ZI LIBERĂ DE SFÂNTA MARIA 2014: 15 AUGUST E ZI LIBERĂ OFICIALĂ – WEEKEND PRELUNGIT

de:
12 aug. 2014
6 Afișari
ZI LIBERĂ DE SFÂNTA MARIA 2014: 15 AUGUST E ZI LIBERĂ OFICIALĂ - WEEKEND PRELUNGIT

ZI LIBERĂ DE SFÂNTA MARIA 2014: 15 AUGUST E ZI LIBERĂ OFICIALĂ:  De dacata aceasta, 15 august 2014 pică vineri, deci angajații vor avea parte de un weekend prelungit. 

Mai precis, potrivit Codului muncii, in aceasta zi angajatorii sunt obligati sa acorde liber salariatilor, in caz contrar ei riscand amenzi de pana la 10.000 lei, scrie avocatnet.ro.

ZI LIBERĂ DE SFÂNTA MARIA 2014: 15 AUGUST E ZI LIBERĂ OFICIALĂ:

Luna august aduce o noua zi libera pentru angajati, caci, conform legislatiei muncii, 15 august este zi nelucratoare. In aceasta data, este sarbatorita Adormirea Maicii Domnului sau, asa cum e cunoscuta in popor, Sfanta Marie.

Asadar, vineri angajatii nu se vor duce la serviciu. Totusi, potrivit legislatiei, exista si categorii de salariati care, in zilele de sarbatoare legala, trebuie sa se prezinte la munca, angajatorii nefiind obligati sa le acorde zilele libere stabilite de stat. Astfel, facilitatea nu se acorda in cazul locurilor de munca in care activitatea nu putea fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

VREMEA 15 ZILE, în Bucureşti, la mare şi la munte, în minivacanţa de Sf. Maria – 15, 16, 17 AUGUST  

In plus, si angajatii din unitatile sanitare si cele de alimentatie publica trebuie sa lucreze in zilele de sarbatoare legala. Codul muncii prevede ca pentru aceste categorii de salariati se stabilesc, prin hotarare de Guvern, programe de lucru adecvate, astfel incat populatia sa dispuna de asistenta medicala si de alimentele de stricta necesitate.

ZI LIBERĂ DE SFÂNTA MARIA 2014: 15 AUGUST E ZI LIBERĂ OFICIALĂ:

Pe de alta parte, trebuie mentionat ca, desi sunt nevoiti sa fie prezenti la serviciu in zilele de sarbatoare legala, salariatii care lucreaza in domenii in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza „caracterului procesului de productie sau specificului activitatii” au dreptul, conform legislatiei muncii, sa isi ia o zi libera in urmatoarele 30 de zile.

Asadar, chiar daca trebuie sa vina la serviciu in 15 august, salariatii aflati in situatiile mentionate anterior pot solicita angajatorului o zi libera pana la jumatatea lunii septembrie.

ZI LIBERĂ DE SFÂNTA MARIA 2014: 15 AUGUST E ZI LIBERĂ OFICIALĂ:

ZI LIBERĂ DE SFÂNTA MARIA 2014, PE 15 AUGUST: Românii vor beneficia de o minivacanță în luna august, deoarece SFÂNTA MARIA pică într-o zi de vineri. Cei care doresc să plece în vacanță vor avea parte de weekend prelungit pentru începând de VINERI, 15 AUGUST (SFÂNTA MARIA MARE).

ZI LIBERĂ DE SFÂNTA MARIA 2014, PE 15 AUGUST, VINERI: MINIVACANȚĂ DE SFÂNTA MARIA, ZI LIBERĂ: Pentru angajaţii din sistemul bugetar, ziua de 15 august în­seam­nă, pe lângă semnificaţia ei religioasă, este și o zi de sărbătoare naţională, dar și zi de repaos.

ZI LIBERĂ DE SFÂNTA MARIA, PE 15 AUGUST: Anul acesta, 2014, Sfânta Maria, 15 august, pică într-o vineri, deci românii vor avea un weekend prelungit, o minivacanță. 

SFÂNTA MARIA 2014, ZI LIBERĂ Ziua de 15 august, când este Adormirea Maicii Domnului, este zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Această zi a fost stabilită ca sărbătoare legală în 2008, prin Legea 202 de completare a Codului Muncii.

ZI LIBERĂ DE SFÂNTA MARIA, VINERI, 15 AUGUST:

Codul muncii prevede ca, în cazul în care angajatorul nu poa­te acorda zile li­bere anga­ja­ţilor în zi­le­le de sărbătoare le­gală, este nevoit să-şi plătească an­gajaţii care lu­crea­ză cu un spor la salariu de până la 100% pentru acea zi sau să le dea o zi liberă în ur­mătoarele 30 de zile. Probabil că pen­tru această variantă vor opta majoritatea retai­lerilor alimentari, având în ve­dere că marile lanţuri de hipermarketuri nu îşi închid magazinele decât pentru câteva zile, în general în preajma Crăciunului sau a săr­bătorilor pascale.

SFÂNTA MARIA 2014, ZI LIBERĂ – 15 AUGUST:

Românii mai au, până la sfârşitul anului, doar 5 zile libere după cum urmează:

– 15 august – Adormirea Maicii Domnului (SFÂNTA MARIA MARE)

– 30 noiembrie – sfântul Andrei –

– 1 decembrie – Ziua Naţională a României

– 25 şi 26 decembrie – prima şi a doua zi de Crăciun.

SFÂNTA MARIA 2014, ZI LIBERĂ – 15 AUGUST POSTUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI, AUGUST 2014: Postul Adormirii Maicii Domnului a început pe 1 august si are o durata de doua saptamani (1-15 august).

SFÂNTA MARIA 2014, ZI LIBERĂ – 15 AUGUST POSTUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI, AUGUST 2014: Lasata secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face pe data de 31 iulie. In cazul in care 31 iulie este in zi de miercuri sau vineri, se lasa sec in seara zilei de 30 iulie si postul incepe pe 31 iulie. În 2014 insa, nu este cazul.


Cookies