Zile libere legale în luna iunie. Românii vor avea o minivacanță de 3 zile

09 mai 2022
14994 Afișari
Zile libere legale în luna iunie. Românii vor avea o minivacanță de 3 zile
Zile libere legale în luna iunie. Românii vor avea o minivacanță de 3 zile. Sursa foto: Unsplash

Încă nu s-a terminat luna mai, dar știm că urmează câteva zile libere legale în luna iunie. Angajații din România, atât de la stat, cât și de la privat, vor avea o minivacanță de 3 zile.

Zile libere legale în luna iunie

În prima parte a lunii iunie, angajații vor avea mai multe zile libere legale (sperăm ca și vremea să țină cu noi). Urmează sărbătoarea Rusaliilor, iar românii vor fi liberi două zile, pe 12 și respectiv 13 iunie (duminică și luni).

Cu această ocazie, zilele libere pot fi legate de sâmbătă (11 iunie 2022), iar angajații se pot bucura de o minivacanță de 3 zile.

Până la sărbătoarea Rusaliilor, ne putem bucura de o altă zi liberă legală care pică în timpul săptămânii, miercuri: 1 iunie – Ziua Copilului.

Zilele liberele pe care le mai aveam în 2022

  • 1 iunie: Ziua Copilului, ce pică într-o zi de miercuri;
  • 12 iunie şi 13 iunie: Prima şi a doua zi de Rusalii, ce pică duminică și luni;
  • 15 august: Adormirea Maicii Domnului, ce pică într-o zi de luni;
  • 30 noiembrie: Sfântul Andrei, ce pică într-o zi de miercuri;
  • 1 decembrie: Ziua Naţională a României, ce pică într-o zi de joi;
  • 25 decembrie şi 26 decembrie: Prima și a doua zi de Crăciun, ce pică duminică și luni (o altă ocazie de o minivacanță de 3 zile).

În anul 2022, angajații din România au 15 zile libere legale, potrivit Codului Muncii. Din acestea, doar 9 zile pică în timpul săptămânii.

Angajații care nu au cum să-și ia liber în aceste zile, trebuie să primească compensații din partea angajatorilor. Dacă angajatorii nu oferă timp liber în zilele nelucrătoare sau dacă nu oferă recompense pentru zilele libere lucrate, riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Angajații au dreptul să primescă liber în următoarele 30 de zile. Dacă timpul liber nu poate fi oferit, angajații au dreptul la cel puțin 100% spor salarial din salariul de bază.

Angajații care aparțin altor culte religioase decât cele creștine, au dreptul la două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.

Cookies