ZILELE MOŞILOR 2015: Pe 10 martie încep ZILELE MOŞILOR. Ce TRADIŢII şi OBICEIURI se respectă

de:
09 mart. 2015
78 Afișari
ZILELE MOŞILOR 2015: Pe 10 martie încep ZILELE MOŞILOR. Ce TRADIŢII şi OBICEIURI se respectă

ZILELE MOŞILOR 2015: Pe 10 martie încep ZILELE MOŞILOR. Ce TRADIŢII şi OBICEIURI se respectă:

Zilele MOSILOR încep, conform volumului Tradiții și Obiceiuri Românești, pe 10 martie. MOSII sunt in numar de noua si toti buni: bat cu botele, cu maiul sau cu ciocanele pe pamant, ca sa intre gerul si sa iasa caldura. Daca frigul scade si gheata se topeste, oamenii pot incepe sa pescuiasca, dar daca in aceasta perioada apar si zile friguroase, cu ninsoare, lapovita si vant, acestea sunt numite, generic, zile imprumutate.

In prima zi a MOSILOR se spune ca mamele de pastori fac turta de grau sau porumb, pentru paza turmelor. De asemenea, azi nu se iau ouale din cuibar ca sa fie spor la oua si la pui si se dau resturile de mancare la pasari, ca sa nu strice recolta viitoare.

În prima zi a MOSILOR nu e voie nici sa arunci gunoiul afara din casa, sa nu se inmulteasca lupii, iar oamenii trebuie sa se impace si sa ierte.

La sărbătoarea MOSILOR se face pomenirea moşilor şi strămoşilor cei mai îndepărtaţi din neamul fiecaruia.

ZILELE MOŞILOR 2015: Pe 10 martie încep ZILELE MOŞILOR. Ce TRADIŢII şi OBICEIURI se respectă:

În sambata MOSILOR de Iarnă (prima din cele şapte sâmbete), cât şi la ultima (Sâmbăta lui Lazăr), creştinii ortodocşi fac parastase: cu preparate de dulce (la Moşii de Iarnă) şi cu mâncare de post la Sâmbăta lui Lazăr, pomenire la care participă, prin tradiţie, mai mult femeile. În ziua praznicului, tradiţia spune că, pentru pomenire sunt necesare, mai ales: coliva, un colac, o sticlă de vin, pomelnicul şi lumânări. După posibilităţi, fiecare credincios poate să mai ducă la biserică, spre pomenire, şi alte bucate preferate în viaţa pământeană de cei pe care-i comemorează.

Cultul moşilor, care patronează ciclurile naturale şi asigură belşugul ogoarelor şi sporul vitelor în noul an se află în centrul atenţiei sătenilor. În cinstea lor, în ZILELE MOŞILOR se fac copturi rituale ce se oferă de pomană. Femeile fac măcenici, pe care îi numesc sfinţişori sau bradoşi. Aceştia sunt în formă de om, opturi, melc, spirală sau albină.

ZILELE MOŞILOR 2015: Pe 10 martie încep ZILELE MOŞILOR. Ce TRADIŢII şi OBICEIURI se respectă:

Se duc la biserică şi se împart săracilor. Tot acum se face şi un fel de turtă în chip de om fără ochi, numită Uitata. Ea se dă copiilor s-o mănânce cu miere şi se face pentru morţii care, din greşeală, n-au fost pomeniţi peste an. 

Tot pe 10 martie începe și săptămâna Cailor lui Sân Toader (SFANTUL TOADER). Herghelia lui era formată din opt cai cu chip de flăcăi, care aveau coada ascunsă în ițari și copitele ascunse în opinc. SFANTUL TOADER. este o divinitate agrară cu însușiri de cal năzdrăvan, iar sărbătoarea sa avea loc în preajma primelor semne de primăvară. SFANTUL TOADER. ar fi paznicul ceresc al Soarelui, iar legenda evocă o goană mitică în timpul căreia Soarele a încercat să fugă la miazăzi, fiind, în cele din urmă, întors de către SFANTUL TOADER.

Despre caii SFANTULUI TOADER se credea că intră prin casele cu șezători și iau fetele la joc, zboară cu ele, le lovesc cu copitele etc. Caii lui SFANTUL TOADER constituiau elementul de ordine premergătir Postului Mare, fiind cei care puneau capăt petrecerilor și șezătorilor.

Cookies