„Zici că-i Central Park!” Intri acum în Cișmigiu și descoperi un parc de câteva ori mai mare | FOTO

26 nov. 2020
290 Afișari

O zi de toamnă perfectă, cu soare ca de de primăvară și culori de toamnă. O zi din cele în care, în Cișmigiu și-n vremuri obișnuite, n-ai fi găsit niciun loc pe nicio bancă. În care copiii ar fi alergat de colo până colo, bunicii ar fi jucat, desigur, șah și table, adolescenții ar fi frumat pe furiș pe te miri unde. Desigur, să nu uităm romantismul cuplurilor: era acolo, pe alei!

Cișmigiul e minunat. E superb pe oriunde ai intra – pe la Ceas, dinspre Cetate, de la Lazăr ori pe străduța dintre blocuri, prin spate pe la Universul.

Și, pe oriunde ai intra, pare de câteva ori mai mare. Doar că nu s-a mărit, s-a golit. L-a golit pandemia. Cișmigiul era gradina cool, boemă și plină de viață din inima Bucureștiului.

Acum e pustiu în Cișmigiu. Doar pe ici, pe colo, câțiva bunici cu nepoți, un tip care citește pe un trunchi de stejar și, în sfârșit, doi tineri care se plimbă de mână.

Cișmigiu în noiembrie, în pandemie

Cișmigiu, o poveste din București de prin 1860

Parcul Cișmigiu este cele mai vechi și, cu certitudine, cel mai elegant parc din București. Are o suprafață de 16 hectare și arată cam cum îl vedem azi din martie 1860.  A început să fie amenajat în strilul grădinilor englezești pe la 1830, pe vremea generalului Pavel Kiseleff. La amenajare au contribuit, de-a lungul timpului, unii dintre cei mai importanți arhitecți din Europa din ultimele două secole.

Cookies