Dan Voiculescu află mâine verdictul în dosarul ICA. Procurorii cer 10 ani de închisoare cu executare

de:
07 aug. 2014
0 Afișari
Dan Voiculescu află mâine verdictul în dosarul ICA. Procurorii cer 10 ani de închisoare cu executare

UPDATE Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au anunţat joi că verdictul final în dosarul Institutului de Cercetări Alimentare va fi dat vineri, 8 august. Magistrații au mai spus că sentința definitivă va fi anunțată în cadrul unei ședințe publice. 

Preşedintele fondator al Partidului Conservator este judecat pentru spălare de bani, faptă pentru care Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut o pedeapsă de zece ani de închisoare. Decizia Curții de Apel București este definitivă. În ultimul cuvânt dat inculpaţilor în dosarul ICA, Gheorghe Mencinicopschi a spus că nu vrea ca familia sa să ajungă în stradă, Corneliu Popa a rugat instanţa să ţină cont că are o fetiţă cu probleme de sănătate, iar Sorin Pantiş a susţinut că în dosarul judecat nu există prejudiciu, scrie Digi24. 

Dosarul privind privatizarea ICA este judecat din 1 iulie de completul formatdin magistraţii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, aceştia fiind desemnaţi după ce preşedintele completului iniţial, Stan Mustaţă, a fost arestat pentru trafic de influenţă, iar celelălalt membru, Florică Duţă, s-a pensionat.

În 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Instanţa a constatat atunci că a fost împlinit termenul de prescripţie specială şi a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de către procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop au fost condamnaţi la şase ani de închisoare cu executare. Instanţa a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene. În cazul lui Marian Gheorghe Domnişoru, instanţa a dispus încetarea procesul penal, constatând că acesta a decedat în cursul procesului penal.

Sentinţa a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care va da o decizie definitivă în acest dosar. Dan Voiculescu şi alte 12 persoane au fost trimişi în judecată în acest dosar la începutul lunii decembrie 2008.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Terenurile ICA – ipotecate de Voiculescu pentru finanțarea trustului media

Sorin Pantiș a declarat pe 4 august că Dan Voiculescu a luat credite bancare prin care a susținut afacerile sale din MEDIA , cu alte cuvinte nu pe cele de cercetare de la ICA, așa cum a susținut Dan Voiculescu, scrie romanialibera.ro.  De asemenea, Pantiș, în calitate de director GRIVCO, a relatat că a închiriat ROMTELECOMULUI imobilul de pe terenul ICA si a mutat biroului institutului de cercetări alimentare în altă locație pentru că a obținut bani mulți pe închiriere – peste un milion de euro pe an, iar rolul unui manager e să fie eficient.

Reamintim că Institutul de Cercetări Alimentare, cu un patrimoniu de peste 7 milioane euro – teren de 36.676,79mp si constructii în sprafata de 9.983 mp în zona rezidențială a lacului Băneasa din Capitală -, a ajuns în posesia GRIVCO SA, controlată de Dan Voiculescu, cu echivalentul a doar 104.730 euro. Prejudiciul total depășește, însă, 60 de milioane de euro.

Cookies