„Zilele romanului poliţist” va avea loc în perioada 14 – 17 mai la Bucureşti

de:
08 mai 2018
0 Afișari
„Zilele romanului poliţist

Potrivit organizatorilor, „Zilele romanului poliţist” la Bucureşti sunt inspirate de Festivalul internaţional Quais du Polar, întâlnirea anuală de la Lyon a tuturor artelor şi actorilor din domeniul „thriller-ului” sau al producţiilor „noir /de serie neagră” (literatură, cinema, teatru, bandă desenată etc.).

Evenimentul bucureştean îşi propune să popularizeze în rândul publicului român acest gen literar foarte apreciat în Franţa şi în spaţiul francofon, punând în evidenţă exerciţiul de imaginaţie şi de inteligenţă pe care îl presupune acest tip de operă narativă.

Pretextul Zilelor romanului poliţist 2018 este oferit de filmul „Atelierul/ L’Atelier”, de Laurent Cantet (distribuit în România de Bad Unicorn), care surprinde procesul de creaţie al unui roman poliţist de către un grup de adolescenţi, sub îndrumarea unei scriitoare celebre.

Scriitorul francez Antonin Varenne va lansa versiunea românească a romanului său „Trois mille chevaux vapeur” („Calea Răzbunării”), publicată de editura Crime Scene Press. Apărut iniţial în 2014 la editura Albin Michel, acest roman a mai fost tradus până în prezent în engleză, ebraică, germană şi italiană.

Câteva dintre cărţile lui Antonin Varenne au fost recompensate cu premii prestigioase, precum „Fakirs” (2009, Grand Prix Sang d’encre şi Prix Michel Lebrun) sau „Le Mur, le Kabyle et le Marin” (2011, Prix Quais du Polar/ 20 Minutes). Cea mai recentă carte a sa este intitulată „Equateur” şi a apărut în 2017, tot la editura Albin Michel.

În prima zi a evenimentului, va fi organizat un joc în limba franceză, „o anchetă poliţistă prin centrul oraşului” dedicată tinerilor cu vârsta de peste 14 ani, care vor putea participa prin înscriere prealabilă la adresa [email protected].

Apoi, marţi, în intervalul orar 11.00–13.00, la Atriumul Institutului Francez din Bucureşti, va avea loc o ceremonie de premiere a Concursului de nuvele poliţiste concepute de elevii mai multor licee bucureştene şi din judeţul Prahova în cadrul unor ateliere de scriere colaborativă organizate de profesorii lor.

În aceeaşi zi, între orele 14.00 şi 17.00, este programată o proiecţie privată „Atelierul de Laurent Cantet/ L’Atelier”, la Sala de cinema Elvire Popesco. Tinerii vor avea ocazia să discute în limba franceză cu Antonin Varenne despre tehnicile scrierii colaborative şi despre literatura poliţistă.

Ulterior, la ora 19.00, va fi lansată cartea „Calea Răzbunării”, în prezenţa autorului, la Humanitas Kretzulescu. Evenimentul va fi însoţit de o sesiune de dedicaţii. Lansarea va avea loc în limba română şi în limba franceză cu traducere simultană.

Miercuri, 16 mai, este programată o seară de discuţie cu tema „Scriitorul şi literatura poliţistă” şi o proiecţie de film. În intervalul orar 18.30–20.00, la Atriumul Institutului Francez din Bucureşti, va avea loc o discuţie pe temele: „De unde ne inspirăm când scriem un thriller?”, „Autorul unui roman poliţist bun trebuie să fie el însuşi certat cu legea?”, „Cine sunt cei care aleg să scrie romane poliţiste?”. Scriitorii Antonin Varenne şi George Arion, directorul editurii Crime Scene Press, vor discuta despre aceste subiecte cu Daniela Zeca, jurnalist cultural la Televiziunea Română (TVR). Întâlnire în limbile franceză şi română vor fi traduse simultan.

Apoi, în intervalul 20.30–22.30, la Sala Elvire Popesco va avea loc proiecţia filmului „L’Atelier”, pentru care biletele sunt disponibile pe site-ul elvirepopesco.ro.

Joi, 17 mai, de la ora, 18.30 , la Librăria franceză Kyralina, intimitatea creaţiei unui roman poliţist va fi subiectul pe care Antonin Varenne îl va dezbate cu pasionaţii de literatură francofoni, întâlnire înregistrată în cadrul magazinului literar al Redacţiei în limba franceză de la Radio România Internaţional, „Le son des mots”. Seara se va termina cu o sesiune de dedicaţii.

Evenimentul „Zilele romanului poliţist” este organizat de Institutul Francez din Bucureşti în parteneriat cu editura Crime Scene Press, Librăria franceză Kyralina şi societatea de distribuţie de film Bad Unicorn, cu sprijinul grupului Cărtureşti, al Bibliotecii Municipale „Ion Creangă” şi al Fundaţiei „Seeding Knowledge”.

Cookies