinţa la CGMB, cu proiecte puține pe listă, dar extrem de importante pe termen lung.

O informare de presă ne-a anunțat dis-de-dimineață că primarul general, Nicuşor Dan, a convocat astăzi o sedinţa ordinară a Consiliului General al Muncipiului Bucureşti. Marea adunare, care se va executa de fapt în regim online că încă suntem în vreme de COVID, va începe la ora 12.00 și va avea loc, unde altundeva, la sediul Primăriei Municipiului Bucureşti.

Astfel, cu toate că nu avem voie în sala de ședințe, nici noi, presa, nici voi, cetățenii, totuși puteți urmări ședința online pe site-ul Primăriei pe care l-am dat mai sus, adică pe http://www.pmb.ro. Ordinea de zi a ședinţei CGMB poate fi consultată aici, dar mai bine citiți mai jos și vedeți care-i treaba.

Ce proiecte avem azi pe ordinea de zi a ședinței CGMB

Astăzi se vor dezbate puține proiecte, patru pe lista actuală și unul suplimentar, poate cel mai importante dintre toate. Astfel, ședința va începe cu un proiect de hotărâre privind avizarea „Studiului de oportunitate privind delegarea gestiunii serviciului public de transport local de călători, în regiunea București – llfov, către operatori regionali”. Vezi documentul ce urmează să fie votat aici. Astfel, se dorește ca o parte din atribuțiile STB din afara Capitalei, adică mașinile care se duc spre localități din Ilfov, să fie delegate către alți operatori regionali din zonele respective.

De asemenea, al doilea proiect de hotărâre de pe listă vine în completarea primului, dorind astfel să se acorde mandate speciale Asociației de Dezvoltare lntercomunitară pentru Transport Public București – llfov, prin care această să poată permite delegarea serviciului public de transport local de călători către operatorii regionali. Proiectul a fost inițiat chiar de Nicușor Dan. Vezi documentul aici.

Al treilea proiect de pe ordinea de zi, dacă nu vă vine să credeți, este în strictă legătură cu cele două despre care am discutat mai sus. Astfel, mai există încă un proiect de hotărâre prin care se avizează contractelor de delegare a gestiunii Serviciului Public de Transport, în arealul deservit de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – llfov. Dacă cele trei proiecte sunt votate astăzi, transportul între București și județul Ilfov se va schimba simțitor. Vezi documentul aici.

Se dau bani pentru sectorul cultural independent din București

Al patrulea proiect de pe ordinea de zi, este un proiect de hotărâre privind aprobarea programului ”Susținem Sectorul Cultural Independent în București”, despre care Nicușor Dan a vorbit cu mare fast.

Dacă va fi votat astăzi, acesta prevede sprijinirea sectorului cultural independent din Capitală prin acordarea de granturi de câte maxim 75.000 de lei pentru fiecare beneficiar, prin metoda primul venit, primul servit. Banii sunt destinați celor care au suferit din cauza restricțiilor în perioada august – decembrie 2020.

Acest program se adresează oricărei entităţi, indiferent de statutul juridic şi modul de finanţare, inclusiv celor nonprofit care desfăşoară o activitate economică, sunt persoane juridice înregistrate în România, respectiv au personalitate juridică şi care activează în domeniul cultural independent în Bucureşti. Valoarea bugetului se ridică la trei milioane de lei, iar contractele se pot încheia până la 31 decembrie 2021, în limita fondurilor disponibile. Ajutorul financiar nerambursabil se acordă sub formă de grant, o singură dată, sub formă forfetară, după cum spune proiectul care poate fi consultat aici

Dacă tot îți place primăreala și ce se întâmplă în București, hai citește și asta: Nicușor Dan a găsit rezolvarea pentru criza gunoaielor din București prin bani europeni: În luna august vom avea un ADI

Cel mai important proiect, aflat pe lista suplimentară, vorbește despre ADI cel cu gunoaiele

Cel mai important proiect de astăzi se află însă pe ordinea de zi suplimentară. Acesta se numește „Proiect de hotărâre privind constituirea ASOCIAȚIEI DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARĂ PENTRU GESTIONAREA INTEGRATĂ A DEȘEURILOR MUNICIPALE ÎN MUNICIPIUL BUCUREȘTI” și este promisiunea lui Nicușor Dan că va rezolva criza gunoaielor din Capitală cu ajutorul banilor europeni.

Astfel, edilul general spunea zilele trecute că în București avem un singur operator care depozitează deșeuri, adică o singură groapa de gunoi pentru întreaga Capitală. Acesta ar fi motivul pentru care prețul nu este sustenabil, deoarece toate primariile de sector trebuie să arunce gunoiul acolo, iar fără competiție prețul este ales la discreție.

Totuși, Nicușor Dan spune că a găsit rezolvarea pentru criza gunoaielor din București prin utilizarea de bani europeni. Pentru asta este nevoie de un ADI ce ar putea fi votat astăzi. În prezent, primăriile din Capitală, în frunte cu PMB, nu pot cere bani de la UE pentru a finaliza cu succes situația deșeurilor care pare să fi acaparat atenția în Capitală.

Anunțul lui Nicușor Dan

Primarul Nicușor Dan spune că autoritățile din București au găsit o soluție pentru a rezolva criza gunoaielor ce se prelungește deja de o lungă perioadă de timp. Se pare că ajutorul va veni din fonduri europene, iar edilul a promis că în august un ADI (Asociația de dezvoltare intercomunitară) vine în ajutor.

Dacă va fi votat astăzi, din august în Capitală va fi înființată Asociația de dezvoltare intercomunitară (ADI), prin care vor putea fi accesați bani europeni în problema gunoaielor. Decizia a venit încă de săptămâna trecută, după ședința pe care toți primarii au avut-o miercuri la Primăria Sectorului 1, alături de prefectul Capitalei și de ministrul Mediului. Dacă vor reuși să absoarbă fonduri europene, banii vor fi utilizați pentru a crea locuri speciale în vederea depozitării deșeurilor.

Pentru a accesa bani europeni, trebuie sa facem un ADI, o asociație de dezvoltare intercomunitară. Am agreat lucrul acesta de mai mult timp, suntem in procedură.

În luna august vom avea un ADI prin care și Primăria generală, și primăriile de sector vor putea să acceseze bani europeni pentru deșeuri, spunea Nicușor Dan după ședința de lucru de la Primăria Sectorului 1 de săptămâna trecută.

Cookies