ARHIVA B365

PROPUNERE-SURPRIZĂ. Marian Munteanu, candidatul PNL la Primăria Capitalei UPDATE

UPDATE 19.30: Marian Munteanu a declarat, marţi seară, că este onorat să fie candidatul PNL pentru Primăria Capitalei, catalogând decizia partidului drept un act de curaj. El a adăugat că este profund legat de bucureşteni. Candidatura lui Munteanu a fost validată de conducerea PNL.

UPDATE 16.50  Deputatul PNL Theodor Paleologu a anunțat că nu îl va susține pe Marian Munteanu drept candidat al liberalilor la Primăria Capitalei. „Nu îl voi susține pe Marian Munteanu în calitate de candidat PNL la Primăria Capitalei”, a scris, marți, Paleologu pe Facebook, adăugând că această opțiune reprezintă un semn că partidul se află „într-o totală derivă morală, politică, ideologică”.

Conducerea PNL l-a propus marți candidat la Primăria Capitalei pe Marian Munteanu. Decizia finală va fi luată de Biroul Politic Național al PNL care se va reuni marți, de la ora 18,00.

UPDATE 15.50 Marian Munteanu a fost propus oficial candidat la Primăria Capitalei.

Conducerea PNL îl propune pe Marian Munteanu candidat la Primăria Capitalei, a anunțat copreședintele liberalilor Alina Gorghiu. „În urma discuției cu toți colegii și armonizând toate interesele și discutând toate argumentele, au ajuns la concluzia că opțiunea de a-i propune unui simbol politic, nu unui om politic, să se așeze pe platforma PNL pentru candidatura la Primăria Generală a îndeplinit tot sprijinul colegilor noștri din conducere. Opțiunea este către dl Marian Munteanu, reprezentant al societății civile, un om care este un simbol al anilor ’90, unul dintre liderii mișcărilor de studenți de la acea vreme și un simbol al mișcării anticomuniste, un om cu care cred că PNL are create toate premisele pentru câștigarea bătăliei în București, pentru că nu urmărim doar o luptă politică, ci pentru noi câștigarea Bucureștiului este o cauză politică”, a declarat Gorghiu, la Parlament.

Ea a arătat că propunerea lui Marian Munteanu pentru candidatura la Primăria Capitalei va fi înaintată Biroului Politic Național, care se reunește de la ora 18,00. C

Gorghiu a anunţat căMarian Munteanu va fi membru al Partidului Naţional Liberal. Ea a precizat că acesta a şi semnat adeziunea la partid, în şedinţa de marţi a liberalilor.

„Nu poți să candidezi altfel în momentul în care îți depui o candidatură. (…) Mie mi se pare că am făcut alegerea perfectă„, a mai arătat copreședintele PNL.

Copreședintele PNL Vasile Blaga a explicat că Marian Munteanu a fost propus de liderul interimar al PNL București, Cătălin Predoiu. „Existau colegi în stare să ducă această bătălie. Noi nu am penalizat pe nimeni din interiorul partidului. (…) În al doilea rând, ne-am gândit foarte bine și am spus, ținând cont de ceea ce ne spun colegii care sunt în teren în aceste zile, că opțiunea pe care o simt, în general, la bucureșteni este aceea de a se îndrepta spre un candidat care să vină din zona societății civile. Sigur că ne-am orientat și spre un om care numai de propesedism nu poate fi acuzat și suspectat din ’90 până acum. Pe de altă parte, nu am auzit să planeze asupra domniei sale vreun nor de vreun fel”, a spus Blaga.

Marian Munteanu (53 de ani) a participat activ la Revoluţia din 1989 şi a înfiinţat, pe 23 decembrie 1989, Liga Studenţilor, organism pe care l-a condus până în 1991, când şi-a terminat studiile. A fost lideril cel mai proeminent al manifestaţiilor anticomuniste din Piaţa Universităţii ce au început în primăvara anului 1990 până la reprimarea lor brutală în iunie 1990.

Pe 13 iunie, Marian Munteanu a fost arestat, eliberat, iar pe 14 iunie a fost bătut cu bestialitate de un grup de mineri, unul dintre ei intenţionând chiar să-l decapiteze.

Pe plan politic, Munteanu a intenţionat să candideze la alegerile prezidenţiale din 2000, cu sprijinul Alianţei Naţionale, partid rezultat din fuziunea dintre PUNR şi Partidul Naţional Român, o formaţiune înfiinţată de către fostul director al SRI, Virgi Măgureanu, însă s-a despărţit la scurtă vreme de această formaţiune.

UPDATE 15.00 Marian Munteanu este ultima variantă de candidat al PNL pentru Primăria București, susțin surse din partid. Propunerea va fi făcută în ședința Biroului Politic Național. Marian Munteanu este fost lider al studenților din Piața Universității din anii ’90.

UPDATE 14.40 Președintele PNL București, Cătălin Predoiu, le-a propus colegilor din conducerea partidului, ca soluții pentru candidatura la funcția de primar general al Capitalei în locul lui Ludovic Orban, fie o variantă internă, cel mai probabil reprezentată de prim-vicepreședintele Adriana Săftoiu, fie un candidat provenit din rândul unei alianțe de dreapta, au declarat pentru Agerpres surse din partid.

Potrivit acestora, Predoiu și-ar fi exprimat ferm poziția de a nu candida la Primăria Capitalei. Totodată, el ar susține „unificarea dreptei”, respectiv o alianță electorală PNL, Uniunea Salvați Bucureștiul (USB) și Partidul M10, pentru Primăria Capitalei, în vederea maximizării șanselor de câștig la alegerile locale din iunie sau o variantă internă, soluția liberală în prezent fiind reprezentată de Adriana Săftoiu.

