Știri București

Zi crucială la București. Bine, cruciale-s toate zilele de vreo două luni încoace, de când PNL, USR, PSD, Cîțu, Iohannis… Avem și azi ședințe la partide, doar Guvern n-avem

În cazul în care în ultimele zile ați decis să nu deschideți televizorul, radioul, internetul - practic, ați închis orice sursă din care ar fi putut veni informații despre insuportabila viață politică de la București, avem o veste proastă: situația e exact așa cum ați lăsat-o. Dacă nu cumva un pic și mai neplăcută. La fel ca-n aproape fiece zi din săptămâna, la partide sunt “ședințe importante” la care se iau (iar) “decizii cruciale”. Bun găsit în «Ziua Cârtiței»! 

“Crucială”, așa e numită și ziua politică de azi de la București, unde politicienii tot vorbesc și calculează și negociază într-un joc politic dubios și îndelungat. E “zi crucială” pentru că azi s-ar putea decide soarta / componența / schema noului Guvern.

Ca fapt (concret, nu neapărat divers),  e ședință la PNL. Ședință din cele importante – se întrunește Biroul Politic Naţional, care va hotărî dacă liberalii merg la guvernare cu PSD sau nu.

Guvernul PNL-PSD de la televizor și ședințele de la interior

Ce e clar – sau era, că orice e posibil să se schimbe – e că, săptămâna trecută, PNL și PSD au făcut pace. După întâlnire, liderii partidelor ieșit să ne dea vești interesante de după măști. Au zis că-s gata să înceapă o colaborare într-un guvern de coaliție.

Desigur, ar mai fi, teoretic, și-un plan B la PNL, cel în care liberalii ar încerca să refacă alianța cu USR, dar asta viarianta pare irealizabilă: declarațiile sunt reci, matematica e și mari rece. Adică, în Parlament, socoteala PNL + USR + UDMR plus ce-o mai pica are mai degrabă rezultat cu minus la votul pentru un Guvern nou. 

Desigur, lucrurile complicate nu vin niciodată singure, iar situația de la PNL e cu-atât mai complicată cu cât liberalii se ceartă tot mai tare între ei din cauza PSD. Unii spun că alianța cu social-democrații e singura variantă, alții zic “inadmisibil, sunt dușmanii!”

PNL, aripa nemulțumită

Surse politice din PNL au declarat, pentru news.ro, că în partid există un puternic curent pro-guvernare alături de PSD, cu Nicolae Ciucă premier, iar Florin Cîțu președinte al Senatului. Ba mai mult, că ar exista pericolul ruperiii partidului dacă Florin Cîțu ar rămâne fără nicio funcție publică, ci doar cu cea  politică, de președinte  al PNL. Asta în timp ce alți lideri PNL vor refacerea alianței cu USR.

”Nu există încă o decizie. Nu vom risca ruperea partidului, nici măcar dacă președintele Iohannis ne-ar împinge. Dacă partidul spune ”nu” unei alianțe cu PSD, mai bine mergem în opoziție”, a spus, pentru News.ro, unul din liderii liberali.

Între timp, la PSD, pe șoseaua Kiseleff din București…

La PSD, decizia a fost luată: social-democrații intră la guvernare cu PNL, dar nu oricum, ci în anumite condiții.

„Negocierile nu pot fi altfel decât pe ponderi parlamentare. Eu nu am auzit de alte negocieri decât cele pe ponderi, e adevărat – pe rezultatele alegerilor generale, nu pe sondaje de opinie”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele PSD.

E, dacă faci calcule politice pe ponderi parlamentari, PNL e în dezavantaj grav. Oricum, și la PSD este azi ședință. Social-democrații vor stabili în ce formulă vor merge la negocieri.

Social-democraţți au ședință de Consiliu Politic Național, programată de la ora 11.00, la sediul central al partidului – mai exact, pe șoseaua Kiseleff. În ultimele zile, liderii PSD au pus pe hârtie principalele proiecte care vor fi susținute de un eventual guvern PSD-PNL.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button