ZILE LIBERE RUSALII 2015. Câte ZILE LIBERE au românii în MINIVACANŢA DE RUSALII 2015

de:
19 mai 2015
0 Afișari
ZILE LIBERE RUSALII 2015. Câte ZILE LIBERE au românii în MINIVACANŢA DE RUSALII 2015

ZILE LIBERE RUSALII 2015. MINIVACANŢA DE RUSALII 2015. Codul Muncii prevede că prima şi a doua zi de Rusalii, care sunt sărbătorite în acest an pe 31 mai şi 1 iunie, sunt considerate zile de sărbătoare legale libere. Astfel, bugetarii vor avea un week-end prelungit.

Rusaliile reprezintă o sărbătoare creștină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paști. De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret.

ZILE LIBERE RUSALII 2015MINIVACANŢA DE RUSALII 2015. În Vechiul Testament, Rusaliile sunt, la început, o sărbătoare agricolă de bucurie a evreilor, în care se oferă pârgă din roadele pământului, numită și „Sărbătoarea săptămânilor” Șavuot. Mai târziu, ajunge o aniversare a Legământului, care fusese încheiat la 50 de zile de la ieșirea din Egipt. Și Rusaliile creștine au legătură cu Legământul, fiind o sărbătoare a încheierii lăuntrice a Noului Legământ al harului și iubirii, prin coborârea Sfântului Duh. Rusaliile reprezintă și consacrarea solemnă a Bisericii întemeiate de Iisus Hristos. Duhul Sfânt nu este dăruit numai Bisericii în ansamblu, ci și fiecărui creștin în parte, cu darurile sale. Minunea Rusaliilor de la Ierusalim se continuă în Biserică, aducând rod în taina Sfântului Mir. De aceea, Rusaliile sunt și o sărbătoare de mulțumire pentru harul Mirului.

Vezi aici: Cum va fi vremea de Rusalii în București, la MUNTE și la MARE. PROGNOZA METEO PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI

ZILE LIBERE RUSALII 2015MINIVACANŢA DE RUSALII 2015. În prezent, românii beneficiază de 13 zile libere în fiecare an: primele două zile din an, 24 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, două zile de Rusalii, 1 Mai, 15 august- Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie – Sfântul Andrei, 1 Decembrie, 25 şi 26 decembrie – prima şi a doua zi de Crăciun.

În acest an, românii pot profita doar de opt dintre zilele libere legale, deoarece restul de cinci pică în week-end.

Pe lângă ZILELE LIBERE DE RUSALII, părinţii vor beneficia de o ZI LIBERĂ pentru îngrijirea sănătăţii copilului, iar familiile cu trei sau mai mulţi copii vor avea două ZILE LIBERE, consecutive sau separate, în funcţie de decizia angajatorului.

ZILE LIBERE RUSALII 2015. Angajaţii care nu au liber de sărbătorile legale – unii salariaţi din mediul privat sau cei din sectoarele de activitate bugetară în care trebuie asigurată permanenţa – au drept de compensare cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Dacă, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

ZILE LIBERE 2015. Toţi cei care aparţin unor culte legale altele decât cele creştine au dreptul, conform Codului Muncii, la 2 zile libere pentru fiecare dintre celelalte sărbători religioase anuale.

ZILE LIBERE 2015. MINIVACANŢA DE RUSALII 2015. Dacă nu acordă zilele libere legale, angajatorii riscă amenzi cuprinse între 5000 şi 10000 de RON. Salariaţilor care nu au liber pe timpul sărbătorilor legale, li se asigura compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, conform art. 142. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere oficiale, salariaţii beneficiază, pentru muncă prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

În ceea ce priveşte numărul zilelor libere din Europa, ţară noastră nu este tocmai fruntaşă. România are printre cele mai puţine zile libere decretate prin lege, în timp ce Finlanda, Turcia, Rusia, Slovacia sau Cehia au cele mai multe, arată studiul Worldwide Benefit and Employment realizat în 2013 de Mercer Marsh Benefits. Datele sărbătorilor se modifică de la un an la altul şi, de multe ori, angajatorii nu respectă zilele libere legale şi îşi constrâng angajaţii, refuzandu-le concediul care li se cuvine.

Cookies