În cazul în care conducerea PNL va opta pentru soluția unei alianțe, cel mai probabil, candidatul „dreptei” ar urma să fie Nicușor Dan, au adăugat sursele citate.

Liberalii se vor reuni marți după-amiază, în ședința Biroului Politic Național, pentru a lua o decizie în ceea ce privește candidatul la Primăria Capitalei. Ședința programată inițial pentru ora 13,00 a fost amânată pentru ora 18,00. BPN al PNL va fi precedat, de la ora 17,00, de reuniunea Comisiei de unificare.

UPDATE 13.50 Susţinerea unui candidat independent la Primăria Capitalei devine un scenariu din ce în ce mai probabil în interiorul Partidului Naţional Liberal, în condiţiile în care se merge pe maximizarea şanselor de câştig ale unui candidat de dreapta şi pierderea alegerilor de către social-democraţi, chiar şi cu dezavantajul ca viitorul primar general să nu fie membru PNL, scrie news.ro

Liderii PNL au discutat despre candidatura pentru Primărie şi cu preşedintele Klaus Iohannis, care ar fi recomandat însă un candidat din interiorul partidului.

UPDATE 11.2O Liderii PNL s-au reunit în şedinţă, la sediul PNL Bucureşti,  pentru a stabili persoana ce va candida la Primăria Capitalei, în condiţiile în care prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu refuză să îşi asume o candidatură, scrie news.ro. Variantele de rezervă sunt Adriana Săftoiu, primul nume vehiculat în acest moment, sau un candidat care să provină din afara partidului. În ceea ce priveşte ultima variantă, scenariul vehiculat a fost susţinerea lui Nicuşor Dan, candidatul USB. Sunt voci în PNL care susţin că Nicuşor Dan ar trebui să se înscrie în PNL pentru a beneficia de suportul partidului.

PDATE 11.00 Ședința Biroului Politic Național al PNL programată pentru marți la ora 13,00 a fost amânată pentru ora 18,00. Ședința BPN va fi precedată, de la ora 17,00, de reuniunea Comisiei de unificare a PNL.

Aceste ședințe care au drept scop desemnarea candidatului PNL la Primăria Capitalei au fost amânate, potrivit unor surse politice, din cauză că o delegație a liberalilor, condusă de Alina Gorghiu și Vasile Blaga, va merge la consultările cu președintele Klaus Iohannis pe marginea legilor securității naționale. De asemenea, decizia a fost luată și pentru o evaluare mai atentă a configurației electorale, notează Agerpres.

UPDATE 10.40 Vicepreședintele PNL Mihai Voicu a declarat că liderul filialei București, Cătălin Predoiu, este cel mai bun candidat pentru Primăria Capitalei.

„Pot să vă spun o opinie personală, aceasta nu este îngrădită în niciun fel. În acest moment, în opinia mea, cel mai potrivit candidat este Cătălin Predoiu. Este președintele organizației de București, este un om politic cu o experiență ce nu poate fi pusă la îndoială. Mai mult decât atât, pot să vă spun că este pe deplin susținut de toți colegii, președinții organizațiilor de sectoare, candidații de primar de sector, care sunt desemnați în acest moment, beneficiază fără niciun dubiu de susținerea copreședinților partidului și cred eu, este opinia mea, că e cel mai potrivit candidat în acest moment”, a spus Voicu, marți, la RFI.

ALEGERI BUCUREŞTI 2016. După ce Ludovic Orban a ieşit din cursa pentru fotoliul de edil-şef, numele lui Cătălin Predoiu, şeful PNL Bucureşti, şi al Adrianei Săftoiu au fost vehiculate pentru candidatura la Primăria Capitalei.

Potrivit unor surse politice citate de România TV, Adrian Săftoiu ar fi acceptat să candideze, însă este aşteptată o decizie oficială a PNL.

CITEŞTE ŞI Nicușor Dan, după RETRAGEREA lui Ludovic Orban: „Un semn că nu mai putem alege tot un om de partid” 

Cătălin Predoiu ar fi refuzat să accepte o candidatură, deşi i s-a cerut să îşi asume intrarea în cursă, în calitate de preşedinte al filialei Bucureşti. 

ALEGERI BUCUREŞTI 2016. Liderii PNL se întâlnesc, astăzi, pentru a lua o decizie, urmând ca, în cadrul ședinței BPN al PNL, să fie validat noul candidat.

Vasile Blaga, copreședintele PNL, a declarat, luni seară, că marți va fi ales, în Biroul Permanent al partidului, noul candidat pentru Primăria Capitalei. 

„Candidatura va fi asumată de cineva din partid. Nici eu, nici doamna Gorghiu nu putem certifica vreun candidat. Discutăm mâine și n-o să o lungim, o să avem candidatul„, a spus Blaga.

CITEŞTE ŞI Blaga, după ce Orban și-a retras candidatura la Primăria Capitalei: „Mâine o să avem candidatul” 

Ludovic Orban s-a retras luni din cursa pentru Primăria Capitalei, după ce a fost audiat la DNA şi pus suburmărire penală. DNA a anunţat că Ludovic Orban că este cercetat sub control judiciar pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite acesta solicitându-i unui om de afaceri 50.000 de euro pentru campania electorală care va începe în mai puţin de o lună. 

 


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button