Ziua 7 de război în Ucraina. Trupe ruse se află tot mai aproape de Capitala ucraineană Kiev. Memorialul Holocaustului Babyn Yar, lovit de rachete

02 mart. 2022
247 Afișari
Ziua 7 de război în Ucraina. Trupe ruse se află tot mai aproape de Capitala ucraineană Kiev. Memorialul Holocaustului Babyn Yar, lovit de rachete

Rusia a masat trupe tot mai aproape de Kiev, a anunţat miercuri primarul capitalei ucrainene Vitali Kliciko, informează Reuters. ”Ne pregătim şi vom apăra Kievul! Kievul rezistă şi va rezista”, a adăugat Kliciko într-o postare online.

Bombardamentele ruseşti asupra Kievului au lovit, în a șaptea zi de război, Memorialul Holocaustului Babyn Yar din capitala ucraineană, aflat în apropierea turnului de televiziune din Kiev, lovit şi el în cursul zilei de marţi, informează CNN.

Memorialul Babyn Yar, lovit de rachete, comemorează masacrul a peste 33.000 de evrei de către trupele naziste la Kiev, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„O astfel de lovitură cu rachete arată că pentru mulți oameni din Rusia, Kievul nostru le este complet străin. Ei nu știu nimic despre capitala noastră. Despre istoria noastră”, a spus președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, într-o alocuțiune video susținută miecuri.

„Dar au ordin să ne ștergă istoria. Să ne șterargă țara. Să ne șteargă pe toți.”, a spus Zelenski.

Rabinul Şef al Ucrainei, Moshe Reuven, a condamnat atacul în care trei rachete au căzut în apropierea memorialului Babyn Yar, din Kiev.

„Aici se petrec crime de război”, a spus Moshe Reuven. „Armata rusă, care s-a luptat împotriva fasciştilor în 1941, bombardează acum civilii din Kiev, Harkov, Odesa”, a adăugat rabinul şef al Ucrainei. „Babyn Yar e un loc simbolic, unde se odihnesc 200.000 de vârstnici, femei şi copii nevinovaţi”.

„Pe măsură de inamicul se apropie, situația la Kiev devine tot mai periculoasă”

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a avertizat marţi că situaţia la Kiev este „periculoasă″, în timp ce trupele ruse continuă să se apropie şi este în curs de consolidare apărarea oraşului, cu amenajarea de fortificații și posturi de control.

Preşedintele Volodimir Zelenski a numit un responsabil militar pentru capitală, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

„Pe măsură ce inamicul se apropie, situaţia la Kiev devine tot mai periculoasă. Combatanţii noştri, unităţile de Apărare Teritorială luptă eroic pentru pământul nostru. Ne consolidăm apărarea. Se instalează fortificaţii şi posturi de control la intrările în oraş. Şi vă îndemn pe toţi să rămâneţi calmi. Vă rog, nu ieşiţi decât dacă auziţi sirena de raid aerian″, a spus Kliciko într-un mesaj adresat locuitorilor capitalei ucrainene.

 

Cookies